Home » Deserturi & băuturi » Prăjituri cu nuci – 3 rețete fantastice

Prăjituri cu nuci – 3 rețete fantastice

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 492 vizualizari 13 minute timp estimat

Am făcut trei variante de prăjituri cu nucă. Un tort fabulos, o prajitură cu foi, nucă și gem, excepțional de gustoasă și o prăjitură turnată cu nucă și lămâie, un veritabil răsfăț gustativ.

tort cu nuca

Tort cu nucă – top pe lista cu prajituri cu nucă  

O versiune delicioasă, ușor de făcut a unuia dintre cele mai bune și mai elegante torturi cu nucă. Perfect în orice colecție de rețete de prăjituri cu nucă. Combinația dintre cafea și nucă este mereu  excepțională. 

Este ușor de pregătit și impresionant prin gust și aspect, acest tort cu cremă fină de nuci este alegerea ideală pentru orice ocazie!

Ingrediente

Pentru blat:

  • 1 lingură granule de cafea instant, plus 1 lingură pentru decor;
  • 225 g făină și un plic de praf de copt;
  • 100 g nuci măcinate;
  • 150 g zahăr tos; 
  • 2 ouă, întregi; 
  • 250 g iaurt gras; 
  • 4 linguri de ulei de nucă (sau un ulei vegetal).

Pentru cremă:

  • 2 linguri de zahăr tos;
  • 2 linguri de cafea instant;
  • 250 g mascarpone; 
  • 100 g nuci măcinate;
  • 1 lingură de zahăr pudra
  • ¼ linguriță extract de vanilie.

Pentru glazura:

  • 140 g zahăr pudră;
  • 1 linguriță cafea instant;
  • 2 linguri cu vârf de nuci tocate mărunt.

Mod de preparare

Pentru blat amestecă cafeaua cu 2 linguri de apă caldă și lasă-o deoparte. Toarnă făina într-un bol mare. Amestecă praful de copt, nuca măcinată, zahărul, apoi pune ouăle, iaurtul, uleiul și amestecul de cafea și omogenizează energic cu o lingură de lemn. Toarnă amestecul în tavă, netezește blatul, apoi coace-l timp de 40-45 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Lasă blatul să se răcească în tavă, apoi scoate-l pe un grătar, să se răcească complet.

Pune zahărul tos și cafeaua din ingredientele pentru cremă într-o cratiță mică, apoi toarnă 3 linguri de apă. Încălzește ușor, amestecând pentru a ajuta zahărul să se dizolve. După ce s-a dizolvat, crește focul, apoi fierbe rapid timp de aproximativ 2½-3 minute până se îngroașă și devine siropos. Toarnă într-un castron mic rezistent la căldură și lasă deoparte să se răcească. Când este rece, ar trebui să aibă consistența de melasă.

Bate mascarpone cu zahărul pudră și vanilia împreună până la omogenizare, apoi adaugă siropul de cafea rece. La final pune nuca măcinată. Pune crema la rece.

Pentru glazură, amestecă zahărul pudră cu cafeaua și o 1 lingură de apă caldă. Amestecă bine și adaugă încă o 1 linguriță de apă pentru a obține o glazură netedă, groasă, dar tartinabilă.

Împarte blatul în 3, pune crema între blaturi și întinde glazura, apoi presară imediat nucile caca să se lipească de glazură și se lasă să se întărească. Pune totul la frigider pentru 3 ore înainte de a felia și servi. 

prajituri cu nuca

Prăjitură cu foi, gem și multă nucă

Este o prăjitură clasică, oarecum de modă veche, dar absolut delicioasă și cu o savoare specială. Poți folosi orice fel de gem dorești, dar cel din prune și de caise sunt alegerile ideale. 

Ingrediente

Pentru foi:

  • 20 g drojdie uscată;
  • 150 ml lapte;
  • 500 g făină;
  • 1 pliculeț cu zahăr vanilat;
  • 1 ou + 2 gălbenușuri;
  • 250 g unt topit.

Pentru umplutură:

  • 150 g nuci măcinate;
  • 150 g zahăr pudră;
  • 200 g gem de prune sau gem de caise.

Pentru decor:

150 g ciocolată neagră și o lingură de ulei.

Mod de preparare

Pentru foi, pune drojdia într-un castron, adaugă o treime din laptele călduț și amestecă. Încorporează treptat făina cernută, zahărul vanilat, oul și gălbenușurile. La final, încorporează laptele rămas și untul topit. Lucrează aluatul până devine fin, omogen și împarte-l în trei. Întinde tot atâtea foi.

Pentru umplutură, amestecă nucile cu zahărul pudră și gemul. Lichefiază amestecul cu o lingură de lapte sau apă. Trebuie să fie ca o pastă ușor de întins. Așază o foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge deasupra cu jumătate din crema de nucă și gem, acoperă cu a doua foaie și pune deasupra restul de cremă. Acoperă cu ultima foaie și lasă prajitura de foi cu gem si nuca într-un loc ferit de curent, la cald, să crească 60 de minute.

Înțeapă prăjitură cu nucă și gem cu o furculiță și coace-o la 180 de grade pentru 25 de minute. După ce s-a copt, lasă prăjitura să se răcească în tavă, și toarnă deasupra ciocolată topită în care pui o lingură de ulei pentru a o fluidiza și a o face lucioasă. 

prajitura cu nuca si lamaie

Prajitură cu nucă și lămâie

O prăjitură cu nucă parfumată și foarte gustoasă. Pentru că este o prăjitură turnată, este simplu de făcut și spornică, dt fiind faptul că ingredientele pot fi ușor multiplicate. 

Ingrediente

  • 300 g zahăr tos (cântărește separat 100 gr și 200 gr);
  • sucul și coaja de la două lămâi; 
  • 200 g nuci măcinate; 
  • 150 g unt;
  • 3 ouă;
  • esență de vanilie – o linguriță; 
  • 350 g făină;
  • un plic de praf de copt și o linguriță rasă de bicarbonat; 
  • un vârf de cuțit de sare; 
  • 100 g smântână de gătit. 

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul și unge și tapetează o tavă de 20/40 cm. Combină 100 g zahărul, nucile, sucul și coaja de lămâie. Amestecă și pune deoparte. 

Cu mixerul înspumează untul până devine ușor și pufos. Adaugă 200 g zahăr și bate untul până se topește. Adaugă ou și vanilia. Combină făina cu praful de copt, sarea și bicarbonatul și adaugă amestecul în crema de unt. Adaugă smântâna și amestecă bine. 

Pune jumătate din compoziție în tava pregătită. Presară jumătate din amestecul de zahăr și nucă, apoi întinde aluatul de prăjitură rămas. Deasupra pune cât mai uniform restul de amestec de zahăr. Coace 40-45 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Lasă să se răcească înainte de a tăia felii.

⭐ Beneficiile nucilor și motive pentru care este bine să mănânci nuci

Acestea au fost rețetele noastre, cele mai bune, de prăjituri cu nucă.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro