Cunoscută și ca „dressing franțuzesc”, vinegreta se folosește în general pentru salate, dar poate fi utilizată și pentru marinarea cărnurilor. În Franța mai este folosită și ca sos rece pentru sparanghel, praz sau anghinare.
În general, vinegreta se prepară din 3 părți de ulei la 1 parte de oțet, apoi se adaugă sare, piper și ierburi. Există însă numeroase versiuni ale acesteia, pentru ca mâncarea să aibă întotdeuna un gust deosebit, diferit!
Astăzi îți vom prezenta 3 rețete pe care le poți prepara ca atare sau le poți adapta în funcție de gusturile tale.
Vinegreta cu ierburi
Ingrediente (4 porții)
- 30 gr pătrunjel tocat
- 30 gr busuioc tocat
- 4 căței de usturoi zdrobiți
- 60 ml ulei de măsline
- 45 ml oteț de vin
- 15-20 ml pesto de busuioc
- 5 g muștar franțuzesc
- zahăr după gust
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau blender, până obtineți o pastă omogenă. Se folosește la salate sau pentru marinarea cărnurilor.
Vinegreta roșie
Ingrediente (4 porții)
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 60 g roșii deshidratate tăiate
- 30 ml sos de roșii
- 30 g pătrunjel tocat
- 15 g oregano
- 60 ml ulei de măsline
- 15 ml oteț balsamic
- 5 ml zeamă de lămâie
- apă
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau blender, până obtineți o pastă omogenă. Adaugați îndeajuns de multă apă încât sosul să aibă o consistență mai apoasă, nu cremoasă. Se potrivește în special salatelor pe bază de roșii sau brânză.
Vinegretă de căpșuni
Ingrediente (4 porții)
- 125 g căpșune
- 25 g zahăr
- 30-45 ml oteț balsamic
- 60 ml ulei de măsline
- 60 ml sirop de zmeură
- sare și piper negru
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau blender, până obtineți o pastă omogenă. Se servește cu salate de fructe.
⭐Află tot ceea ce-ti va fi util să știi despre salata verde
Surse foto: iStock, 123rf