Home » Blog » Săptămâna Gastronomiei Peruane la București

Săptămâna Gastronomiei Peruane la București

Autor: Felix Scorobete
0 comentariu 124 vizualizari 31 minute timp estimat

În perioada 12-17 noiembrie 2024, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel din București se desfășoară Săptămâna Gastronomiei Peruane.

La restaurantul JW Steakhouse de la etajul 1 al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, publicul local are ocazia să deguste mâncăruri delicioase tipice peruane, tradiționale, precum Ceviche, Causa a la Limeña, Lomo Saltado, Papa Rellena, Arroz con Pato sau Ají de Gallina, însoțite de cocktail-uri răcoritoare preparate pe bază de pisco tradițional peruan, precum Chilcano sau Pisco Sour.

Chef Irene Gutierrez (în mijloc) oferă detalii despre bucătăria peruană.

Toate rețetele sunt preparate sub atenta supraveghere a chef Irene Gutierrez, născută în Cuzco, Peru, și fondatoarea restaurantului SUMAQ, care ne vizitează din Palma de Mallorca doar în această săptămână, cu ocazia acestui eveniment. Programul este de marți (12nov.) până sâmbătă (16 nov.) de la 18:00 la 23:00, iar duminică (17 nov.) de la 12:30 până la 16:00 (separeu special la brunch-ul de duminică). 

Despre gastronomia peruană

Bucătăria peruană este o sărbătoare vibrantă a aromelor, culturilor și istoriei, reunind influențe din tradițiile indigene din Europa, Africa, Asia, țările arabe și multe altele. De la ceviche-ul de coastă plin de fructe de mare proaspete până la mâncărurile copioase din munți, mâncărurile peruane sunt la fel de diverse ca peisajul și oamenii acestei țări.

Bucătăria peruană este profund împletită cu biodiversitatea uluitoare a acestui loc special, care oferă o varietate incredibilă de ingrediente, multe dintre ele fiind unice pe planeta noastră. Dintre aceste ingrediente unice merită să amintim cele peste 3.000 de soiuri de cartofi autohtone, nenumărate soiuri de porumb și cereale andine rare, cea mai cunoscută fiind quinoa. Amazonul contribuie, de asemenea, cu fructe și condimente exotice, în timp ce Oceanul Pacific furnizează o abundență de soiuri de pește și fructe de mare.

Această bogăție biologică nu se adaugă doar la paleta de arome, ci consolidează practicile durabile care au făcut parte din sistemele agricole indigene de secole. Prin bucătăria sa, Peru evidențiază importanța conservării biodiversității, arătând lumii că protejarea resurselor naturale permite inovații culinare și o legătură mai profundă cu pământul care provine dintr-o cultură bogată care este una dintre civilizațiile originale ale lumii. O mărturie în acest sens este înscrierea, în decembrie 2023, a „semnificațiilor și practicilor asociate cu prepararea și consumul de ceviche” pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Băutura alcoolică Pisco reprezintă și ea un adevărat simbol al mândriei naționale peruane. Pisco este fabricat din cei mai buni struguri, cultivați în văile de sud ale țării, în regiunea Pisco. Această băutură spirtoasă e distilată cu grijă, respectând tradiția, rezultând o băutură vibrantă, cu un caracter distinct.

În ultimii ani, bucătăria peruană a câștigat o mare expunere internațională, făcând din Peru o destinație culinară globală. Fiecare fel de mâncare invită lumea să experimenteze căldura și creativitatea culturii peruviane. Mâncăruri precum causa a la limeña, lomo saltado și ají de gallina sunt acum produse de bază renumite la nivel mondial, iar Lima este adesea menționată drept Capitala Culinară a Americii Latine, având mai multe restaurante și bucătari peruvieni care au intrat în prestigioase clasamente internaționale de specialitate.

Domnul Félix Denegri Boza, Ambasadorul Republicii Peru, și Doamna Marisa Vargas, soția domniei sale, la deschiderea Săptămânii Gastronomice Peruane din București.

Mai mult, în cadrul World Travel Awards din acest an, Peru a fost ales ca destinație culinară principală a Americii de Sud pentru 2024. În anul 2024, restaurantele peruane au continuat să domine scena culinară globală, ocupând câteva locuri de top pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume. Central, condus de chef Virgilio Martínez, își menține reputația de unul dintre cele mai bune restaurante din lume, iar Maido, condus de chef Mitsuharu Tsumura, este recunoscut pentru fuziunea excepțională a aromelor peruane și japoneze, consolidându-și locul de lider în bucătăria Nikkei.

Mâncarea peruană nu este doar despre ingrediente, ci este și despre mândria oamenilor care își onorează moștenirea în timp ce inovează încontinuu și urmăresc excelența, precum și despre fuziunea diferitelor culturi ale celor care au venit de peste tot din lume în această țară pentru a trăi o viață mai bună și pentru a face din Peru ceea ce este acum: o societate multiculturală, multietnică și vibrantă.

Sursă foto: Romică Zaharia pentru Ambasada Republicii Peru în România

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro