- Toate ingredientele necesare pregătirii cozonacilor se scot din frigider sau cămară și se lasă peste noapte într-o camera încălzită.
- Pentru a da cozonacului o culoare galbena mult mai intensa, ouăle se sparg de seara și se presară cu sare.
- Albușurile se bat mult mai repede dacă în castron se adaugă câteva picături de lămâie și un pic de sare. Spuma de albușuri astfel obținută vă fi mult mai fermă.
- La cozonac, nu se folosesc niciodată ouă de rață, gâscă sau de curcă, pentru că albușul lor, fiind dens și greu, nu se bate bine și nu permite aluatului să crească.
- Semnul că aluatul de cozonac pufos a fost suficient frământat este când devine ușor lipicios la pipăit, dar nu se mai prinde de mâini sau de vas, este elastic și are o consistență asemănătoare cu… lobul urechii.
- Nu opări niciodată drojdia, deoarece efectul de creștere îi vă fi diminuat. Nu folosi niciun ingredient lichid (lapte, apă, unt topit) prea fierbinte.
- Pentru a-i anihila gustul amărui, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
- Cozonacul vă fi mult mai pufos dacă acoperi forma în care se coace cu o hârtie de pergament unsă cu unt, ulei sau untura.
- În primele 20 de minute de coacere, nu deschide ușa cuptorului – cozonacii se pot dezumfla!
- Imediat ce scoți cozonacul din cuptor, unge-l cu ulei sau cu ou bătut cu lapte. Se vă păstra pufos mai multă vreme.
- Dacă ți-au rămas cozonaci care s-au întărit, învelește-i în folie de aluminiu și ține-i 20 de minute la cuptor, la foc mic. Vor deveni din nou pufoși.
Încearcă această rețetă de cozonac pufos:
Ingrediente: |
• 1 kg făină • 8 ouă + 1 pentru uns • 500 ml lapte • 50 g drojdie proaspătă • 250 g unt 80% grăsime • 300 g zahăr • 200 g nucă • 200 g rahat • 3 linguri cu cacao • esență de rom • vanilie • sare • coajă de lămâie |
MOD DE PREPARARE:
Pregătește o maia din drojdie, o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Lasă la dospit. Între timp, cerne făina, dizolvă zahărul în laptele cald, topește untul într-un vas, separă ouăle. Amestecă făina cu maiaua, laptele îndulcit, gălbenușurile, esența de vanilie, un praf de sare și frământă aluatul, turnând treptat untul călduț. Aluatul să fie neted și fin. Acoperă-l cu un șervet și lasă-l la crescut 90 de minute. Bate albușurile spumă, adaugă cacaua cernută, nuca măcinată și esență de rom. Împarte aluatul în patru părți și întinde tot atâtea foi. Unge-le cu amestecul de spumă și nucă și presară deasupra cubulețe de rahat date prin făină. Rulează-le și împletește două câte două. Așază cei doi cozonaci în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să crească o oră. Unge-i cu ou bătut și dă-i la cuptor până când capătă o culoare rumenă.
Încearcă și rețeta de cozonac fără frământare, preparat prin dospire la rece. Timpul pe care-l aloci preparării este foarte scurt, procesul fiind finalizat în perioada în care aluatul stă la rece. Pentru o reușită garantată, citește și sfaturile importante pe care este necesar să le respecți, atunci când prepari un cozonac dospit la rece.
Foto: 123rf