Exista câteva reguli de baza atunci când cumpărați pește, pentru a fi siguri ca va veți întoarce acasă cu un pește proaspăt.
- Peștele nu trebuie sa miroasă niciodată a pește. Peștele de mare cu adevărat proaspăt miroase pur și simplu a mare.
- Ochii peștelui trebuie să fie limpezi și strălucitori, nu tulburi sau dați peste cap. Branhiile trebuie să aibă o culoare roșu-închis, iar solzii curați și intacți.
- Peștele trebuie să aibă un aspect umed și strălucitor, ca și cum abia ar fi ieșit din mare. Trebuie să fie acoperit de un strat subțire de mâl. Dacă pielea este uscată și tare însemnă că peștele este vechi.
- Peștele întreg cu adevărat proaspăt trebuie să fie rigid. Fileurile de pește trebuie să fie tari și opace, nu îndoite și gata să se sfărâme.
Atunci când mergeți la pescărie:
- Uitați-vă la peștii de pe tarabe dacă au fost curățați cu grijă și dacă sunt aranjați frumos sau aruncați pur și simplu. O simplă privire de ansamblu vă poate spune multe despre atenția cu care sunt tratate produsele.
- Peștele este ținut deseori pe un strat de gheață. Este o metodă foarte bună în cazul peștilor întregi sau fileurilor, dacă sunt așezate cu pielea în jos, dar când carnea ajunge în contact cu gheața este posibil să degere. Evitați peștele cu o tentă gri sau un aspect lânos.
- În multe cazuri, peștii nu sunt curățați corespunzător. Verificați produsul finit pentru a vă asigura că nu are solzi.
- Fileurile de pește trebuie curățate de toate oscioarele.
- Nu cumpărați pește pentru toată săptămâna. Peștele proaspăt trebuie consumat în maximum 36 de ore, ideal în aceeași zi
Consumul de pește aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat de nutrienți esențiali. Iată 6 motive pentru care este sănătos să incluzi peștele în dieta ta:
- Peștele este o sursă excelentă de proteine cu aminoacizi esențiali pentru menținerea sănătății și dezvoltarea musculară.
- Soiurile de peste gras, cum ar fi somonul, macroul și tonul, sunt bogate în acizi grași omega-3, esențiali pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului cardiovascular.
- Consumul regulat de pește poate contribui la sănătatea creierulu și la scăderea riscului de accident vascular cerebral, datorită efectelor benefice ale omega-3, susține sănătatea ochilor și pot reduce riscul de degenerescență maculară.
- Peștele furnizează vitamine esențiale precum vitamina D, vitamina B12 și iod, necesare pentru sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a glandei tiroide.
- Consumul de pește poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase, având un conținut scăzut de calorii și un aport semnificativ de proteine.
- Consumul regulat de pește poate fi asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2.
Este important de știut că alegerea peștelui sălbatic, din soiuri cât mai variate, în locul celui de crescătorie sau prelucrat excesiv, poate maximiza beneficiile nutriționale ale consumului de pește. De asemenea, este esențial să fii conștient de sursele de pește pentru a evita cele contaminate cu substanțe nocive, cum ar fi mercurul, și să optezi pentru producătorii care practică pescuitul durabil pentru a proteja ecosistemele marine.
3 comentarii
[…] ⭐Sfaturi de la Jamie Oliver pentru a cumpăra pește proaspăt […]
[…] ⭐ Sfaturi de la Jamie Oliver pentru a cumpăra pește proaspăt […]
[…] ⭐ Sfaturi de la Jamie Oliver pentru a cumpăra pește proaspăt […]