241
Gordon Ramsey și ale sale idei nebunești pe care nu le poți trece cu vedere.
Dificultate: mediu
Timp de preparare: rapid
Porții: 3-4 (aperitiv)
Ingrediente:
- 12 stridii proaspăt decorticate
- ulei de măsline
- 3-4 crenguțe coriandru
- 125 g făină
- 30 g mălai
- 1/2 linguriță sare fină
- piper măcinat
- 150 ml bere
- 150 ml apă minerală
Sos de ardei iute dulce acrișor:
- 2 linguri ulei măsline
- 1 ceapă eșalotă mare, tocată
- 1 ardei roșu, fără semințe
- 80 g zahăr brun
- 4 linguri oțet de sherry
- 200 ml stoc pui
- 100 ml suc portocale
- sare
- piper măcinat
Modalitate de preparare:
- Curățați stridiile și păstrați-le la frigider până în momentul folosirii.
- Preparați sosul, încingeți uleiul de măsline într-o tigaie și sotați ceapa împreună cu ardeiul pentru 5 minute, până se înmoaie, fără a se colora.
- Încorporați zahărul și condimentați, apoi lăsați pe foc până totul se caramelizează ușor.
- Adăugați oțetul și fierbeți până scade complet.
- Turnați stocul și sosul de portocală și lăsați să fiarbă în clocot, până scade la jumătate.
- Transferați sosul într-un blender și pasați fin. Lăsați-l deoparte.
- Pentru a face aluatul, cerneți făina și măsaiul într-un castron mare, apoi asezonați.
- Încorporați berea și apa minerală cu ajutorul unui tel, până obțineți un aluat omogen.
- Încingeți uleiul la 190 de grade într-o tigaie adâncă și cu fundul dublu.
- Pregătiți stridiil epentur a le prăji în baie de ulei încins.
- Pudrați stridiile cu făină cât să se lipească aluatul, apoi treceți rapid fiecare stridie prin aluat și puneți-le imediat în ulei încins.
- Prăjiți cam un minut, apoi scoateți cu o spumieră și lăsați la scurs pe prosoape de hârtie.
- Păstrați la cald. Repetați procedura și cu restul stridiilor.
- La final pudrați ușor cu făină crenguțele de coriandru și prăjiți-le câteva secunde în ulei încins, până devin crocante.
- Serviți tempura cu stridii imediat, garnisită cu coriandru prăjit și alături de sos dulce-acrișor.
Credit Foto: 123RF