Pesto este un sos italian pe bază de busuioc, usturoi, brânză, semințe de pin și ulei, care se potrivește în special pastelor, însă poate fi folosit și pentru salate, sandwich-uri sau alte mâncăruri.
Sos pesto clasic
Ingrediente
- 2 legături de busuioc proaspăt
- 1/4 cană de telemea veche de oaie rasă
- 1/3 cană de parmezan ras
- 2/3 cană de ulei de măsline
- 1/2 cană semințe de pin
- 2-3 lingurițe zeamă de lămâie
- 1 căpățână de usturoi
- o linguriță sare
Mod de preparare
- Toacă busuiocul, usturoiul și semințele de pin într-un blender, cu sarea, până când se formează o pastă groasă.
- Încorporează treptat uleiul de măsline și zeama de lămâie, și amestecă în continuare.
- Adaugă și brânza rasă, apoi parmezanul, și amestecă până ce pasta capătă o nuanță uniformă.
- Pune la frigider câteva ore, apoi sosul pesto este gata de servit!
*Prepară sos pesto și din alte verdețuri gustoase și sănătoase precum pătrunjelul, leurdă sau rucola, exact după rețeta de mai sus. De asemenea, dacă nu ai la îndemână semințe de pin, poți adăuga miez de nucă sau migdale decojite.
Citește și: Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?
Sos pesto cu superalimente
Ingrediente
- 1 broccoli
- o legătură mare de busuioc
- o legătură pătrunjel
- 0 mână generoasă cu frunze de spanac
- o lămâie
- o mână semințe de dovleac sau floarea soarelui
- 60 g parmezan (opțional)
- 1 cățel de usturoi (presat)
- sare de mare
- piper măcinat
- 4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
- Se toacă broccoli și se transferă într-un blender timp de câteva secunde, până când este tăiat mărunt.
- Adaugă busuiocul, pătrunjelul și spanacul și toacă din nou, până când în cele din urmă tocat și amestecat cu broccoli.
- Se adaugă sucul de la 1/2 lămâie, parmezanul (dacă utilizați), usturoiul și semințele de dovleac.
- Potrivește gustul cu sare de mare și piper*, și continuă să amesteci până când totul este combinat și fin tocat.
- Se adaugă uleiul de măsline amestecând la viteză mare.
* Poți adăuga ulterior mai multă lămâie, sare sau piper, dacă consideri necesar.
Încearcă și: Spaghete cu pesto și usturoi
Sos pesto de fasole verde
- 300 g fasole păstăi
- 2 căței de usturoi, tăiat pe jumătate
- 3 fileuri anșoa
- 25 g parmezan, ras
- sucul și coaja de la 1/2 lămâie
- 3 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
- Gătește fasolea într-o oală cu apă și sare.
- Menține pe foc timp de 3 minute.
- Se scurge și se transferă rapid sub jet de apă rece ca gheața pentru a le opri timpul de gătire.
- Îndepărtează învelișul și pune deoparte boabele.
- Prăjește usturoiul împreună cu fileurile de anșoa, într-o tigaie mică, timp de câteva minute.
- Amestecă totul cu boabele de fasole și transferară într-un castron.
- Pasează amestecul cu parmezanul, sucul de lămâie și coaja.
- Adaugă și uleiul și omogenizează sosul.
Atenție! Sosul pesto se păstrează într-un borcan de sticlă în frigider 3-4 zile, dar poate fi congelat pe termen mai lung. De asemenea, se poate prepara și conserva după fierberea borcanului la bain marie, cu condiția ca brânzeturile și oleaginoasele să fie adăugate doar în momentul servirii.
Surse foto: 123rf, iStock