Home » Deserturi & băuturi » Rețete de prăjituri cu căpșuni

Rețete de prăjituri cu căpșuni

Autor: Otilia Ignat
1 comentariu 559 vizualizari 21 minute timp estimat

Căpșunile, cu aroma și prospețimea inconfundabilă, aduc bucurie și culoare, iar rețetele de prăjituri cu căpșuni sunt superlativul. 

  • Aproape totul despre căpșuni
  • Tort cu cremă de lapte și căpșuni
  • Pandișpan cu căpșuni. Cea mai bună rețetă de prăjitură cu căpșuni
  • Tartă cu căpșuni
  • Sfaturi pentru prăjituri cu căpșuni

Aproape totul despre căpșunice trebuie sa stii despre capsuni

Căpșunile sunt adevărate comori ale naturii, cunoscute nu doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru beneficiile impresionante pe care le aduc sănătății. Primul argument în favoarea căpșunilor este conținutul lor foarte bogat de antioxidanți, ceea ce le face cu adevărat excepționale în nutriție.

În 150 de grame de căpșuni – adică atât cât se află într-un castron mic – se găsește 140% din doza zilnică de vitamina C, 10% din necesarul de vitamine din grupul B, dar și o doză importantă de vitamina K, arată analiza făcută de WH Food. La acestea se adaugă minerale rare, excelente în dieta de primăvară: molibden, potasiu, fier, magneziu, cupru și fibre foarte solubile.

Toate beneficiile pe care le aduc căpșunile vin cu un aport caloric foarte mic. În 150 de grame de căpșuni se găsesc doar 40 de calorii. În aceste condiții, primăvara, cura de căpșuni este obligatorie. Este esențial să consumi căpșuni „adevărate”, fără tratamente chimice dure și nemodificate genetic. Se consideră că o cură de căpșuni este echivalentul unui tratament care revitalizează întreg sistemul cardiovascular.

Căpșunile tonifică mușchiul cardiac, purifică și împrospătează sângele, reglează și completează rezervele de fier din organism. Despre căpșuni se mai poate spune că echilibrează nivelul glicemiei din sânge, iar antioxidanții foarte puternici pe care acestea îi conțin au capacitatea de a distruge și combate apariția celulelor canceroase.

Cura de căpșuni înseamnă consumul a 300 de grame de căpșuni în fiecare zi pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni. Ideal este să le consumi simple, fără zahăr adăugat sau cu iaurt ori smântână degresată.

prajituri cu capsuni

Tort cu cremă de lapte și căpșuni

Tortul cu cremă de lapte și căpșuni este în top rețete cu căpșuni, nu este foarte greu de făcut, iar rezultatul este extrem de plăcut. În plus, crema de lapte se face fără gelatină!

Ingrediente

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făină
  • 100 ml ulei sau 50 de grame de unt topit și răcit
  • 1 plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat

Pentru cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 lingură de amidon de porumb
  • 200 ml frișcă lichidă îndulcită
  • 1 păstaie vanilie
  • 300 de grame de căpșuni

*Notă: Cantitățile sunt conform rețetei originale, dar atât blatul, cât și crema se pot face cu jumătate din cantitățile de zahăr, în cazul în care consideri că este prea mult.

Mod de preparare

Bate gălbenușurile bine cu zahărul.  Adaugă făina și uleiul alternativ, apoi aromele și praful de copt. La final, încorporează albușurile bătute spumă cu un praf de sare. Coace la foc mic, circa 20-30 de minute. Lasă blatul să se răcească și taie-l în două. Nu trebuie însiropat.

Pentru cremă, amestecă zahărul, făina și amidonul. Adaugă laptele rece peste acest amestec și omogenizează bine pentru a evita formarea cocoloașelor. Un tel în formă de pară este cel mai bun. Pune vasul pe foc mic și amestecă continuu până când crema capătă o consistență densă. Stinge focul și acoperă suprafața cremei cu folie de plastic alimentară ca să nu facă pojghiță și las-o să se răcească complet. 

Bate frișca foarte bine și, când crema de lapte este complet rece, adaugă frișca. Pune arome după gust. În loc de frișcă poți folosi cremă de brânză (200 de grame) sau 100 de grame de unt moale. 

Pentru asamblarea tortului folosește o formă cu pereți detașabili. Pune primul strat de blat, adaugă crema și apoi adaugă  multe bucăți de căpșuni tăiate și bine scurse. Îndeasă căpșunile în cremă. Așază al doilea strat de blat și lasă tortul la rece pentru 3-4 ore. Decorează cu căpșuni, sirop de fructe și/sau frișcă și servește!

prajituri cu capsuni - prajitura cu iaurt si capsuni

Prăjitură cu căpșuni și iaurt

Combinația de căpșuni cu iaurt este una dintre cele mai bune alegeri pentru prăjituri cu căpșuni. 

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 250 ml iaurt natural (de preferat grecesc)
  • 3 ouă
  • 100 ml ulei vegetal
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 300-400 g căpșuni proaspete
  • Zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge și tapetează o tavă de copt (aproximativ 22×30 cm) cu unt și făină sau folosește hârtie de copt.  Spală bine căpșunile și îndepărtează codițele. Taie căpșunile în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea lor. 

 Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Într-un alt bol, bate ouăle cu iaurtul, uleiul și esența de vanilie până obții un amestec omogen. Toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate și amestecă până la omogenizare. 

Toarnă aluatul în tava pregătită și nivelează suprafața. Așază căpșunile tăiate deasupra aluatului, apăsându-le ușor în aluat. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea (introdu o scobitoare în mijlocul prăjiturii; dacă iese curată, fără aluat umed, prăjitura este gata).

Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească complet în tavă. Dacă dorești, presară zahăr pudră deasupra înainte de a o tăia și servi. 

Câteva sfaturi pentru prăjituri cu căpșuni și iaurt

  • Poți înlocui căpșunile cu alte fructe proaspete, cum ar fi afine, zmeură sau piersici.
  • Această prăjitură se servește bine rece sau la temperatura camerei. Este delicioasă alături de o cupă de înghețată sau un sos de vanilie.
  • Servește prăjitura cu căpșuni și iaurt pe un platou frumos decorat, alături de câteva căpșuni proaspete și o linguriță de iaurt deasupra fiecărei porții.
  • Această prăjitură cu căpșuni și iaurt este ușor de preparat, moale și pufoasă, perfectă pentru a fi savurată în orice moment al zilei. 

pandispan cu capsuini

Pandișpan cu căpșuni. Cea mai bună rețetă de prăjitură cu căpșuni

Acest pandișpan cu căpșuni este perfect pentru a fi savurat ca desert sau gustare, alături de o cafea sau ceai și este una dintre cele mai bune rețete de prăjituri cu căpșuni.

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g făină
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 300-400 g căpșuni proaspete
  • Un praf de sare
  • Zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare:

Spală bine căpșunile și îndepărtează codițele. Taie căpșunile în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea lor. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă de copt (aproximativ 22×30 cm) cu unt și tapetează-o cu făină sau folosește hârtie de copt.

Separă ouăle. Într-un bol mare, bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă tare. Într-un alt bol, bate gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până devin cremoase și de culoare deschisă. Adaugă uleiul în fir subțire, continuând să bați. Adaugă laptele și amestecă bine. Încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt, amestecând ușor până la omogenizare.

Adaugă spuma de albușuri în aluat, amestecând delicat cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în compoziție. 

Toarnă aluatul în tava pregătită și nivelează suprafața. Așază bucățile de căpșuni uniform pe deasupra aluatului, apăsându-le ușor în aluat. Coace pandișpanul în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea (introdu o scobitoare în mijlocul prăjiturii; dacă iese curată, fără aluat umed, pandișpanul este gata).

Scoate pandișpanul din cuptor și lasă-l să se răcească complet în tavă. Dacă dorești, presară zahăr pudră deasupra înainte de a-l tăia în pătrate și a-l servi.

Câteva sfaturi pentru prăjituri cu căpșuni și pandișpan

  • Poți adăuga și alte fructe în aluat, cum ar fi afine, zmeură sau bucăți de piersici, pentru a varia gustul. 
  • Pandișpanul cu căpșuni se păstrează cel mai bine la frigider, acoperit, pentru a-și menține prospețimea și textura.
  • Poți adăuga bucăți de ciocolată albă în aluat pentru un contrast interesant de arome.
  • Poți adăuga fulgi de migdale în aluat sau presăra deasupra pentru un crocant plăcut.
  • Nucile tocate adăugate în aluat vor oferi o textură și un gust suplimentar.
  • Adaugă câteva picături de esență de migdale pentru un gust rafinat. Poți adăuga un vârf de cuțit de scorțișoară sau cardamom pentru o aromă subtilă și interesantă.

tarta cu capsuin

Prăjituri cu căpșuni. Tartă cu căpșuni

Tarta cu căpșuni este  genul de prăjitură pe care nu o poți ocoli în sezonul căpșunilor

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 ou
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 praf de sare

Pentru crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 g zahăr
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță esență de vanilie

Pentru topping:

  • 500 g căpșuni proaspete, tăiate în jumătăți
  • 2 linguri gem de caise, încălzit și strecurat (pentru glazurat)

Mod de preparare:

Amestecă făina, zahărul și sarea într-un bol mare. Adaugă untul și freacă-l cu degetele până obții o textură nisipoasă. Adaugă oul și amestecă până când aluatul se adună. Formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și pune-o la frigider pentru 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul și așază-l într-o formă de tartă unsă cu unt. Înțeapă baza aluatului cu o furculiță și coace-l 15-20 de minute până devine auriu.

Încălzește laptele cu păstaia de vanilie (tăiată pe lung) sau esența de vanilie. Bate gălbenușurile cu zahărul până devin palide și pufoase, apoi adaugă amidonul de porumb. Toarnă laptele fierbinte în fir subțire peste amestecul de ouă, amestecând continuu. Pune amestecul înapoi pe foc mic și gătește-l, amestecând constant, până se îngroașă. Lasă crema să se răcească.

Toarnă crema de vanilie răcită în coaja de tartă. Așază jumătățile de căpșuni deasupra, aranjându-le frumos. Pensulează căpșunile cu gem de caise pentru un luciu frumos. Pune tarta la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a servi și a te bucura de una dintre cele mai bune prăjituri cu căpșuni. 

⭐ Rețete sărate cu căpșuni

Sursa foto: 123rf.com

1 comentariu

Înghețată de casă. Rețete clasice, ca pe vremuri 25 mai 2024 - 4:01 pm

[…] mai 2024 Top Posts Înghețată de casă. Rețete clasice, ca pe vremuri Rețete de prăjituri cu căpșuni Rețete sărate cu căpșuni 3 rețete de limonadă Supa minestrone. Rețete și câteva […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro