Am făcut șarlotă. Un desert simplu, ușor de făcut, dar în același timp foarte gustos. Mai are o calitate: este versatilă. Rețeta de bază poate fi adaptată și transformată, în mai multe variante, fiecare cu gust și aromă specifice.
Înainte de 1989 se găsea în magazine un praf (Fosfarin) din care mama făcea uneori șarlotă. Era echivalentul budincilor din plc de azi. Era ingredientul din care se făcea șarlotă. Totuși exact aceeași cremă fină și aromată cu textul mătăsoasă se poate obține din cele mai simple ingrediente. Crema se poate completa cu fructe din dulceață sau proaspete, pișcoturi, nucu rumenite, fulgi de migdale sau nucă de cocos. Conta la fel de mult aroma, dar și textura finală pe care o avea șarlota. Forma ideală ea atunci când lua forma vasului în care era pusă, dar fără să curgă.
În bucătăria internațională, șarlota este „custard” sau „creme anglaise”. Acesta din urmă poate avea consistența unui sos sau fi densă, dacă vei adăuga amidon sau făinî. Poate fi servită rece – ideal alături de pișcoturi, fructe sau/și frișcă, ori călduță, la temperatura camerei când textura fină a acestea este cel mai bine pusă în valoare.
Câteva sfaturi și trucuri în plus pentru reușita șarlotei clasice
- În mod clasic se prepară doar cu gălbenușuri, dar iese la fel de bună și cu ouă întregi. În acest caz metoda de preparare este puțin diferită, fiind necesară omogenizarea perfectă a ouălor cu zahărul, înainte de a trece la etapa următoare.
- Folosește mereu lapte integral, cu 3.5% grăsime. Șarlota va fi fină și gustoasă.
- Adaugă mereu și praf de sare. Orice preparat care conține făină sau amidon are nevoie de puțină sare.
- Cerne făina, pudra de amidon și cea de cacao pe care o adaugi în compoziție.
- Varianta cu amidon de porumb este la fie de fină ca și cea cu făină, dar diferă timpul de preparare. Cu amidon termini mai repede.
- Este fundamentală calitatea aromelor folosite. Șarlota trebuie să aibă aromă intensă – nu exagerată – și foarte plăcută. Combină inteligent aromele cu ingredientele care dau personalitate. Șarlotă cu vanilie este albă, cea cu rom are cacao.
- Piureul de ananas sau banana mărunțită amestecată în șarlota preparată va oferi acesteia un gust absolut unic minunat. Pentru asta alege să pui o jumătate de lingură de amidon în plus.
- Dacă vreu un desert fabulos adaugă în oricare dintre rețetele de mai jos ciocolată albă sau neagră. Este suficientă 100 de grame. Topești cocolata, o lasă să să răcorească și o adaugi în crema șarlotă după ce ai dat-o deoparte de pe foc. Amestecă intens, ca să combini bine ingredientele, apoi o repartizezi în pahare.
- O poți combina cu biscuți sfărâmați, granola, piureuri de fructe, totul pus în straturi.
Rețeta de șarlotă ca pe vremuri
Este varianta cea mai simplă de șarlotă care contine ouă, lapte și zahăr. Ouăle sunt responsabile pentru textura groasă și catifelată a șarlotei, dar consistența ideală o vei obține folosind un agent de îngroșare precum amidon de porumb sau făină.
Exact pe tiparul acestei rețete o vei putea face cu cacao, caramel sau cu fructe.
Ingrediente
- 4 căni de lapte integral
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 linguriță unt
- 4 ouă
- ½ ceașcă zahăr alb
- 3 linguri amidon de porumb
Mod de preparare:
Pune laptele, extractul de vanilie și untul într-o cratiță. Pune pe foc atât cât să se încălzească bine, dar să dea în clocot.
Bate ouăle cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Poți folosi mixerul. Adaugă în cremă două linguri de apă. Vor ajuta la dizolvarea completă a zahărului vi vor preveni coagularea neplăcută a ouălor. Adaugă amidonul de porumb și amestecă bine.
Pune o parte din laptele cald în crema de oua și amestecă susținut, apoi răstoarnă totul peste laptele din oală și pune pe foc mic. Amestecă încontinuu, până când șarlota se îngroașă suficient. Gătirea durează maxim 10 minute. Folosește un tel de tip pară. Este ideal și previne formarea cocoloașelor.
Șarlota va căpăta o textură mai densă pe măsură ce se va răci. Poate fi servită simplă, cu frișcă, fructe sau pișcoturi.
⭐ Poți face șarlotă și cu oricare dintre tipurile de laptele vegetal. Rezultatul nu depinde de lapte, ci de ouă și agetul de îngroșare.
Șarlotă cu cacao
Acesta este cea mai populară rețetă de șarlotă. Este perfect echilibrată, are o textură fină, mătăsoasă și poate fi un desert perfect în orice situație, servită simplu sau cu frișcă. Șarlota cremă se poate servi călduță sau rece.
Ingrediente:
- 1l lapte
- 3 linguri de zahăr
- 4 ouă întregi
- 2 linguri de făină sau 1 lingură cu vârf de amidon.
- 3 linguri cu vârf de cacao
- Vanilie, coajă de lămâie
- 50 g de unt.
Mod de preparare
Amestecă foarte bine, într-un vas care poate sta pe foc, ouăle întregi cu zahărul. Trebuie să bați ouăle până ce zahărul se dizolvă complet. Adaugă făină sau pudra de amidon și pudra de cacao. Cerne toate acestea împreună.
Amestecă bine cu un tel până ce totul devine uniform și fin. Adaugă mirodeniile și jumătate din laptele călduț. Pune amestecul pe foc mic și amestecă încontinuu. Când începe să se îngroașe, adaugă și restul de lapte.
Lasă șarlotă să se lege, până la densitatea care îți place, dar ține cont că rece o să fie de două ori mai tare. Amestecă, cât timp este pe foc permanent și ține crema șarlotă la foc foarte mic.
Când este gata, dă deoparte șarlotă și adaugă untul. Amestecă și pune în căni, castroane sau pahare, după cum îți place.
Adaugă pișcoturi, nuci, boabe de dulceață, ornează cu nucă de cocos sau frișcă. Este foarte bună cu iaurt gras în care adaugi sirop din dulceață.
⭐ Granola de casă, poate complta perfect șarlota. Un strat de granola, unul de șarlotă. Rezultatul este perfect!
Cum faci prajitura șarlotă
Prepară porții egale din ambele tipuri de șarlotă. Varianta cu ciocolată este ideală. Va oferi stabilitate și gust, iar prăjitura va putea fi tăiată ușor.
Pune într-o tavă un strat de pișcoturi de șampanie, pe care le stropești foarte ușor cu sirop aromatizat (cu vanilie, rom – vei puțin mai jos ingredintele). Pune un strat de cremă de șarlotă cu cacao, apoi un alt strat de pișcoturi. Ulterior pui șarlota albă. Deasupa un alt strat de șarlotă.
Lasă totul la rece, cel puțin 2-3 ore. O poți porționa și servi. Exact în acest fel poți face tort șarlotă. Folosește o tavă cu pereți detașabili. Pune pișcoturi de șampanie pe verticală, lipiți pe pereții tăvii și la bază. Trece rapid pișcoturile prin sirop (100 grame zahăr cu 3 linguri de apă – clocotește amestecul 2-3 minute; lasă-l să se răcească și pune arome sau lichior). Toarnă alternativ cele două tipuri de șarlote, preparate cu ciocolată albă și neagră. Mereu în mijloc, pentru a forma straturi marmorate. Lasă la rece 4-5 ore.
Sursa foto: 123rf.com