Home » Mâncăruri » Sarmale din carne de porc cu varză acră și costiță afumată

Sarmale din carne de porc cu varză acră și costiță afumată

Autor: Echipa eCuisine
1 comentariu 213 vizualizari 3 minute timp estimat

Sarmalele sunt de multă vreme intrate în cultura culinară românească. Nu uitați: chiar dacă este un preparat care vă place, consumați-l cu moderație. Iată cum să prepari cele mai apetisante și delicioase sarmale din carne de porc!

Ingrediente (10-15 porții)

  • 800 gr carne tocată de porc (sau amestecată cu vită)
  • 4-5 kg varză acră
  • 4 cepe
  • 100 gr pastă de roșii
  • 2 gr boia de ardei dulce
  • 250 ml ulei
  • 100 gr orez
  • 300 gr costiță afumată
  • 10 roșii mici decojite
  • piper (praf și boabe)
  • cimbru
  • sare
  • frunze de dafin

Mod de preparare

Carnea tocată de porc se amestecă împreună cu două cepe tăiate mărunt și înăbușite în ulei și puțină apă. Apoi, se adaugă orezul (fiert pe jumătate și răcit la un jet de apă), piperul, cimbrul și sarea și se amestecă în continuare.

Separat, se aleg foile de varză (fără rupturi), tăindu-le în bucăți potrivite. Din compoziția de carne pregătită se fac sarmalele.

Se ia foaia de varză, în mijlocul ei se pune puțin din compoziția de carne (de mărimea unei nuci mari), se împachetează în formă de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul înăuntru, obțînându-se astfel formă de sarma.

Pe fundul unei cratițe sau al unui vas de yena, se pune varza tăiată fin, apoi, de la margine către interior, se adaugă sarmalele, iar în mijloc costiță afumată și restul de varză tocată.

Ceapă rămasă se taie în felii subțiri și se călește în untură sau ulei până ce se îngălbenește; se adaugă boiaua de ardei, apoi se stinge cu pastă de roșii diluată în apă.

Totul se toarnă peste sarmale, adăugându-se o crenguță de cimbru, frunze de dafin și piper boabe.

Se lasă să fiarbă la foc mic 2,5 ore, apoi cratița se introduce în cuptor, aranjand roșiile deasupra sarmalelor ca să se rumenească.

Sarmalele se servesc cu câte o felie de costiță fiartă și cu mămăligă.

Poftă bună!

 

Încearcă și: Sarmale vegane, umplute cu quinoa (rețetă video)

Citește și: Trucuri de gătit pentru cele mai delicioase sarmale

 

Rețetă preluată din „Bucătarie românească” de I. Negrea și F. Bușcă, Ed. Tehnică, București, 1985

Sursă foto: iStock

1 comentariu

Cea mai bună rețetă de piftie de porc (răcitură) • eCuisine 3 ianuarie 2024 - 1:58 pm

[…] Sarmale din carne de porc cu varză acră și costiță afumată […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro