355
Pentru ocazii speciale și nu numai, Martha Stewart îți oferă o rețetă spectaculoasă și elegantă, un deliciu irezistibil: piept de rață cu sos de portocale.
Dificultate: mediu
Timp de preparare: rapid
Porții: 2
Ingrediente:
- 1 piept mare de rață (500 g)
- sare grunjoasă
- piper măcinat
- 1 portocală, coaja unei jumătăți tăiată julien și ambele jumătăți stoarse, aproximativ 80 ml suc
- 1/2 cană zahăr
- 1/2 cană oțet de vin roșu (120 ml)
Modalitate de preparare:
- Cu un cuțit ascuțit, îndepărtați excesul de piele de pe pieptul de rață, lăsând destulă pentru a acoperi bine carnea, apoi crestați pielea pe diagonală, mai întâi într-o direcție apoi în cealaltă, pentru a obține mici romburi.
- Tăiați complet prin piele și o mare parte din startul de grăsime, fără a atinge carnea.
- Asezonați pieptul pe ambele părți cu sare și piper și așezați-l într-o tigaie rece cu diametrul de 25 cm, cu pielea în jos.
- Prăjiți carnea la foc mediu-mic până se formează o mică baltă de grăsime.
- Întoarceți pieptul cu un clește și prăjiți-l 1 minut și pe partea celalaltă.
- Întoarceți iar pieptul cu pielea în jos și scurgeți din grăsime într-un bol termorezistent.
- Continuați să prăjiți rața până ce pielea este frumos rumenită și crocantă, timp de 10-12 minute, scoțând cu lingura și păstrând excesul de grăsime, dacă este cazul.
- Întoarceți rața încă o dată cu pielea în sus și sotați-o 8-12 minute, până ce carnea este făcută mediu în sânge. Termometrul introdus în partea cea mai groasă a cărnii ar trebui să indice 11 grade C.
- Transferați pieptul pe un grătar de sârmă așezat într-o tavă de copt cu margini și lăsați-l să se odihnească 5-8 minute, timp în care rața va continua să se gătească.
- Pentru a prepara sosul, puneți apa într-o crăticioară și dați-o în clocot, adăugați coaja de portocală și fierbeți-o în clocote timp de 2 minute, apoi scurgeți-o.
- Încingeți zahărul într-o crăticioară pe foc mediu, fără să amestecați. Când zahărul începe să se topească, rotiți cratița pentru a distribui zahărul topit și lăsați-l pe foc până devine uniform, cam 5 minute.
- Turnați peste el oțetul și amestecați cu o lingură de lemn pentru a se combina, apoi lăsați să fiarbă în clocote mici , până scade ușor și devine siropos, cam 5 minute.
- Adăugați sucul de portocală și coaja, fierbeți în clocote mici până obțineți un sos gros, iar deasupra se formează spumă, în jur de 5 minute.
- Asezonați cu sare și piper.
- Tăiați pieptul de rață în felii groase, așezați-le pe o farfurie și stropiți cu sos înainte de servire.
Credit Foto: 123RF