Home » Blog » Salam de biscuiți. 10 variante de rețete și o nuntă regală

Salam de biscuiți. 10 variante de rețete și o nuntă regală

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 2,4K vizualizari 38 minute timp estimat

Orice variantă de salam de biscuiți ai încerca te va duce întotdeauna cu gândul la copilărie, dar este bine să știi că acest desert simplu a făcut furori și la o nuntă regală, fiind tortul mirelui pentru Prințului William și a fost printre cele mai iubite deserturi ale Reginei Elisabeta a II-a. Găsești în colecția noastră de rețete ambele variante. 

Preparatul se trage din salamul de ciocolată, care a fost inventat la începutul secolului al XX-lea și care la rândul său își trage originea din diverse tipuri de prăjituri de tipul unui cârnat gros fără ciocolată de la începutul secolului al XIX-lea.

Preparat sub formă de tort, îmbrăcat în ciocolată tortul de biscuiți, în fapt o variantă puțin mai sofisticată a salamului de biscuiți pe care ni-l făcea bunica, a fost preparatul dulce pe care Regina îl cerea mereu la ceai. Bucătarul Darren McGrady, bucătarul regal și fostul bucătar personal al Reginei Elisabeta a II-a, este cel care a și făcut publică rețeta, pe care am preluat-o și noi, „Acest tort este probabil singurul după care Regina trimitea iar și iar, de fiecare dată atunci când știa că a fost făcut. De fapt îl pregăteam foarte des, iar variantele erau foarte asemănătoare. Dacă mai rămâne ceva când era la Palatul Buckingham, și cumva suita pleca la Castelul Windsor, se trimitea și acolo. Obișnuiam să călătoresc cu trenul de la Londra la Castelul Windsor cu tortul de biscuiți într-o cutie pe genunchiul meu. Chiar dacă era pe jumătate mâncat„, menționează acesta în TODAY Food

Prințului William l-a cerut special la nunta sa cu Kate Middleton din 2011. „Motivul pentru care l-a ales este că obișnuia să meargă la ceai cu Regina și a devenit una dintre prăjiturile lui preferate. Și cred că l-a ales special și pentru că îi plăcea atât de tare bunicii lui. Știți că ei îți transmit mesajele de suflet prin astfel de gesturi cu semnificație…Acest tort de ciocolată neagră bogată are o textură crocantă minunată datorită adăugării biscuiților clasici englezești numiți biscuiți Rich Tea. Un strat de glazură decadentă de ciocolată a fost atingerea finală perfectă”, spune Darren McGrady. La nunta prințului tortul a fost unul special, combinat cu ciocolată fină, fructe confiate și cu o glazură fină de tip „oglindă”, dar în esența era un salam de biscuiți sub formă de tort. Avem și noi rețeta în varianta aceasta. 

Principiul după care este făcut salamul de biscuiți nu este o invenție românească. Prăjitura originală are rădăcini lituaniene. Rușii l-au luat de la ei, la fel și germanii și-au creat variante. Diferențele sunt felul în care sunt așezați biscuiții. 

Varianta lituaniană a salamului de biscuiți 

În 1888, cofetarii din centrul Lituaniei au început să elaboreze noi rețete cu ciocolată, cum ar fi ciocolata cu biscuiți și ciocolata cu stafide sau alune de pădure. În Lituania sunt disponibile diferite tipuri de alune de pădure, astfel că sunt folosite frecvent. Lituanienii au început, de asemenea, să producă coniac îndulcit cu ciocolată și rețete mai elaborate, cum ar fi dulcele numită „Tinginys”, care înseamnă „leneș”. 

Pentru că fiecare rețetă are și o mică poveste în spate și „Tinginys” o are pe a lui. În 1967, o femeie cofetar l-a preparat din greșeală. Inițial a vrut să facă ciocolată, dar a adăugat prea mult zahăr, ceea ce a lichefiat amestecul într-un sirop. Pentru a remedia situația, femeia a încercat să facă siropul mai dens, adăugând niște biscuiți, astfel că i-a rupt în bucăți, i-a amestecat cu siropul și când s-a răcit, a fost creat primul „Tinginys”. Modificări ulterioare au avut loc, cum ar fi lăsarea amestecului să se răcească și rularea acestuia pe o pungă de plastic, apoi tăierea în bucăți. Oamenii au decis să-l numească „leneș” pentru că era foarte ușor și rapid de pregătit.

⭐ Lapte de pasăre, desertul copilăriei

Varianta germană a salamului de biscuiți

Varianta germană de salam de biscuiți se numește „arici” este modelat în formă plată, pătrată sau de salam pătrat, seamănă cu un brownie de ciocolată dens, cu straturi de biscuiți care alternează cu ciocolată cremoasă. conține , pe lângă biscuiți, fulgi de ovăz și nuci. De obicei are un topping de de ciocolată, peste care se poate presăra cocos sau stafide.

Preparatul este cunoscut sub diverse denumiri. În germană este numit Kalter Hund (câine rece), Kalte Schnauze (bot rece) sau Kellerkuchen (tort de pivniță). În unele limbi este numit după aspectul său, cum ar fi Radio Kaka suedeză (denumită atât pentru asemănarea sa cu radiourile vechi), Mozaik Pastası, în turcă, sau Mosaico, varianta grecească grecească. Denumirea daneză este Kiksekage și cea sârbo-croată Keks Torta, adică pur și simplu tort de biscuiți. Numele olandez este Arretjescake, în timp ce Delfia Cake este varianta norvegiană.

Multe istorii germane fac referire la o rețetă din anii 1920 a firmei de patiserie Bahlsen, care combina ciocolata cu biscuiții. Numele „Kalter Hund” , care ar putea fi fost o referire la tăvile dreptunghiulare în care desertul este adesea preparat. În Germania, este adesea descris ca un aliment retro care evocă asociații nostalgice cu anii ’50.

⭐ Prăjitură cu mere. 3 rețete inedite

Rețete de salam de biscuiți

Puține persoane au răbdare să îl lase peste noapte la frigider înainte să guste măcar puțin din el! Fie că este sub formă de salam, fie că este sub formă de tort, rețeta a cunoscut o creștere a popularității în anii 1970 și 1980. Extrem de ușor de preparat, nu necesită coacere.

Există numeroase rețete de salam de biscuiți. De fapt, acest desert este destul de versatil și îți permite să schimbi sau adaugi ingrediente, după preferință. Astfel, poți folosi migdale sau fistic în locul nucilor, îl poți îndulci cu o mână de curmale în loc de zahăr sau îl poți tăvăli prin nucă de cocos.

salam clasic

Salam de biscuiți clasic

Varinata simplă, pe care oricine o știe, are ingrediente simple, alegerea unor biscuiți potriviți, care trebuie să fie suficient de duri pentru a rămâne crocanți în amestecul cu crema de ciocolată.   

Ingrediente

  • 500 g biscuiți simpli (populari)
  • 250 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 1 pachet cu unt (200 gr)
  • 100 gr cacao
  • 100 g nucă
  • esență de rom
  • 2 plicuri cu zahăr vanilat
  • rahat (opțional)

Mod de preparare

Pune într-o oală laptele, zahărul, untul, cacaua. Pune la foc mic, până dă în câteva clocote. Amestecă ușor cu o lingură de lemn din când în când. Între timp, rumenește în tava de cuptor biscuiții și nuca, dar fără să arzi ingredientele. Zdrobește-le apoi ușor și pune-le într-un castron încăpător.

Toarnă deasupra sosul de cacao, apoi adaugă zahărul vanilat, esență de rom după gust și, opțional, rahatul tăiat cubulețe. Amestecă ușor și pune compoziția de salam de biscuiți pe o hârtie de copt pe care ai presărat nucă zdrobită sau pesmet de biscuiți.

Dă-i salamului forma dorită, împachetează-l strâns și dă-l la rece pentru cel puțin 8 ore.

salam vegan de biscuiti

Salam de biscuiți vegan (de post)

Este soluția care arată cât este de versatil salamul de biscuiți, dar și că se poate prepara cu ingrediente mai mult decât comune, chiar și vegetale

Ingrediente

  • 250 gr biscuiți simpli (populari)
  • 250 gr zahăr
  • 100 gr ciocolată neagră
  • 100 gr margarină sau unt de cocos
  • 50 gr cacao
  • 100 gr nucă
  • 120 ml lapte de cocos
  • esență de rom
  • pesmet
  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare

Pune biscuiții într-o tavă și dă-o la cuptorul încins pentru câteva minute (dar fără a-i rumeni prea tare). Zdrobește nuca și trage-o în tigaie 2-3 minute. Las-o deoparte. Toarnă lichidul într-o crăticioară împreună cu zahărul. Lasă pe foc, amestecând ușor, până când se leagă siropul. Apoi, cerne cacaoa și amestecă bine, pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune apoi ciocolata ruptă bucăți și margarina (sau untul de cocos). Lasă pe foc până ai obținut un lichid cremos. Toarnă-l fierbinte peste biscuiții rupți bucăți. Aromatizează cu esență de rom după gust și pune compoziția de salam de biscuiți de post pe o folie alimentară presărată cu pesmet și zahăr pudră vanilat.

Strânge capetele foliei și dă formă salamului de biscuiți de post și lasă-l la rece câteva ore (sau peste noapte) înainte de a-l tăia felii.

salam de biscuiti

Salam cu Prosecco și ciocolată (varianta Prințului William)

Este una dintre variantele mai speciale, cu aromă fină și gust delicat. Este perfect preparat sub formă de salam, dar la fel de bine îl poți pune într-o tavă rotundă cu pereți detașabili. Când este bine închegat scoatele-l pe un platou și toarnă deasupra ciocolată topită sau îmbracă-l într-o cremă. Decorează după cum îți place. 

Ingrediente

  • 140 gr biscuiți simpli (populari)
  • 100 gr migdale
  • 75 gr nuci de macadamia
  • 75 gr nuci fărâmițate
  • 50 ml Prosecco
  • 250 gr ciocolată neagră
  • 140 gr mix de fructe confiate (merișoare, stafide, prune)
  • 200 g unt
  • 140 g zahăr pudră
  • 4 ouă
  • 2 linguri pudră de cacao
  • un praf de sare

Mod de preparare

Mixează untul și zahărul împreună până obții o cremă fină și pufoasă. Adaugă câte un ou și se mixează bine după fiecare. Adaugă Prosecco, pudra de cacao și sarea. Topește ciocolata pe baie de aburi. Se lasă să se topească încet, amestecând până devine catifelată. Se lasă vasul să se răcească ușor, aproximativ 5 minute.

Încorporează ciocolata în amestecul de ou și amestecă până la omogenizare. Adaugă biscuiții, nucile și fructele uscate. Pe blatul de lucru pune o folie dublă de folie alimentară și adaugă compoziția în centrul acesteia. Rulează pentru a obține forma unui salam de aproximativ 30 cm. Învelește cu folie și rulează pentru a fi bine strâns.

Strânge capetele bine și lasă-l la frigider pentru aproximativ 8 ore, de preferat pe timpul nopții. Când este gata, feliază, îndepărtează folia și pudrează cu zahăr pudră.

Truc util: Dacă te grăbești și ca salamul de biscuiți să fie gata mai repede, în loc să îl lași la frigider câteva ore, ține-l puțin la congelator pentru a se întări.

salam cu cacao

Salam de biscuiți cu biscuiți cu cacao

Este o rețetă simplă și delicioasă pentru salam de biscuiți, foarte aspectuoasă atunci când este tăiată. 

Ingrediente

  • 400 g biscuiți (200 g cu cacao, 200 g simpli) 
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahăr pudră
  • 2 linguri de cacao
  • 1 ou
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 100 g nuci tocate
  • 100 g de stafide
  • Zăhar pudră pentru decor

Mod de preparare

Zdrobește biscuiții în bucăți mici. Într-un castron mare, amestecă untul moale cu zahărul pudră până obții o compoziție omogenă. Adaugă oul și amestecă bine. Adaugă cacaoa și extractul de vanilie și amestecă din nou până la omogenizare.

Adaugă biscuiții mărunți, nucile și stafidele (pe care le poți rehidrata înainte), și amestecă bine până când toate ingredientele sunt încorporate uniform. Pune compoziția pe o folie de plastic și rulează-o strâns pentru a forma un cilindru gros, asemănător cu un salam.

Pune salamul de biscuiți în frigider și lasă-l să se întărească timp de aproximativ 2-3 ore sau peste noapte.  După ce s-a întărit bine, scoate salamul de biscuiți din folie și taie-l în felii. Servește feliile de salam de biscuiți presărate cu zahăr pudră sau păstrează-le în frigider într-un recipient închis ermetic.

tort de biscuiti

Rețetă regală: salam de biscuiți în varinata tort 

Acest tort delicios este foarte ușor de preparat și nu necesită coacere! Este cunoscut pentru faptul că a fost una dintre cele două torturi de nuntă regale realizate pentru a sărbători căsătoria Ducelui și Ducesei de Cambridge în 2011. Cu o combinație de ciocolată, biscuiți și un strat de ciocolată lucioasă (numit „ganache”), este o răsfăț decadent!

Ingrediente

  • 225 g biscuiți tari
  • 120 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 120 g zahăr brun
  • 120 g ciocolată neagră tocată (cu minim 53% conținut de cacao)
  • 2 linguri apă călduță

Pentru ganache-ul de ciocolată

  • 125 g ciocolată neagră, tocată
  • 125 g smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Pregătește tava. Trebuie unsă cu unt și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Rupe biscuiții în bucăți mici, de aproximativ 1–2 cm. Nu folosi un procesor de alimente – biscuiții nu ar trebui să se transforme în firimituri. Pune untul moale și zahărul într-un bol și amestecă până devine spumos.

Topește ciocolata fie la cuptorul cu microunde, fie pe o oală cu apă fierbinte. Odată topită, toarnă ciocolata peste unt și zahăr și amestecă bine. La final, adaugă apa și apoi bucățile de biscuiți rupte. Amestecați bine pentru a te asigura că toate bucățile de biscuiți sunt acoperite cu amestecul de ciocolată.

Puneți amestecul în tavă și apasă cu grijă, dar ferm, pentru a crea o textură uniformă. Pune tortul în frigider pentru a se răci până când ciocolata devine fermă. Acest lucru ar putea dura până la 30 de minute.

Pentru a pregăti ganache-ul pentru acoperirea tortului, pune ciocolata tocată într-un bol și toarnă smântâna pentru frișcă într-o cratiță. Adu smântâna la fierbere și apoi toarnă-o peste ciocolata tocată. Amestecă cu grijă până când ciocolata se topește complet și ganache-ul este omogen.

Scoate tortul de biscuiți cu ciocolată din frigider și din inelul de tort. Așează-l pe un grătar cu o tavă dedesubt pentru a colecta ganache-ul în exces. Acoperă cu grijă tortul de biscuiți cu ciocolată cu ganache-ul cald, asigurându-te că tot tortul este uniform acoperit. Lasă să se întărească complet înainte de a-l muta pe farfurie și de a decora după dorință.

salam cu lapte

Salam cu sirop de lapte

Salam de biscuiti cu sirop de lapte este cremos, aromat. Stafidele înmuiate în rom vor da un gust spectaculos acestui desert simplu. 

Ingrediente

  • 50 g cacao
  • 500 g biscuiti simpli tari
  • 200 ml lapte gras
  • 150 g nucă prăjită și măcinată (alune, migdale, fistic)
  • 150 g rahat cu arome diverse tăiat în bucățele mici
  • 100 g stafide înmuiate cu o lingură de rom și o ceașcă de apă clocotită
  • 200 g unt
  • 100 g zahar

Mod de preparare

Mărunțește biscuiții până ce obții bucățele mai mici, mai mari, dar și firimituri. Este important pentru a obține un salam bine închegat.  Pune laptele la fiert într-o oală, iar după ce a fiert, ia-l de pe foc. În laptele fierbinte adaugă zahărul și amestecă bine, până ce acesta se dizolvă, apoi adaugă untul și amestecă până se topește. 

Adaugă pudra de cacao și stafidele, apoi amestecă pânâ când se omogenizează și se obține o consistență uniformă, ca o pastă de ciocolată. Pune rahatul, miezul de nucă, apoi puțin câte puțin, adaugă biscuiții mărunțiți și amestecă bine până se integrează totul în mod uniform.

Împarte compoziția în două bucăți pentru a realiza două suluri de salam de biscuiți. Așază compoziția pe o bucată de folie alimentară, ruleaz-o strâns și dă-i o formă de salam. Apoi răsucește folia la capete și pune salamul la frigider ca să stea peste noapte. A doua zi, feliază-l și servește-l rece, iar restul salamului îl poți păstra câteva zile la frigider.  

salam cu portocale

Salam cu suc de portocale și miere

Este o varianta foarte originală, care elimină zahărul și care aduce arome cu totul inedite. În loc de lapte se folosește suc proaspăt de portocale (poate fi și de mere). Secretul este o ciocolata cu o concentrație mare de cacao, amăruie. 

Ingrediente 

  • 300 g biscuiți simpli tari
  • 50 g cacao
  • 100 g de unt topit (80% grăsime) 
  • 70 g de miere
  • 150 g de suc natural de portocale
  • coaja de la o portocală
  • 50 g de miez de nucă
  • 50 g de nucă de cocos
  • un vârf de linguriță de cuișoare măcinată

Mod de preparare:

Taie mărunt miezul de nucă și apoi pune biscuiții într-o pungă de plastic și zdrobește-i ușor, până ce obții bucățele mici, medii și firimituri. 

Rade coaja de portocală și apoi stoarce-o pentru a obține suc natural. Lasă coaja și sucul deoparte. Pune biscuiții într-un bol mare, adaugă peste ei pudra de cacao și amestecă bine. Adaugă cuișoarele, coaja de portocală, untul topit, mierea, sucul de portocale și amestecă bine întregul conținut până se omogenizează. Dacă ți se pare că este prea uscat, mai poți adaugă lichid (suc de portocale) până vezi că totul se leagă bine. Apoi adaugă nuca și amestecă în continuare până se integrează bine. 

Întinde pe masa de lucru o bucată de folie alimentară și pune amestecul de biscuiți pe ea, în formă de salam. Rulează folia peste amestec, leagă capetele și pune salamul la frigider timp de 3 ore sau cel mai bine lasă-l peste noapte. După ce l-ai scos din frigider, dă salamul prin nucă de cocos, feliază-l și servește-l rece. Restul salamului îl poți păstra mai multe zile la frigider.  

bilute de salam

Biluțe din salam de biscuiți

Din ingredientele clasice pentru salamul de biscuiți se pot face biluțe. Le poți tăvăli prin pudră de cacao, sau diferite ornamente de zahăr sau zahăr pudră. 

Ingrediente

  • 250 g de biscuiți simpli
  • 125 g zahăr
  • 100 g unt
  • 3 linguri de cacao
  • 120 ml lapte
  • esență de rom
  • un baton de vanilie
  • ornamente pentru tăvălit

Mod de preparare

Zdrobește biscuitii cât mai fin. Poți folosi un robot. Într-o crăticioară încălzește laptele, apoi adaugă zahărul și untul. Amestecă și ține pe foc pentru ca totul să se topească. Pune semințele de vanilie și pudra de cacao în biscuiții sfărâmați și toarnă laptele. Adaugă esența de rom. Din compoziția bine omogenizată, cu mâinile puțin umede formăm biluțe
Se tăvălesc prin pudră de cacao, zahăr pudră, nucă de cocos, nucă sau ornamente de zahăr.

salam cu ciocolata

Salam cu lapte condensat – cel mai bun salam de biscuiți

Aceasta este o modalitate excelentă de a folosi biscuiții care sunt rupti sau diferite resturi de biscuiți pe care nu-i mai vrea nimeni. Poți să combini mai multe tipuri de biscuiți. Va fi cu atât mai bine. 

Ingrediente

  • 200 g unt nesărat, tăiat cubulețe, plus puțin pentru uns tava
  • 250 g ciocolată neagră, tocată
  • 150 g ciocolată cu lapte, tocată
  • 150 g lapte condensat caramel
  • 250 g biscuiți 
  • 150 g ciocolată cubulețe sau chipsurile

Mod de preparare

Unge ușor și tapetează o tavă de cu hârtie de copt. Frecați puțin unt peste bază și presară un praf de sare de mare (cristale grunjoase).

Pune un castron mare peste o tigaie cu apă fierbinte. Pune untul, ciocolata și laptele condensat caramel și omogenizează totul până se topesc. Se ia de pe foc și se lasă sa se raceasca 10 minute. 

Rupe fiecare biscuit în 6-8 bucăți și adaugă-i în amestecul de ciocolată. Amestecă bine pentru a acoperi complet fiecare bucată de biscuiți, apoi adaugă chipsurile sau ciocolata bucăți (poți folosi și bomboane de ciocolată umplute). Toarnă amestecul în tava pregătită, apăsând și nivelând cu dosul unei linguri sau al unei spatule pentru a umple forma. Se dă la rece cel puțin 3 ore înainte de a tăia și servi.

tort de biscuiti original

Tort de biscuiți original

Este una dintre cele mai interesante variante ale clasicului salam de biscuiți. Poate sta la loc de cinste pe orice masă de gală, deși este incredibil de ușor de făcut. Această prăjitură decadentă cu biscuiți va satisface cu siguranță orice poftă de ciocolată!

Ingrediente

  • 375 g ciocolată de menaj amăruie, tocat
  • 350 g zahăr pudră pur
  • 50 g pudră de cacao
  • 1 ou
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 60 ml smântână
  • 175 g biscuiți 
  • 2-3 linguri smântână

Mod de preparare

Unge și tapetați o tavă de chec. Topește ciocolata la cuptorul cu microunde sau clasic pe baie de apă. Combină zahărul pudră și pudra de cacao într-un castron mare. Adaugă oul, vanilia și smântâna și amestecă bine. Adaugă treptat ciocolata topită și amestecă până se combină complet. Păstrați cald.

Ungeți biscuiții cu smântâna suplimentară.

Toarnă i ¾ de cană din amestecul de ciocolată în baza formei. Așezați 4 biscuiți într-un strat uniform deasupra. Peste pune ½ cană de amestec de ciocolată. Repetă cu biscuiții rămași și amestecul de ciocolată.

Acoperă cu folie de plastic și se pune la frigider pentru 2 ore. Scoateți din frigider cu 20 de minute înainte de servire. Decorează cum vrei și servește. 

Ai o colecție generoasă de rețete. Fiecare în parte are ceva unic, care o face specială. Cu toate acestea poți adaugă în toate rețetele nucă, alune, stafide și fructe confiate, mărunțite. Și rahatul aromat poate și o alegere.  Oricum ai face, toate rețetele sunt de-li-cioa-se! Pe cuvânt!

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro