O rețetă rusească, dar care este foarte populară și în Ucraina, Belarus și Țările Baltice. 4 porții, timp de preparare 30 minute.
INGREDIENTE
600 g file de pește (250 g proaspăt, 150 g sărat și 200 g afumat)
1 ceapă
1 morcov
1 felie țelină
2 cartofi
Câteva măsline negre
5 castraveti murati
½ legătură pătrunjel verde ori leuștean
2 linguri bulion ori suc de rosii
5 linguri ulei
sare, piper
½ lămîie tăiată felii
½ linguriță capere
MOD DE PREPARARE
Tai peștele cubulețe. Cureți legumele, tai ceapa, morcovul și țelina mărunt sau le razi și le călești câteva minute.
Între timp tai și cartofii cuburi și îi adaugi peste legume împreună cu castraveții acri tăiați cuburi mici. Le lași la foc mocnit 5-10 minute. Adaugi măslinele, adaugi apă cât să le cuprindă bine și lași la fiert. După 10 minute adaugi peștele sărat.
Când s-au pătruns toate legumele, inclusive cartofii, adugi bucățile de pește crud și afumat, lași la foc 10 minute, condimentezi cu sare, piper după gust. La final torni sucul de roșii, verdeața tocată, câteva feliuțe de lămâie și mai lași să dea într-un clocot, apoi stingi focul și o lași să se odihnească 10 minute înainte de a o servi.
SFAT
Foarte gustoasă este și varianta cu afumătură (kaizer, bacon, ciolan etc.) în loc de pește, mai ales dacă e servită cu smântână.
Foto