Dolma sau dolmas se referă cel mai des la sarmale turcești, un fel de mâncare din legume umplute, obișnuit în Turcia și Orientul Mijlociu. Acestea pot fi orice legume, dar ardeii, roșiile, dovlecii, vinetele și ceapa sunt printre cele mai comune. Umplutura este cel mai adesea o combinație de orez și bulgur, împreună cu ierburi, condimente, precum și pastă de roșii, pastă de ardei și alte arome.
În Turcia, se face distincție între felurile de mâncare umplute (dolma) și cele rulate, precum frunzele de vie sau varza. Acestea din urmă sunt denumite sarma (înfășurat). Cele mai multe rezultate sunt de fapt frunze de vie înfășurate. Dar, pentru majoritatea restului lumii, ambele sunt dolma. Dolma poate include carne sau poate fi vegetariană. Versiunile cu carne sunt de obicei o combinație de orez sau bulgur și carne tocată de vită. Versiunile vegetariene sunt de cele mai multe ori servite reci.
De unde vine dolma
Legumele umplute au fost o parte importantă a bucătăriilor din Orientul Mijlociu în perioada medievală, probabil și mai devreme. Ca atare, este imposibil să spunem cine l-a inventat. Dolma a fost un fel de mâncare gătit și în bucătăriile țărani, cât și în cele ale aristocraților, iar ingredientele au fost aproape aceleași.
Dolma este unul dintre cele mai importante feluri de mâncare din bucătăria turcească. În părțile estice ale țării, dolma este făcută din legume precum vinetele, roșiile sau ardeii iuți umplute cel mai adesea cu o combinație de bulgur aromatizată cu melasă de rodie, un ingredient favorit în regiune, ceea ce face din preparat o explozie de arome.
În vest, dolmele mai puțin aromate. De obicei se folosesc ardei verzi proaspeți numiți „ardei dolma”. Aceștia arată ca un ardei gras mic, dar cu pereți foarte subțiri (mai subțiri chiar decât ardeii romano). Umplutura este pe bază de orez și adesea vegetariană, ușor aromată cu mult ulei de măsline, mărar, stafide și semințe de pin. Fiecare regiune – chiar și satele și gospodăriile – pot avea propriile lor specialități. Regula de bază este: „dacă poate fi umplut, se poate face dolma”.
⭐Sarmale din carne de gâscă fierte în vin ar putea fi o ală experiență culinară senzațională pe care merită să o încerci
Rețeta de sarmale turcești vegane în foi de viță
Secretul absolut pentru a face sarmale turcești în foi de viță cu gust perfect este combinația echilibrată dintre sărat și acru, pe care o obții combinând sare cu suc de lămâie. La aceastea se adaugă o mulțime de condimente fiecare având un rol esențial în definirea gustului final, deci cantitățile sunt importante
Ingrediente
- 400 g de frunze de viță murate în saramură apoi spălate și scurse;
- 4 cepe medii, tocate mediu;
- 300 g de orez cu bob lung, spălat cu apă rece și scurs;
- o legătură mare de pătrunjel verde, tocat mărunt
- 100 ml ulei de măsline;
- 4 linguri de semințe de pin;
- 100 g de stafide brune;
- câteva fire de mentă verde;
- o linguriță de mentă uscată;
- ½ de linguriță de ienibahar;
- ½ linguriță de piper negru măcinat;
- ½ de linguriță de pudră de scorțișoară;
- o lingură rasă de zahăr;
- o linguriță rasă de sare;
- sucul de o lămâie.
Mod de preparare
Taie ceapa cubulețe și calește-o cu 4 linguri de ulei de măsline. Când devine translucidă, se adaugă semințele de pin și se mai gătește încă 5 minute.
Adaugă orezul și amestecă constant timp de 5-10 minute până când orezul devine translucid.
Se adauga condimentele (mentă uscată, scorțișoară, sare, ½ din sucul de lamaie, piper negru, stafidele, zahărul și ienibahar măcinat) și pătrunjelul tocat. Amestecă puțin și adăugă o cană de apă clocotită și fierbe la foc mic, timp de 15-20 de minute, până când tot lichidul este absorbit de amestecul de orez.
Dă deoparte și lasă să se răcească. Pune o lingură din amestec în centrul frunzei, pliază părțile laterale spre interior și apoi rulează frunza ca un cilindru.
Pune un strat din frunze de viță de vie pe fundul unui vas termorezistent. Așează sarmalele turcești una lângă alta.
Pune restul de ulei de măsline,1/2 din zeama unei lămâi și 2 căni de apă clocotită peste sarmalele turcești, așează peste ele o farfurie cu fundul în sus pentru ca dolmele să nu se miște în apă și pune la fiert, la foc mic până când toată apa este absorbită (aproximativ 45-60 de minute).
Se pot servi calde cu iaurt sau reci, simple.
Sarmale turcești în frunză de viță de vie cu carne de vită
Exact la fel se prepara și sarmalele turcești cu carne. Folosește pe lângă ingredientele de mai sus, 300 grame de carne tocată de vită. Se folosesc mereu cantități egale de orez și carne. Restul ingredientelor rămân aceleași, mai puțin frunzele de viță de vie, din care vei avea nevoie de o cantitate dublă. Reglează și cantitatea de sare pe care o folosești. În plus, vei avea nevoie de mai multă apă pentru fiert. Și de data aceasta vor fi gata atunci când în vas, tot lichidul a dispărut.
Fie că sunt doar cu orez, fie că sunt și cu carne sarmalele turcești cu frunze de viță sunt un veritabil răsfăț de arome și gust.
⭐ Varianta autohtonă sunt delicioasele sarmale de porc cu varză murată Diferite, dar la fel de fabulos de gustoase.
Sursa foto: 123rf.com