Să faci prăjituri de casă este o bucurie. Deserturile făcute în casă aduc bună dispoziție și creează sentimentul de sărbătoare. Dacă la aceasta se adaugă și o rețeta simplă și ușor de făcut, plăcerea este și mai mare. Cu dublul scop de a te provoca și de a te inspira, am adunat câteva rețete simple și ușor de făcut, care pot fi considerate prăjituri de casă perfecte.
Aceste deserturi rapide pot fi adaptate: în toate se pot adăuga nuci sau alune, poți varia aromele folosite sau le poți face mai puțin dulci. Este, însă, important să respecți proporția dintre ingredientele grase (unt sau smântână) și făină și să adaugi praf de copt acolo unde rețeta o cere.
Chec cu banane, o prăjitură de casă cu puțin zahăr
Este o rețetă foarte simplă, care reușește de fiecare dată. Checul cu banane face parte dintre acele prăjituri de casă cu puțin zahăr, pentru că are în compoziție piure de banane. Totodată este soluția perfectă pentru a utiliza bananele foarte coapte, pe care, de obicei, nu le mai mănâncă nimeni.
Ingrediente
- 140 g unt moale;
- 100 g zahăr tos (sau doar o lingură dacă bananele sunt foarte coapte)
- 2 ouă mari;
- 140 g făină;
- praf de copt;
- 4 banane foarte coapte;
- ½ linguriță de pudră de scorțișoară.
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 160-180 de grade. Pregătește o tavă de chec, unsă cu puțin unt. Într-un castron încăpător, mixează untul moale cu zahărul până devine cremos. Adaugă ouăl, unul câte unul, amestecând după fiecare, apoi pune jumătate din cantitatea de făină, praful de copt și scorțișoara și amestecă din nou.
Pasează bananele și adaugă-le în compoziție, omogenizează și adaugă și restul de făină. Toarnă compoziția în forma pregătită și coace pentru 40-50 de minute, până crește și se rumenește frumos. Miroase fabulos și este delicios!
Dacă vrei poți pune nuci, stafide. Banana bread se scoate din tavă după ce s-a răcit puțin. Compoziția poate fi turnată și în forme de brioșe.
Brioșe cu iaurt, prăjituri de casă rapide
Și dacă tot am pomenit de brioșe, încearcă-le pe acestea. Sunt simple și foarte gustoase, dar și una dintre cele mai populare rețete de brioșe. Se potrivesc cu ceai, lapte și cafea.
Poate nu știai: brioșele au fost inventate de englezi. Prima rețetă tipărită datează de la începutul secolului al XVIII-lea. La începutul secolului al XIX-lea, erau atât de populare, încât brutarii din Londra anunțau o nouă tranșă de brioșe proaspete, trăgând niște clopote zgomotoase, puse la intrarea în magazinele lor. Și pentru că toți se străduiau să aibă brioșe calde exact la ora cinci, pentru tradiționalul ceai de după-amiază, clopotele făceau un vacarm de nedescris.
În 1840, Parlamentul britanic a fost nevoit să adopte o lege care să interzică clopotele la brutării. Mult timp, nimeni nu a respectat legea, mai ales că decizia nu prevedea nicio sancțiune. Trasul clopotelor ca semnal pentru nouă șarjă de brioșe s-a stins de la sine, dar apatitul britanicilor, și doar al lor, pentru brioșe proaspete, s-a păstrat.
Ingrediente:
- 100 g unt;
- 250 g făină;
- 1 linguriță de bicarbonat;
- 100 g zahăr tos;
- 2 ouă;
- esență de vanilie;
- 200 g iaurt natural.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius și pregătește tavă pentru brioșe. Topește untul într-o tigaie la foc mic, apoi dă-l deoparte, să se răcească. Cerne făina împreuna cu bicarbonatul într-un castron și adaugă zahărul.
Bate ouăle, adaugă iaurtul, laptele și untul topit. Pune compoziția umedă în cea cu făină și amestecă ușor, doar de câteva ori. Așază aluatul în formele de brioșe. Coace-le timp de 20 de minute până când se rumenesc frumos.
⭐ Cum prepari tiramisu perfect. Sfaturi și secrete
Negresa cu ciocolată, cea mai elegantă dintre prăjiturile de casă
Probabil, una dintre cele mai bune prăjituri de casă. Negresa are multe variante, noi am ales-o pe care care are ciocolată. Secretul reușitei stă în a obține un desert ușor umed, cu o aromă intensă de ciocolată.
Folosește cu încredere ciocolata amăruie sau pe cea de menaj. Exact după aceeași rețetă poți face și varianta cu ciocolată albă, tablete sau de menaj.
Ingrediente
- 150 g unt;
- 200 g zahăr;
- 150 g ciocolată simplă;
- 3 ouă;
- 150 g făină;
- Un plic de praf de copt;
- 3 linguri pudră de cacao;
- 100 ml lapte dulce.
Mod de preparare
Pregătește tava pentru copt, unsă cu unt și tapetată cu făină sau hârtie pentru copt. Într-un vas, pune laptele, untul, zahărul, pudra de cacao și ciocolata, ruptă în bucăți, și încălzește la foc mic.
Amestecă până la fierbere și lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate bine gălbenușurile cu o lingură de apă rece, adaugă, dacă vrei arome – dar nu este obligatoriu – și pune-le în compoziția răcită, cu ciocolată și apoi omogenizează.
Bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă făina și jumătate din albușuri în compoziția de bază și amestecă cu mixerul, apoi adaugă restul de albușuri, amestecând încet cu o spatulă.
Toarnă aluatul în tavă și coace negresa circa 40 de minute la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
Când se răcește, taie în bucăți și servește. Simplu și cu gust intens de ciocolată!
⭐ Gogoșele cu iaurt. Cele mai bune rețete și sfaturi
Cornulețe cu gem, cele mai populare prăjituri de casă
Spornice, gustoase și potrivite pentru orice moment al zilei, cornulețele cu gem sunt pe lita celor mai iubite prăjituri de casă. Un avantaj este și faptul că poți utiliza orice fel d egem ai prin casă, de aici rezultând și diversitatea gusturilor. Cele mai potrivite sunt cele dulci-acrișoare, precum cel de vișine sau de căpșune, dar este o alegere perfectă și cel de prune și caise.
Ingrediente
- 250 g unt gras
- 250 g smântână grasă
- 600 g făină
- 50 g zahăr pudră
- 1 plic de praf de copt
- 100 g gem
- zahăr pudră pentru pudrat
Mod de preparare
Făina, zahărul, praful de copt se amestecă împreună cu untul moale, până rezultă un aluat nisipos. Adaugă smântâna foarte rece (din congelator). Aluatul se face foarte bine cu un robot de bucătărie sau cu o spatulă și trebuie lucrat repede.
În final aluatul este elastic și nu se lipește. Ca să-l poți lucra bine trebui lăsat o oră la rece (sau chiar mai mult), împachetat în folie alimentară. După acest interval aluatul se împarte în trei (ce nu folosești pui la rece). Întinde o foaie de jumătate de centimetru și taie triunghiuri sau pătrate.
Pune puțin gem (freacă gemul cu o linguriță de apă, înainte de a-l folosi), rulează și coace-le în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 15-20 de minute. Cresc puțin în timpul coptului.
Când sunt gata, le poți pudra cu zahăr. O alternativă este să presari puțin zahăr tos pe fiecare cornuleț înainte de a le băga la cuptor. Rezultatul este absolut delicios.
Prăjiturile de casă sunt mai mult decât deserturi delicioase; ele reprezintă o amintire dulce și reconfortantă a momentelor petrecute în bucătărie. Cu rețetele simple și versatile prezentate mai sus, poți să-ți răsfeți familia și prietenii cu arome autentice și bucuria prăjiturilor de casă. Așadar, pune-ți pălăria de bucătar și bucură-te de savoarea unică a acestor delicii făcute cu dragoste și atenție în propria ta bucătărie.
⭐ Prăjituri fără coacere simple și rapide
Sursa foto:123rf.com