Un tort delicios și inedit, din must de struguri! De asemenea, câteva sfaturi pentru păstrarea mustului fără să fermenteze! Rețeta este pentru 16 porții și se prepară în 1 oră și 20 de minute.
INGREDIENTE
Pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr
2 linguri ulei
8 linguri făină
Coajă de portocală rasă
Pentru umplutură
1,5 kg mere
1 cană zahăr sau miere de albine
Pentru însiropat
600 ml must de struguri
Pentru decor
700 ml frișcă bătută
Fructe de sezon
MOD DE PREPARARE
1. Bați albușurile cu zahărul 15 minute până obții o bezea tare, apoi adaugi pe rând gălbenușurile, uleiul, coaja de portocale și făina proaspăt cernută.
2. Ungi o tavă rotună, torni compoziția și dai la cuptor (în prealabil încălzit) 25 de minute, la foc iute.
3. Merele curățate, date pe răzătoarea mare, le pui pe foc mic cu zahărul până se înmoaie.
Lași blatul să se răcească, îl tai în două sau trei, pe lungime, și îl însiropezi cu mustul de struguri turnat fierbinte peste foile blatului.
4. Așezi pe platou o foaie de blat, apoi un strat gros de mere rase și continui cu celelalte foi. Deasupra pui mere și decorezi cu frișca bătută, eventual struguri și alte fructe de sezon.
5. Lași prăjitura să stea 30 de minute la rece înainte de servire, apoi tai felii ca de tort și servești pe farfurioare mici.
Must de struguri
INGREDIENTE
Struguri albi, negri, după preferință
MOD DE PREPARARE
1. Zdrobești strugurii, strecori zeama și o pui la fiert. Aduni spuma ridicată deasupra cu o spumieră și o îndepărtezi.
2. Fierbi zeama până când nu se mai ridică spumă deasupra.
3. Opărești sticlele, le așezi pe o tavă de metal. Le clătești cu must fierbinte, pe care îl torni înapoi în oală și mai dai conținutul în câteva clocote. Torni apoi mustul în sticle și astupi cu dopuri de cauciuc. Pui sticlele acoperite cu pături groase, ca să se răcească încet.
Mustul poate fi păstrat astfel chiar și câțiva ani fără să fermenteze!