Alege ce-ți place dintre aceste rețete de supă și ciorbă de dovlecei. Dovleceii sunt ingredientul perfect pentru supe și ciorbe. Oferă textură, gust și aduc un aport consistent de nutrienți prețioși.
Orice alegi, supă sau ciorbă de dovlecei, rezultatul este perfect pentru o mâncare de vară, dar nu numai. Un beneficiul important este că toate rețetele se pregătesc foarte repede.
⭐ Merită să știi cât mai multe despre dovlecei. Versatili și gustoși, dar și sănătoși, pretabili în tot felul de preparate, o dovadă fiind zecile de rețete cu dovleci, aceste legume sunt una dintre bucuriile veri.
Supă cremă de dovlecei cu parmezan
Supa de dovlecei cu parmezan este perfectă rece. Poate fi o cină ideală, sau poate completa strălucit masa de prânz. Este perfectă și în dieta copiilor.
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă albă mare, tăiată mărunt
- 3 crenguțe de frunze de rozmarin, tocate
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 kg dovlecei
- 700 ml supă de legume (poti folosi un cub de concentrat de legume)
- 30 g parmezan ras
- 2 linguri cu smântână de gătit
- Sare și piper după gust
- 40 g alune prăjite, sfărâmate (opțional)
Mod de preparare
Călește ceapa în ulei, adaugă rozmarinul și usturoiul, apoi dovleceii tăiați cuburi. Adaugă supa fierbinte, acoperă și lasă să se gătească 10 minute. Omogenizează cu un blender. Adaugă smântâna și servește cu parmezan și alune presărate deasupra.
Ciorbă de dovlecei țărănească
O simfonie de gust, arome. O bucurie la fel de mare este și prepararea, dar și să mănânci această ciorbă de dovlecei țărănească.
Ingrediente
- 2-3 dovlecei medii, tăiați cubulețe
- 200 g afumătură (costiță, kaizer sau bacon), tăiată cubulețe
- 2 ceape mare, tocate mărunt
- 2 morcovi, dați pe răzătoare
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 2 roșii mari, decojite și tăiate cuburi
- 2 linguri de ulei
- 1 litru de apă
- 200 ml smântână
- 2 ouă
- 1 legătură de pătrunjel, tocată mărunt
- 1 legătură de leuștean, tocată mărunt
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
Spală și curăță toate legumele. Taie dovleceii și ardeiul gras în cubulețe, răzuiește morcovii și toacă ceapa mărunt.
Într-o oală mare, încălzește uleiul și adaugă afumătura tăiată cubulețe. Prăjește afumătura până devine aurie și crocantă. Scoate-o deoparte. În grăsimea rămasă călește ceapa tocată până devine translucidă. Adaugă morcovii și ardeiul gras și călește legumele pentru câteva minute, până se înmoaie ușor.
Adaugă dovleceii tăiați cubulețe și roșiile decojite și tăiate cuburi. Amestecă bine și lasă legumele să se călească încă 5 minute.
Pune apa clocotită peste legume și fierbe totul sub capac, pentru 15 minute la foc mic. Adaugă afumătura rmenită și continuă să fierbi câteva minute.
Într-un bol, bate ouăle împreună cu smântâna până obții o compoziție omogenă. Ia un polonic de ciorbă fierbinte și toarnă-l treptat peste amestecul de smântână și ouă, amestecând continuu pentru a tempera amestecul. Toarnă-l încet în oala cu ciorbă, amestecând continuu pentru a preveni coagularea ouălor. Lasă ciorba să mai fiarbă la foc mic pentru 2-3 minute.
Potrivește de sare și piper după gust. Pune verdețurile și acoperă. Lasă ciorba să stea câteva minute înainte de servire pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.
Servește această minunată ciorbă de dovlecei tărănească cu ardei iute, smântână și pâine proaspătă.
Borș de dovlecei cu iaurt și mărar
Unele ingrediente banale, combina ( și nu neapărat în mod savant) oferă rezultate pur și simplu spectaculoase. Exact așa se întâmplă și cu acest borș de dovlecei cu iaurt și mărar. Rezultatul este un preparat de gală, care poate sta pe orice masă, cu orice ocazie.
Ingrediente
- 2-3 dovlecei
- 2 cepe mari
- O legatură de ceapă verde (dacă ai)
- 1 morcov
- O bucată de țelină
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras verde
- 2 linguri de ulei
- 2 gălbenușuri
- 4 căței de usturoi (sau 2 fire de usturoi verde)
- 400 gr iaurt gras
- sare și piper
- 200 ml borș
- 1 legătură generoasă de mărar
Mod de preparare
Pune ulei într-o oală încăpătoare. Pune ceapa tocată, sare și amestecă. Adaugă usturoiul și călește puțin până când ceapa devine sticloasă (dar nu o lăsa să se rumenească). Adaugă morcovul, țelina date prin răzătoare și păstârnacul tocat mărunt (fără partea din mijloc care este lemnoasă). Călește legumele încă 5 minute, amestecând din când în când. Pune capac pe oală.
Pune apă clocotită peste legume. Acoperă și fierbe 5 minute. Adaugă ardeiul cubulețe și dovleceii, tăiat cuburi mai mari. Acoperă și fierbe la foc mic 10 minute.
Potrivește de sare și piper. Pune borșul fierbinte și ține totul pe foc înca 2-3 minute, cât să mai tragă un clocot. Dă deoparte și lasă să se răcorească puțin.
Amestecă iaurtul cu gălbenușurile. Omogenizează foarte bine. Pune peste amestec un polonic de zeam. Amestecă, apoi răstoarnă totul, dintr-o dată în oală, și amestecă viguros. Pune măratul tocat mărunt. Acoperă și lasă borșul de dovlecei să stea 10 minute. Servește cu mămăligă rece, tăiată felii și rumenită ușor în ulei încins. Pur și simplu incredibil de bun!
Sursa foto: http://www.123rf.com