Home » Aperitive, salate, sosuri » Rețete de sosuri bune oricând

Rețete de sosuri bune oricând

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 504 vizualizari 9 minute timp estimat

Am adunat câteva rețete de sosuri excepționale! Toate se fac ușor și pot să înnobileze orice masă, orice fel de mâncare!

Sos de usturoi copt

sos de usturoi

Ai nevoie de câteva căpățâni mari și sănătoase de usturoi. Taie câte un capac, cât să se vadă cățeii de usturoi în cămășile lor. Stropește bine cu ulei. Mai ai nevoie de o mână de frunze proaspete de busuioc și de câteva crenguțe de cimbru. Pune fiecare căpățână de usturoi pe o bucată de folie de aluminiu. Pune frunze de busuioc cu cimbru. Pune cu generozitate sare și piper. Împachetează bine și coace pachetelele la foc moale, vreo oră întreagă. 

Pentru se pregătesc individual poți pune cîte căpățâni de usturoi ai nevoie. 5 căpățâni sunt suficient pentru a prepara sos, pentru 4 persoane.

După ce trece timpul, desfă usturoiul din folia de staniol, scoate miezul (iese ușor, nu trebuie decât să-l împingi cu o furculiță). Omogenizează bine usturoiul copt, până devine o cremă.

Adaugă sare și piper (după gust), o linguriță de cimbru uscat și vreo două-trei linguri cu ulei. Amestecă până iese o maioneză fină. Piureul de usturoi copt se întinde pe felii de pâine prăjită. Este bun și rece, și cald.

Poți adăuga iaurt și smântână, după gust și va fi un dip perfect pentru cartofi, crochete de legume, chiftelute de dovlecei sau friptură și frigărui. 

Sos verde raw

retete de sos verde

Sosul verde raw este o bijuterie și unul dintre cele mai bune din colecția de rețete de sosuri. Este perfect pentru brânză, carne și legume, fierte sau crude, este minunat în salate și este plin de vitamine și minerale foarte ușor asimilabile. Este o variantă a sosului de busuioc, dar are o altă aromă și o consistență specială, foarte plăcută.

Ca să faci sosul verde raw ai nevoie de 100-150 de grame de nasturel. Îl găsești în piață, din belșug. Are un gust special, iute și aromat care durează doar câteva secunde și nu te „arde”, extrem de plăcut și de fin. În locul nastureleului poți încerca frunze de păpădie sau stevie clasică, frunze proaspete de spanac ori frunze de kale. Este perfect și cu rucola.

Nasturelul rămâne cea mai bună alegere. Mai ai nevoie de o legătură mare de pătrunjel, 50 de grame de nuci (sau migdale sau semințe de dovleac crude sau semințe de floarea soarelui crude), 100 de mililitri de ulei de măsline, o lingură cu miere și vreo două linguri de suc de lămâie.

Spală verdeturile și scurge bine apa. Curăță nuca. Pune toate ingredientele într-un blender și omogenizează bine. Nu trebuie să fie pastă, ci doar bine amestecate, pentru ca sosul să aibă gust și personalitate.

Pune sosul într-un vas și adaugă sare și piper după gust. Mai poți pune miere sau/si suc de lămâie, până ajungi la gustul final, pe placul tău.

Poți păstra sosul pentru 24 de ore în frigider într-un recipient închis bine.

Sos alb

sos alb

Este alegerea perfectă pentru toate preparatele din carne sau legume la cuptor. Completează perfect cartofii copti, broccoli sau conopida și merge bine cu legume crude.

Ai nevoie de 30-40 g unt, 2 linguri cu făină, 500 ml lapte, 100 g smântână, zeama de la ½ lămâie, pătrunjel verde, sare, piper alb.

Pentru sos, topește untul cu făina, amestecând bine, și stinge cu laptele, adăugat treptat ca să nu rămână cocoloașe, și smântâna. Sărează și piperează după gust, adaugă sucul de lămâie și pătrunjelul tocat mărunt.

Sos de brânză cheddar

reteta de sos de branza

Excelent și foarte simplu  de preparat. Rețeta de bază este cu cheddar, dar poți folosi și resturi uscate de brânză. Ai nevoie de 30 g unt nesărat, o lingură de făină, 450 ml lapte integral, 150 g cheddar matur extra, ras, 100 grame cașcaval moale, ¼ linguriță paprika afumată, puțin chilli (opțional). Sosul merge cu chipsuri, legume crude, tortillas sau pur și simplu pe pâine ca dip pentru sandvișuri diverse. 

Ca să-l prepari topește untul într-o cratiță medie la foc mediu și, odată ce începe să facă spumă, amestecă făina pentru a face o pastă. Gătește timp de 1-2 minute, apoi toarnă încet laptele, amestecând continuu până când obții un sos neted. Lasă să fiarbă timp de 1-2 minute.

Ia cratița de pe foc și amestecă cheddarul ras și feliile de brânză până când totul se topește și sosul devine gros – pune din nou pe foc pentru un minut sau două dacă brânza nu se topește complet. Presară paprika, apoi asezonează cu sare și piper. Încălzește sosul la foc mic până devine foarte fierbinte, apoi toarnă-l într-un vas de servire și presară pudra de chilli, dacă folosești. 

Sos taramasalata

retete de sos cu icre

Prepară acasă acest sos taramasalata în loc să folosești cea din magazin. Este mai ușor decât crezi și este o completare excelentă pentru un platou de aperitive, carnuri reci, legume sau ce mai vrei tu!

Ai nevoie de 5-6 felii de pâine albă veche fără coajă, 250 g icre de cod,  ½ ceapă roșie, tocată, – 1 cățel de usturoi, tocat, sucul de la o lămâie, 75 ml ulei de măsline, plus puțin pentru servire, 75 ml ulei de floarea-soarelui și boia de ardei afumat (neapărat afumat!). 

Ca sa-l faci înmoaie pâinea într-un bol cu apă rece, apoi stoarce excesul de apă și pune pâinea într-un robot de bucătărie sau blender. Pune în robot icrele, adaugă ceapa, usturoiul, sucul de lămâie și puțin piper negru măcinat, apoi mixează până obții o pastă. Sunt suficient câteva impusuri. 

Adaugă treptat uleiul de măsline, apoi uleiul de floarea-soarelui, până când totul este încorporat și obții o pastă ușor mai groasă. Gata!

Toate aceste rețete de sosuri pot fi completate cu iaurt, smântână, ierburi aromatie, boia afumată și iute, pentru a le oferi gustul care îți place.

⭐ Mascarpone și ce trebuie să știi despre această brânză versatilă

sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro