Experiențele gustative pe care le pot oferi unele rețete exotice sunt ca o călătorie într-o lume plină de provocări pe care, pur și simplu, merită să le încerci. Ca să te inspiri, dar și pentru că vrem să te provocăm vei găsi mai jos 3 rețete exotice perfecte pentru masa de Paști. Sunt potrivite și pentru oricare altă ocazie specială, unde ceea ce mănânci este parte din eveniment sau vrei să impresionezi.
- Korma de miel
- Pui cu ghimbir și curcuma (turmeric)
- Ruladă de porc cu pastă de smochine și migdale
Korma de miel. Rețete exotice indiene
Korma este o mâncare tradițională indiană, un curry cremos și aromat, preparat cu carne (de obicei pui, miel sau carne de vită) sau pește, cu legume, combinate foarte rafinat și original cu nuci, smântână sau iaurt, și condimentat cu diverse mirodenii (coriandru, ghimbir, cardamom, scorțișoară și chili). Korma poate fi servită cu orez sau naan (un tip de pâine plată, din făină de grâu, apă, drojdie, sare și, uneori, iaurt sau lapte, coaptă sub formă de disc subțire într-un cuptor tandoor, un cuptor cilindric tradițional de argilă, care este încălzit la temperaturi foarte înalte).
Preparată cu miel, korma este un preparat savuros, cu o aromă și un gust memorabil. Îl poți face acasă. Singura dificultate ar putea să fie lista lungă de ingrediente – dat toate simple și accesibile. Lista de ingrediente o să-ți arate că cele mai multe dintre ele sunt condimente sau plante aromate, exact acesta fiind și detaliul care face din korma de miel un fel de mâncare excepțional.
Ingrediente
- 1 kg pulpă de miel fără os
- sare și piper proaspăt măcinat
- 2 ardei chilli verzi, tocați mărunt și fără semințe
- 75 g migdale ușor prăjite
- 75 g alune caju
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 1 bucată ghimbir de 2,5 cm, tocată fin
- 3 linguri ulei vegetal
- 1 baton de scorțișoară
- 3-4 cuișoare
- 3-4 lingurițe de pudră de curry
- 2 lingurițe semințe coriandru, prăjite și măcinate
- 2 cepe, tăiate julien
- 150 g iaurt
- o priză șofran, înmuiat într-o lingură de apă fiartă
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 1 mână frunze de coriandru, mărunțite
Mod de preparare:
Taie carnea de miel în cuburi de 3 cm, apoi condimenteaz-o cu sare și piper. Încinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie și prăjește cuburile de carne de miel, timp de 2 minute pe fiecare parte, până când încep să se rumenească, apoi mută-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.
Zdrobește într-un blender ardeiul chilli, migdalele, alunele caju, usturoiul și ghimbirul, adăugând un strop de apă, atât cât să obții o pastă lichidă. Încinge restul de ulei și pune scorțișoara, cuișoarele, curry, coriandrul măcinat și cardamomul. Prăjește-le timp de 1 minut. Adaugă ceapa și călește-o timp de 5 minute, până se înmoaie.
Amestecă două treimi din cantitatea de iaurt cu apa în care a stat șofranul și cu mixul de nuci pastă, apoi pune totul în tigaie peste ceapă și amestecă bine. Lasă să fiarbă încet, la foc mediu, timp de 5 minute, apoi pune în tigaie și bucățile de carne prăjită. Amestecă toate ingredientele și lasă-le pe foc mic, acoperite cu capac pentru 60 de minute, până ce carnea devine fragedă.
Chiar înainte de a servi adaugă restul de iaurt și zeama de lămâie. Condimentează după gust dacă mai este cazul, presară frunzele de coriandru și servește cu orez sau pâine naan. Este fabulos!
⭐ Îți va fi util să tii câteva dintre secretele unui preparat perfect cu carne de miel
Pui cu ghimbir și curcuma (turmeric). Retețe exotice asiatice
Cu certitudine puiule este cea mai versatilă carne/ poate fi preparat în zeci – poate chiar sute de rețete – de la cele simple, până la unele rafinate. Rețeta exotică de pui cu ghimbir face din parte dintre cele cu totul aparte care transformă carnea de pui într-un festiva de gust și aromă. Exotică și aromată, rețeta de pui cu ghimbir și curcuma este ideală pentru o masă festivă cu prietenii. Dezleagă simțurile și bună dispoziție.
Ce trebuie să știi despre curcuma (sau turmeric), ingredient în rețete exotice
Curcuma este un condiment obţinut dintr-o plantă asiatică ce crește în Indonezia, America de Sud și în special în India. Rădăcina plantei se fierbe după recoltare, apoi se usucă și se macină, obţinându-se celebrul condiment galben care intră în componenţa prafului de curry.
Printre marile beneficii pe care le aduce consumul de curcuma se numără:
- stimularea stomacului și a bilei;
- stimularea peristaltismului intestinal;
- puternic efect antioxidant;
- proprietăți antiinflamatori dovedite.
Ca să păstrezi proprietățile păstrează curcuma măcinată în recipiente de sticlă, cu capac, bine închise și ferite de lumină și umezeală. Nu ține niciodată borcanul deasupra unei oale care fierbe, pentru a nu umezii curcuma care este foarte sensibilă la vapori. Folosește mereu o linguriță de metal, perfect uscată pentru a lua curcuma.
Curcuma se poate folosi pe post de colorant alimentar și ca înlocuitor al șofranului.
Ingrediente
- 2 bucăți de piept de pui și/sau 2 pulpe de pui dezosate
- 2 ceape mare
- 5 cm de ghimbir
- 10 căţei de usturoi
- 3 linguri cu smântână
- 4 linguriţe de curcurma
- 2 ardei iuţi uscaţi
- 2 gălbenușuri de ou
- ulei, sare, piper și verdeață proaspătă (de preferat mărar)
Mod de preparare
Taie carnea în bucăți potrivite (de preferat să lași pielea de pe picioarele de pui). Perpelește-le în ulei încins până ce se albește carnea, apoi pune-le într-un castron și acoperă-le. .
Curăţă ceapa și ghimbirul, taie-le în felii foarte fine și călește-le împreună în grăsimea rămasă de la pui. Când s-au înmuiat, adaugă ardeii iuţi sfărâmaţi și călește totul 2-3 minute. Pune carnea, amestecă, presară curcuma și sare și gătește 2-4 minute. Toarnă o cană cu apă, acoperă și lasă să fiarbă 30-40 de minute la foc mic, acoperit.
Într-un castron amestecă smântâna cu gălbenușurile. Adaugă un pic din zeama în care a fiert carnea, apoi încă o lingură și tot așa, până ce pui aproape toată zeama. Toarnă acest sos peste carne, adaugă usturoiul pisat mărunt și dă totul în câteva clocote.
Servește cu verdeaţă proaspătă și pâine caldă.
Pentru a spori eleganța și gustul acestui fel de mâncare și a înnobila reteta exotică adaugă în mâncare migdale prăjite, 2-3 linguri cu garam masala (un amestec de condimente indiene) și un ou fiert tare și tocat mărunt.
⭐ O să-ți facă plăcere să treci în revistă unele dintre cele mai relevante tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște, dar și pe cele care sunt specifice unei regiuni din țară, precum și pe cele mai puțin știute.
Ruladă de porc cu pastă de smochine și migdale
Preparatele din carne de porc nu trebuie să lipsească de pe masa de paște. Exista chiar regula de a aduce la masa șuncă de porc, ca simbol al legăturii dintre sărbătoarea Crăciunului și cea de Paște. Runa dintre cele mai savuroase rețete exotice este chiar această ruladă de porc cu pastă de smochine și migdale. Simplu de realizat, cel puțin prin comparație cu gustul și aspectul desăvârșit, rulada este o idee pefectă pentru o masă de sărbătoare, ca antreu, dar poate să fie și felul principal în oricare altă ocazie.
Ingrediente
- 800 g pulpă de porc
- 100 g smochine uscate
- 50 g măsline verzi
- 50 g migdale
- 1 ceapă
- 1 gălbenuș
- 100-150 g pesmet
- 2 căței de usturoi
- ½ lămâie
- 50 ml sos de roșii
- 1 lingură cu pătrunjel tocat
- 4 linguri cu ulei de măsline
Mod de preparare
Taie carnea pe lung în așa fel încât să obții o bucată mai mare, o foaie de carne de 2-3 cm grosime. Bate-o ușor cu ciocanul (pune peste bucata de carne o folie de copt), după care condimenteaz-o cu sare și piper.
Separat, călește în ulei de măsline ceapa și usturoiul zdrobit. Oprește focul și adaugă pătrunjelul, smochinele, măslinele și migdalele tocate. După ce s-a răcorit, încorporează gălbenușul și zeama de la jumătate de lămâie. Cu un blender vertical transformă totul în pastă. Adaugă pesmet până când obții o pastă bine legată, de consistența untului moale. Potrivește gustul de sare.
Umplutura astfel obținută întinde-o pe bucata de carne. Rulează ușor și leagă cu sfoară alimentară. Așază rulada într-o tavă termorezistentă și stropește cu ulei și puțină apă.
Coace rulada la foc moderat, 45 de minute. Initial acoperit, ultimele 15 minute, liber, pentru a prinde culoare. Scoate ațele și taie rulada când este ușor răcorită, dar după ce o lași să se odihnească 10-15 minute. Servește alături de cartofi cu rozmarin.
⭐ Pentru o masă de gală cu adevărat spectaculoasă alege și una dintre variantele de pască fără aluat.
Acum poți alege una dintre aceste rețete exotice pentru masa ta de sărbătoare!