Pentru ocazii festive – zile de naștere, sărbători, de Sfântul Valentin sau pur și simplu în weekend, un răsfăț dulce-dulce!
INGREDIENTE
Pentru blat
4 ouă
200 g zahăr
200 g făină
100 ml ulei
½ plic praf de copt stins cu o lingură suc de lămâie
½ linguriță esență de vanilie
50 g ciocolată neagră topită la bain-marie
Pentru crema de ciocolată
60 g ciocolată neagră
120 g ciocolată cu lapte
150 ml frișcă lichidă
Pentru mousse de vișine
200 g vișine fără sâmburi, din compot
200 ml compot vișine
3 linguri zahăr
200 ml frișcă lichidă
8 foi de gelatină
Pentru decor
100 g ciocolată topită la bain-marie
2 linguri cu lapte
MOD DE PREPARARE
- Pentru cremă, topești ciocolata împreună cu frișca lichidă la bain-marie. Amesteci bine compoziția, apoi o lași la frigider 2-3 ore, până se întărește.
- Fierbi vișinele în siropul din compot, cu zahăr. După ce dau în clocot le pasezi împreună cu sucul, apoi lași iar la fiert pe foc. După ce a stat 10 minute la înmuiat în apă rece, torni gelatinaul
de vișine. După ce se răcește un pic compoziția, încorporezi frișca și amesteci bine. - Spumezi albușurile pe care le mixezi cu un praf de sare.
Adaugi zahărul și amesteci bine, până se topește. Adaugi rând pe rând gălbenușurile peste spuma de albușuri și amesteci ușor, cu o lingură sau un tel.
Încorporezi pe rând uleiul, praful de copt, ciocolata topită și făina și amesteci ușor, până obții o compoziție omogenă. - Torni aluatul într-o tavă tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt și lași în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Îl lași să se răcească pe un grătar, apoi îl tai în două. Pui pe foc un vas cu 120 ml apă și două plicuri de zahăr vanilat, iar după răcire adaugi ¼ linguriță de rom. Cu acest sirop însiropezi blaturile.
- Peste primul blat însiropat întinzi uniform mousse-ul de vișine, apoi o parte din crema de ciocolată. Acoperi cu al doilea blat și lași tortul la rece patru ore.
Îl îmbraci cu restul de cremă de ciocolată și decorezi cu ciocolată rasă.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase în revista #Practic în Bucătărie! Prima ediție din 2025 este acum în magazinele de presă!
O poți procura și online de pe publisol.ro, în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva #Practic în Bucătărie, 123rf.com