Un preparat nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și Revelion, piftia de porc cu usturoi este simplu de preparat, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri dacă vrei să iasă perfectă.
O piftie de porc cu adevărat reușită trebuie să fie limpede, fără grăsime deasupra, închegată bine – fără a se adăuga gelatină, cu carne dezosată și eventual ornată frumos, cu gust.
Iată cum se prepară cea mai bună rețetă de piftie:
Ingrediente: |
|
Număr de porții: 10 |
Mod de preparare
Se pârlesc bucățile de carne de porc, apoi se spală și se curăță bine.
Se toacă ceapa, iar morcovii se taie rondele subțiri. Usturoiul de pisează și se freacă cu sare până se obține o pastă fină.
Se pun la fiert carnea de porc, ceapa și morcovii, împreună cu foile de dafin, sare și boabele de piper.
Atenție! Pentru ca rezultatul final să fie limpede, se fierbe la foc mic, cu capac și, din când în când, se curăță de spumă și grăsime. Se lasă la fiert timp de 3-4 ore.
Când carnea e bine fiartă, se scoate din zeamă și se salvează într-un bol. Carnea se lasă puțin la răcit, apoi se separă de oase, se taie în bucăți micuțe și se așază într-un recipient. Pentru decor, se adaugă feliile de morcov care au fiert împreună cu carnea.
În zeama salvată se adaugă crema de usturoi și sare după gust. Se amestecă ușor, pentru a nu se tulbura, apoi se strecoară.
Se toarnă zeama peste carne și morcovi pentru a le acoperi complet.
Când totul s-a răcit, se dă la frigider pentru a se închega bine. Se recomandă să stea la frigider cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Sfatul eCuisine: înainte de servire, când vrei să răstorni piftia din recipient, treci cu lama unui cuțit pe margine, pentru ca piftia să se desprindă ușor. Astfel, îi vei păstra forma.
Opțional: la servire, folosește puțin pătrunjel proaspăt pentru decor.
Și asta e tot! Acum știi cum să prepari cea mai bună piftie de porc!
Sursă foto: iStock