Home » Blog » Sfaturi pentru un cozonac pufos

Sfaturi pentru un cozonac pufos

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 462 vizualizari 6 minute timp estimat
Pentru a obține un cozonac pufos, nu este suficient să respecți rețeta; ține cont aceste sfaturi și vei stârni aplauzele tuturor celor care-l vor gusta.
  • Toate ingredientele necesare pregătirii cozonacilor se scot din frigider sau cămară și se lasă peste noapte într-o camera încălzită.
  • Pentru a da cozonacului o culoare galbena mult mai intensa, ouăle se sparg de seara și se presară cu sare.
  • Albușurile se bat mult mai repede dacă în castron se adaugă câteva picături de lămâie și un pic de sare. Spuma de albușuri astfel obținută vă fi mult mai fermă.
  • La cozonac, nu se folosesc niciodată ouă de rață, gâscă sau de curcă, pentru că albușul lor, fiind dens și greu, nu se bate bine și nu permite aluatului să crească.
  • Semnul că aluatul de cozonac pufos a fost suficient frământat este când devine ușor lipicios la pipăit, dar nu se mai prinde de mâini sau de vas, este elastic și are o consistență asemănătoare cu… lobul urechii.

  • Nu opări niciodată drojdia, deoarece efectul de creștere îi vă fi diminuat. Nu folosi niciun ingredient lichid (lapte, apă, unt topit) prea fierbinte.
  • Pentru a-i anihila gustul amărui, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
  • Cozonacul vă fi mult mai pufos dacă acoperi forma în care se coace cu o hârtie de pergament unsă cu unt, ulei sau untura.
  • În primele 20 de minute de coacere, nu deschide ușa cuptorului – cozonacii se pot dezumfla!
  • Imediat ce scoți cozonacul din cuptor, unge-l cu ulei sau cu ou bătut cu lapte. Se vă păstra pufos mai multă vreme.
  • Dacă ți-au rămas cozonaci care s-au întărit, învelește-i în folie de aluminiu și ține-i 20 de minute la cuptor, la foc mic. Vor deveni din nou pufoși.

Încearcă această rețetă de cozonac pufos:

Ingrediente:

1 kg făină

8 ouă + 1 pentru uns

500 ml lapte

50 g drojdie proaspătă

250 g unt 80% grăsime

300 g zahăr

200 g nucă

200 g rahat

3 linguri cu cacao

esență de rom

vanilie

sare

coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE:

Pregătește o maia din drojdie, o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Lasă la dospit. Între timp, cerne făina, dizolvă zahărul în laptele cald, topește untul într-un vas, separă ouăle. Amestecă făina cu maiaua, laptele îndulcit, gălbenușurile, esența de vanilie, un praf de sare și frământă aluatul, turnând treptat untul călduț. Aluatul să fie neted și fin. Acoperă-l cu un șervet și lasă-l la crescut 90 de minute. Bate albușurile spumă, adaugă cacaua cernută, nuca măcinată și esență de rom. Împarte aluatul în patru părți și întinde tot atâtea foi. Unge-le cu amestecul de spumă și nucă și presară deasupra cubulețe de rahat date prin făină. Rulează-le și împletește două câte două. Așază cei doi cozonaci în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să crească o oră. Unge-i cu ou bătut și dă-i la cuptor până când capătă o culoare rumenă.

Încearcă și rețeta de cozonac fără frământare, preparat prin dospire la rece. Timpul pe care-l aloci preparării este foarte scurt, procesul fiind finalizat în perioada în care aluatul stă la rece.  Pentru o reușită garantată, citește și sfaturile importante pe care este necesar să le respecți, atunci când prepari un cozonac dospit la rece.

Foto: 123rf

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro