Pasca cu aluat și brânză dulce de vaci este desert tradițional de Paște în multe țări din Europa de Est, inclusiv în România, Polonia, Ucraina și Rusia. Este un fel de plăcită cu aluat pufos, dulce, umplută cu un amestec de brânză dulce, ouă, smântână și stafide. Rețeta tradițională de pască cu aluat se face cu aluat dospit. Are o semnificație profundă în tradiția creștină ortodoxă și catolică. Este asociată cu sărbătoarea Paștelui, reprezentând învierea lui Isus Hristos. Pasca are mereu formă rotundă și simbolizează piatra de mormânt rotundă care a fost mutată de pe intrarea mormântului lui Isus după învierea sa.
Pasca este adesea decorată cu dungi sau modele de aluat și este coaptă până când devine aurie și fermă. Este o parte importantă a tradiției pascale și este adesea servită alături de alte deserturi de sezon, cum ar fi cozonacul și, mereu alături de ouăle roșii vopsite.
Rețeta de pasca variază în funcție de regiune și preferințe personale, dar ingredientele de bază includ brânză dulce (de obicei brânza de vaci sau și brânză de oaie), ouă, smântână sau iaurt, zahăr, stafide și coajă de lămâie sau portocală pentru aromă.
Pasca este servită de obicei în dimineața zilei de Paște. Nu poate să fie decât onorat să păstrezi tradiția și să faci pască cu aluat și brânză.
👉 Când pregătești aluatul de pască țne cont de câteva sfaturi care sunt utile și la prepararea cozonacului pufos.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 550 g făină
- 25 g drojdie proaspata
- 250 ml lapte
- 90 g unt
- 2 pliculețe cu zahăr vanilat
- 90 g zahăr
- 2 ouă
- coajă de portocală
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci
- 3 ouă
- 180 g zahăr
- 40 g făină
- 20 g griş
- 150 g stafide
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lingură cu esenţă de rom
- coajă de portocală
Pentru uns:
- 1 galbenus
- 3 linguri cu lapte
Mod de preparare
Pune la înmuiat stafidele în apă călduţă amestecată cu o lingură cu esenţă de rom, cât să le acopere. După 30 de minute le punem la scurs într-o sită.
Pentru aluat, punem făina într-un vas adânc, facem o gropiţă în centrul ei şi adăugăm drojdia dizolvată în laptele călduţ amestecat cu o linguriţă cu zahăr. Lăsăm la dospit, 15-20 de minute, într-un loc călduţ. Adăugăm apoi restul de zahăr, untul la temperatura camerei tăiat cubuleţe, ouăle, zahărul vanilat şi puţină coajă rasă de portocală. Frământăm toate aceste ingredient până obţinem un aluat elastic.
Tapetăm forma cu unt, acoperim fundul cu hârtie de copt, iar marginile formei le pudrăm cu făină. Împărţim aluatul în două bucăţi egale. Întindem o bucată într-o foaie rotundă de dimensiunea formei şi înaltă de 1,5 cm şi o aşezăm în formă.
Din a doua bucată de aluat modelăm trei şnururi pe care le împletim şi le aşezăm în formă. Lăsăm din nou la crescut 30-45 de minute. În mijloc turnăm brânza de vaci bine scursă şi amestecată cu zahărul, zahărul vanilat, ouăle, grişul, făina, stafidele şi coaja rasă de portocale. Ungem împletitura cu un gălbenuş.
Coacem pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 50 de minute. După ce s-a răcorit o pudrăm cu zahăr. Se taie rece.
👉 Poți folosi și aluatul de cozonac pe fără frământare. Este bine de știut că acesta iese perfect din cantități mici. Deci nu dubla rețeta, ci prepară compoziția special pentru pască.
sursa foto: http://www.123rf.com