Home » Aperitive, salate, sosuri » Salate de vară. Proaspăt și sănătos

Salate de vară. Proaspăt și sănătos

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 410 vizualizari 15 minute timp estimat

Zilele calde sunt momentul ideal pentru a savura salate de vară proaspete și pline de culoare, care răcoresc și furnizează energia necesară pentru zilele lungi și active. În acest sezon, piețele sunt pline de legume și fructe proaspete, oferind ocazia pentru a experimenta diverse combinații.

Indiferent dacă preferi salatele simple sau pe cele elaborate, bogate în ingrediente variate, rețetele de salate de vară te vor inspira pentru a crea variante proprii de salate de vară. 

⭐ Află câteva dintre secretele de preparare a dressingului pentru salată, pentru a obține cele mai spectaculoase și mai gustoase salate de vară

salata de spanac

Salată cu spanac cu pui.  

La această salată de vară poți să adaugi și alte ingrediente, precum măsline negre, ouă de prepeliță fierte, busuioc, usturoi verde, ridichi de lună. Această salată se poate servi oricând dorești o masă sănătoasă și mai ușoară. E o alegere perfectă pentru o cină de vară pentru că are tot ce-i trebuie.

Ingrediente

  • 500 g frunze de spanac
  • 100 g brânză feta sau mini mozzarella
  • 8-12 roșii cherry
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ceapă roșie mică
  • 1 piept de pui
  • zeama de la 1 lămâie
  • sare
  • 3 linguri ulei de măsline
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Speli pieptul de pui, îl tai în cubulețe și îl pui într-o tavă. Îl stropești cu 2 linguri de ulei și amesteci, după care rumenești bucățile în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 15-20 de minute.

Între timp, cureți și speli frunzele de spanac, roșiile și ceapa. Tai frunzele de spanac în fâșii, ceapa rondele, roșiile în jumătăți, iar brânza în cubulețe. Într-un bol, amesteci legumele cu brânza și carnea.

Din zeama de lămâie, sare, piper și uleiul de măsline, faci un dressing pe care îl torni peste salată, apoi amesteci ușor. Poți să condimentezi și cu câțiva fulgi de ardei iute, dacă îți place mai picant.

⭐ Îți va fi util să știi unele aspecte mai puțin cunoscute despre salata verde

salata de vara

Salată cu ciuperci. Salate de vara rustice

Pentru mai multă culoare și conținut sporit de fibre, poți să adaugi în salată și puțină varză roșie tocată fin. Presară și câteva semințe de susan înainte de servire.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci
  • 2-3 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 1 borcan vinete cu usturoi conservate în oțet
  • 5 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • oțet sau zeamă de lămâie
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde
  • câteva frunze de spanac
  • câteva foi de salată verde
  • cimbru sau oregano

Mod de preparare

Cureți ciupercile, le speli, le tai felii și le călești în 3 linguri de ulei de măsline. Cureți ceapa și o tai peștiori, iar morcovul curățat îl tai întâi fâșii lungi, pe care ulterior le scurtezi în bucăți de 2-3 cm. Ardeiul curățat îl tai tot bastonașe sau rondele, cum îți place.

Călești ceapa, ardeii și morcovii în restul de ulei până se înmoaie (poți să păstrezi câteva bucățele crude pentru decor), fără să le prăjești mult, le lași să se răcească și le amesteci cu vinetele din conservă, scurse de oțet. Speli și toci pătrunjelul și câteva frunze de spanac și le adaugi peste salată. Potrivești gustul de sare, piper și de acru, adaugi dacă vrei puțin oregano sau cimbru, după gust. Aranjezi salata pe un platou, pe frunze de salată verde și o decorezi după imaginație.

salata de vara

Salată de năut cu pui și verdețuri, Top salate de vară

Pentru un preparat mai gustos, dacă ai timp, folosește năut uscat. Într-un castron adânc, pui boabele de năut și le acoperi cu apă fierbinte. După ce s-au răcit, le păstrezi în frigider 12 ore, timp în care schimbi apa de 2-3 ori. A doua zi, fierbi năutul 2 ore la foc mic, schimbând apa la intervale de 30 de minute. Îl scurgi și îl lași la răcit.

În salată poți să strecori și un strop de mujdei, dacă-ți place gustul, iar la final să presari câteva semințe de susan sau floarea soarelui.

Ingrediente

  • 400 g năut din conservă
  • 400 g fileuri de pui
  • 2 roşii
  • 1 ceapă roșie
  • 2 salate verzi sau câteva mâini de rucola
  • 1 legătură ridichi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 g măsline negre
  • 1/2 legătură de mărar
  • 1 lingură cimbru uscat
  • Piper și sare

Mod de preparare

Speli fileurile, le stropești cu zeamă de lămâie și le presari cu sare și piper după gust. Le frigi pe grătar, apoi le tai mărunt.

Cureți ceapa și o tai julien. Speli roșiile și ridichile și le cureți. Speli salata frunză cu frunză și le lași să se scurgă, apoi le rupi în fâșii. Într-un castron mare, amesteci năutul, roșiile tăiate în felii, ceapa, ridichile, măslinele și bucățile de pui.

Pregătești un dressing din ulei, zeama de lămâie, cimbru, piper și sare după gust. Stropești cu el salata și o servești după ce ai păstrat-o 10 minute la rece.

salata de vara

Salată de paste cu legume

Combinația este perfectă pentru o cină sau un prânz de vară. Îți aduce toți nutrienții necesari fără exces caloric. 

Ingrediente

  • 200 g paste melcișori, fundițe sau spirale
  • 2 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 2 morcovi
  • 50 g porumb din conservă
  • 6-8 ridichi de lună
  • 2 roșii
  • 3 cepe verzi
  • câteva fire de pătrunjel și mărar

Ingredinete pentru sos

  • 1 avocado foarte bine copt
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Cureți și toci morcovul, apoi îl înăbuși cu o lingură de ulei sau îl opărești până se înmoaie.. Fierbi pastele al dente, conform instrucțiunilor de pe pachet. Le scurgi bine, le clătești cu apă rece și le torni într-un bol încăpător. Deasupra pui porumbul din conservă, roșiile, ridichile și ardeiul tăiate cubulețe.

Pentru sos, tai fructul de avocado pe jumătate, înlături sâmburele, scoți miezul cu ajutorul unei linguri și tai pulpa cuburi. O pasezi cu furculița împreună cu cățeii de usturoi zdrobiți sau tăiați mărunt, sarea și piperul, până obții o cremă omogenă. Adaugi ulei și zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Poți adăuga și rondele de ardei iute sau boia, dacă vrei un preparat mai picant.

Torni sosul peste legume și paste și amesteci salata. Deasupra presari rondele de ceapă verde, mărar sau pătrunjel tocat.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro