Fie că-l serbezi pe Sf. Ștefan sau ești în căutarea unei rețete pentru masa de Revelion, acest tort cu cafea și cremă de caramel este un desert perfect pentru orice ocazie
Ingrediente (12 porții)
Pentru blat
- 460 g făină
- 50 g cacao neagră
- 1 linguriță cu bicarbonat
- 1 linguriță cu praf de copt
- 230 g unt moale
- 500 g zahăr brun
- 4 ouă
- 240 ml cafea tare (espresso)
- 240 ml lapte
- sare
- esență de rom
Pentru cremă
- 400 g zahăr brun
- 400 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 70 g făină
- 200 g unt (80% grăsime)
- esență de vanilie
Pentru decor
- 200 g ciocolată neagră
- 2-3 linguri cu smântână pentru frișcă
- nuci zdrobite
Încearcă și: Tort cu cremă fină de nuci
Mod de preparare
Pentru blatul de cafea, cerne împreună făina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul și un praf de sare.
Bate spumă ouăle cu zahărul, iar când acesta s-a topit adaugă untul și mai amestecă.
Încorporează jumătate din amestecul de făină, laptele și cafeaua și, la final, restul de făină și aroma după gust.
Toarnă compoziția într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și coace 50-60 de minute (la 180 grd) sau până scobitoarea-test iese curată din compoziție.
Pentru cremă, amestecă gălbenușurile cu făina și toarnă treptat laptele. Atenție să nu se formeze cocoloașe!
Topește zahărul într-un vas cu fund mai gros. Când a căpătat o culoare arămie, toarnă treptat amestecul de lapte și ține pe foc până se formează o cremă mai groasă. Dă deoparte și lasă să se răcească.
Taie blatul de cafea în 3-4 foi și unește-le între ele cu crema caramel.
Pentru decor, topește la bain-marie ciocolata ruptă în bucăți cu smântâna și când a devenit omogenă dă-o deoparte și îmbracă tortul de cafea și cremă caramel. Presară deasupra nucile zdrobite și dă la rece.
Încearcă și: Tort de ciocolată cu portocale
Sursă foto: Guliver/Thinckstock