Home » Mâncăruri » Tocăniță de cartofi. O mâncarea gustoasă, versatilă și sănătoasă

Tocăniță de cartofi. O mâncarea gustoasă, versatilă și sănătoasă

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 603 vizualizari 11 minute timp estimat

În universul culinar al mâncărurilor de tip confort food, tocănița de cartofi ocupă un loc special,  cu aroma și textura sa. Tocănița de cartofi poate să fie un preparat gourmet sau cel mai simplu fel de mâncare, totul în funcție de ingredientele pe care le adaugi pe lângă cartofi. Ideea este că poți face cele mai diferite combinații asocieri și poți îmbogăți sau simplifica rețetele de tocăniță de cartofi în fel și chip. 

Rețetele de tocăniță de cartofi pe care ți le propunem noi sunt tot atâtea idei și variante. Toate sunt absolut delicioase! Am optat pentru rețete originale, diferite de varianta clasică de tocăniță de cartofi pe care oricine știe să o facă. 

⭐ Cartofii. Proprietăți, beneficii și cum îi prepari

tocanita de cartofi

Tocăniță de cartofi cu smântână

Această rețetă de tocaniță de cartofi este un veritabil răsfăț. Cremoasă, aromată și foarte sățioasă. În plus se prepară simplu și foarte rapid. Servește tocanița de cartofi cu smântână alături de saltă verde, ori murături. 

Ingrediente:

  • 3 litri de apă;
  • 8 cartofi mari, decojiți și feliați;
  • 4 morcovi mari, tăiați cubulețe;
  • 2 tulpini de țelină, tocate;
  • 50 g de unt;
  • 2 cepe mici, tocate;
  • 2 linguri de făină;
  • sare, piper negru măcinat proaspăt; 
  • o linguriță boia;
  • 100 g smântână groasă.

Mod de preparare

Într-o oală mare, aduceți apa la fierbere. Pune cartofii și morcovii tăiați cubulețe și lăsă-i să fiarbă, aproximativ 10-15 minute. Nu trebuie să fie complet gătiți, doar parțial. Scurge legumele, păstrează apa. 

Într-o altă oală, topește untul pe foc mediu. Adăugă ceapa și țelina tocate mărunt și călește-le până devin translucide și puțin aurii. Adăugă făina în oală și amestecați bine până când se formează un sos gros. Adăugă treptat apa în care au fiert legumele, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Pune cartofii și morcovii fierți, condimentează cu sare, piper și boia, după gust. Lăsă să fiarbă amestecul la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, cu capac, până când legumele sunt complet moi și se formează o sos gros.

În cele din urmă, adăugă smântâna groasă și amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. Lăsați să fiarbă ușor timp de încă 5-10 minute pentru a permite aromelor să se combine. Ajustează gustul final cu sare și piper. Presară verdeață proaspătă (mărar) și servește cu pâine proaspătă. Incredibil de gustos! 

reteta spaniola

Tocăniță de cartofi – rețeta spaniolă

Inddită, în ceea ce privește modul de preparare, dar absolut delicioasă, tocăniță de cartofi, așa cum o fac spaniolii este o variantă pe care merită să o încerci. 

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin; 
  • 4 felii de pâine; 
  • 6 căței de usturoi; 
  • 20 migdale crude (sau 10 nuci) tocate grosier; 
  • o lingură de pastă de tomate groasă;  
  • jumătate de linguriță chimen măcinat; 
  • 1 kg cartofi albi; 
  • 1 litru supă de legume (poți folosi două cuburi de concentrat de legume și un litru de apă) 
  • un sfert de linguriță șofran; 
  • 1 frunză de dafin;
  • sare, piper negru, pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare

Pâinea tăiată bucățele ca pentru crutoane, usturoiul tocat și nucile se călesc împreună în ulei timp de 3-4 minute, amestecând încontinuu. Adaugă pasta de tomate desfăcută cu 2-3 linguri de apă, chimenul măcinat și condimentează cu sare și piper negru și continuă să gătești 3-5 minute. Dă deoparte. 

Cartofii curățați și tăiați în bucăți potrivite și pune-i la fiert în supa de legume.Adaugă șofranul și frunza de dafin. În timp ce cartofii se gătesc, pune peste ingredientele rumenite un polonic din supa de legume și cu un blender de mână, amestecă până obții un piure fin.

Când cartofii sunt fierți scoate frunza de dafin și lasă în vas apă doar cât să acopere cartofii. Pune piureul în oală și amestecă ușor. Acoperă cu un capac și redu focul la mic și fierbe 5 minute.

Servește în farfurii adânci după ce presari vedeță proaspătă. Gustul este surprinzător. 

tocanita de cartofi cu spanac

Tocăniță cu ardei gras și spanac

Tocănița de cartofi cu ceapă, ardei roșu și spanac este o mâncare reconfortantă și hrănitoare, perfectă o masă gustoasă în familie.

Ingrediente:

  • 4 cartofi medii, curățați și tăiați cuburi;
  • 2 ceape, tocate mărunt;
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 g de spanac proaspăt, spălat și tocat grosier;
  • 2 roșii medii, tăiate cuburi (sau o cutie de sorii în suc propriu , cca 150 g);
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • sare și piper după gust;
  • 500 ml supă de legume.

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, pune uleiul de măsline și adaugă ceapa și ardeiul gras tocat și călește-le până când devin moi și translucide, cam timp de 5-7 minute. Adaugă usturoiul mărunțit și călește-l împreună cu ceapa și ardeiul timp de încă 1-2 minute, până când eliberează aroma.

Adaugă cuburile de cartofi și amestecă-le cu celelalte ingrediente din cratiță, lăsându-le să se prăjească ușor timp de aproximativ 5 minute. Adaugă roșiile și supa de legume, astfel încât să acopere cartofii. Pune capac și fierbe încet circa 15-20 de minute. Condimentează cu boia de ardei dulce, cimbru, sare și piper după gust. Amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.

Redu focul la minim, când lichidul s-a redus, și pune frunzele de spanac. Amestecă, acoperă și gătește 5 minute. Ajustează condimentele dacă este necesar. Servește tocanița de cartofi caldă, presărată cu puțin pătrunjel tocat proaspăt. Simplu și foarte bun. 

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro