Home » Mâncăruri » Tarte sărate franțuzești. 3 rețete simple rapide și foarte gustoase

Tarte sărate franțuzești. 3 rețete simple rapide și foarte gustoase

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 661 vizualizari 14 minute timp estimat

Nimeni nu poate nega că este cel puțin interesat de gastronomia franțuzească, dacă nu chiar surprins și cucerit de stilul în care știu francezii să transforme un fel banal într-un mic spectacol. Cu bucuria unor delicii franțuzești, dar cu simplitatea și rapiditatea pe care le căutăm într-o rețetă, cele 3 rețete de tarte sărate franțuzești aduc un gust rafinat și satisfacția culinară de neegalat în doar câțiva pași simpli. 

Am adunat doar trei dintre cele mai simple și mai gustoase tarte sărate, dar fiecare dintre ele este pe de o parte o lecție despre cum fiecare fel de mâncare poate deveni un răsfăț de gală, pe de alta cum poți păstra gustul autentic folosind versatilitatea unor ingrediente uzuale, banale chiar. 

În cele ce urmează, vom explora trei rețete clasice de tarte sărate franțuzești, perfecte și pentru o masă rapidă în familie, dar și pentru a impresiona la o petrecere. Cu ingrediente simple și instrucțiuni clare, aceste rețete vor intra pe lista de favorite. Să fie gastronomie franțuzească în bucătăria ta! 

Cele trei tarte sărate franțuzești sunt: 

  • Tartă sărată cu dovlecei 
  • Tarta sărată cu spanac și brânză 
  • Tartă sărată cu ciuperci

tartă sarata cu dovlecei

Tartă sărată cu dovlecei

Dovleceii sunt gustoși și sănătoși, dar nu prea promit fantezii culinare și nici nu par a avea un potențial gustativ care să-i promoveze, și totuși… tarta cu dovlecei, ceapă roșie și brânză de capră este un deliciu rafinat, elegant, în cel mai pur stil gourmet. Iată! 

Ingrediente

  • o foaie de aluat de patiserie proaspăt;
  • 1 ou bătut;
  • 50 g unt;
  • 3 cepe roșii mari tocate peștișori; 
  • 2 linguri de oțet balsamic;
  • o linguriță de miere; 
  • 2-3 dovlecei, tăiați în panglici lungi, cu un curățător de legume;
  • 100 g brânză de capră (neapărat capră, puțin sărată); 
  • sare, piper, cimbru, puțin ulei. 

Mod de preparare

Întinde foaia de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge toată suprafața cu ou bătut. Înțeapă foaia, astfel încât să formezi patru sau șase pătrate (ca să fie mai ușor de porționat la final), și dă foaia de aluat la cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de 20 de minute sau până devine aurie și este coaptă. 

Topește untul într-o tigaie și adaugă ceapă, cu un praf de sare. Gătește, amestecând regulat, timp de 10 minute, până se înmoaie. Pune oțetul balsamic și mierea și gătește încă 6-8 minute, până se caramelizează. Potrivește de sare și piper. 

Pe foaia de aluat, așază uniform feliile de dovlecel, bucățelele de brânză și ceapa caramelizată. Pune piper și, dacă vrei fulgi de ardei iute. Întoarce tarta la cuptor 10-15 minute, până ce brânza se topește. Se servește imediat, cu salată verde alături. Este pur și simplu delicios! 

tarta cu spanac

Tartă sărată cu spanac și brânză

Special la această tară este că este excelentă caldă și fabulos de bună rece. Adică o poți mânca până la ultima firimitură cu la fel de multă plăcere și a doua zi. Sau, tocmai pentru că este atât de bună, vaci porție dublă. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • un pachet aluat foietaj sau foi de plăcintă; 
  • un kg de spanac (congelat sau proaspăt);
  • 300 g telemea;
  • trei linguri de ulei;
  • 3 ouă;
  • 100 ml lapte;
  • 100 ml smântână;
  • o linguriță de pudră de ceapă uscată;
  • piper proaspăt măcinat, cimbru uscat.

Mod de preparare

Spanacul proaspăt trebuie spălat și opărit, apoi tocat grosier. Spanacul congelat se folosește ca atare. Călește spanacul cu ulei cât să scadă excesul de apă. 

Pentru rapiditate am ales varianta aluatului gata preparat. Foaia de aluat de patiserie o pui direct în tavă, foile de plăcintă le pui pe rând și ungi ușor cu ulei între foi. Folosește doar jumătate dintr-un pachet de foi. 

Pune aluatul în forma de copt și înțeapă-l cu furculița din loc în loc. Bate ouăle împreună cu laptele și smântână și ⅔ din brânza rasă sau sfărâmată. Adaugă spanacul călit și răcit. Adaugă pudra de ceapă, piper din belșug și cimbru. Răstoarnă totul în găoacea de aluat, presară deasupra restul de brânză sfărâmată și dă la cuptor pentru 25-35 de minute. Gata! Mirosul irezistibil e doar o palidă promisiune a gustului fabulos. Pe cuvânt! 

⭐ Ciupercile sunt ingredientul unor delicii. Supă cremă de ciuperci și colecția de rețete, cu câteva secrete și povești, sunt un argument

tarta cu ciuperci

Tarta sărată cu ciuperci

Se face simplu, este bună și rece, și caldă și este perfectă și la cina, și la pranz, dar și pe fugă, dimineața. Ingredientele sunt pentru o tava rotunda cu diametrul de 30 de centimetri, dar dacă multiplici ingredientele cu 1/2 este suficientă pentru o tava clasica de aragaz. Nu te teme, nu rămâne nemâncată!

Ingrediente 

Pentru blat

  • 250 g de făină;
  • 125 g de unt minim gras; 
  • 1 ou mare; 
  • sare, piper și o mână bună de semințe de floarea soarelui crude. 

Pentru umplutura

  • 700 g de ciuperci de care vrei brune, albe sau orice alt soi preferi; 
  • 1-2 căței de usturoi; 
  • 2-3 linguri de ulei și o felie subțire de unt; 
  • 2 ouă;
  • 100 g de smântână; 
  • 100 g de cașcaval afumat;
  • nucșoară rasă, sare și piper; 
  • doua linguri de pesmet. 

Mod de preparare

Untul moale se amestecă cu făina și sarea, cu mâna, până rezultă un aluat nisipos. Adaugă semințe de floarea soarelui și oul și amestecă, tot cu mâna, până iese un aluat omogen. Întinde aluatul în tavă pentru copt, unsă puțin cu unt, și dă tava la rece pentru 30 de minute. Ridică aluatul astfel încât să treacă de marginea tavii, ca să o poți întoarce pe margine peste umplutura.

Curăță ciupercile și taie-le în bucăți mari. Pune în tigaie untul și uleiul, adaugă ciupercile și călește-le câteva minute la foc iute. Adaugă usturoiul tocat mărunt și continuă să le călești până se înmoaie ciupercile, timp de 10 minute. Dă deoparte ciupercile, pune peste ele pesmetul și amestecă. Acesta o să absoarbă sucul și o să îmbrace ciupercile, păstrând gustul fără să se simtă la final în tarta cu ciuperci. Pune sare și piper și un vârf de cuțit de nucșoară.

Bate ouăle ca pentru omletă și adaugă smântâna. Bate bine până ce totul se omogenizează. Pune ciupercile peste aluat și deasupra lor, cu lingura, astfel încât să repartizezi uniform amestecul de ouă cu smântână.

Pune deasupra brânza rasă, îndoaie marginile de aluat peste tarta cu ciuperci, unge marginea cu puțin ulei și dă tarta cu ciuperci la copt timp de 35-45 de minute. Când e gata, se taie, dar după ce se răcește puțin și se mănâncă caldă, nu fierbinte, ca să-i simți bine aroma. Este o bucurie a gustului. 

Câteva sfaturi pentru tarte sărate perfecte

  • Folosește rețeta de aluat pentru a face crusta altor tarte sărate. Aluatul poate fi congelat pentru timp îndelungat, bine împachetat în folie alimentară.  
  • Poți folosi în loc de dovlecei vinete, tîiate la fel, felii. În loc de spanac încearcă și varinata cu în care folosești concomitent, mazăre, morcovi și boabe de porumb. 
  • Toate rețetele se pretează pentru mai multe feluri de brânză (mai puțin cea cu dovleci care are nevoie de finețea brânzei de capră). Folosește, dacă vrei parmezan.
  • Toate tartele pot fi făcute și cu foi de plăcintă subțiri, puse în straturi. 

 Perfecte la prânz, ideale la cină, oricare variantă de tarte sărate sunt o alegere mereu bună. 

⭐ Te pote inspira și rețeta de chec aperitiv mozaic cu ce ai în frigider 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro