Pate vegetal pare un non sens, în condițiile în care acest tip de aperitiv – care la fel de bine poate să fie și o inspirată completare pentru orice masă a zilei – este preparat în mod tradițional din carne macră sau/și ficat. Pateul este un preparat tartinabil savuros care are ca ingredient principal carne foarte fin măcinată și condimente. De obicei, este asezonat cu ierburi, condimente și uneori alcool, cum ar fi coniac, pentru a-i spori aroma. Deși originile sale exacte sunt neclare, multe referințe indică faptul că pateul a apărut în Franța în Evul Mediu.
Varianta de pate vegetal este o adaptare, o reinterpretare care urmărește să obțină un produs gustos, cu o textură asemănătoare celui vegetal. În consecință ingredientul principal, respectiv carnea, este înlocuită cu ciuperci, alune, nuci, leguminoase.
Pate vegetal cu ciuperci și caju
Combinând ciuperci sotate, sos de soia, piper negru și ierburi uscate precum cimbrul și rozmarinul vei prepara un pateu perfect echilibrat, aromat și cu o textură delicată și foarte plăcută.
Ingrediente
- 2 felii de pâine pentru sandviș;
- 4-5 linguri lapte de migdale;
- o lingură ulei;
- 2 cepe medii, tăiate subțire;
- 3 căței de usturoi mărunțiți;
- 400 g ciuperci tocate;
- o lingură sos de soia;
- o lingură coniac, opțional;
- 3/4 linguriță piper negru măcinat;
- 100 g nuci de caju sau migdale crude;
- 50 g unt de cocos;
- 1/2 linguriță pudră de cacao, (opțional pentru culoare);
- o linguriță de zahăr (dacă folosești cacao);
- 1/2 linguriță de rozmarin și cimbru;
- 1/8 linguriță nucșoară;
- 1/4 linguriță sare.
Mod de preparare
Înmoaie pâinea în lapte. Pune uleiul într-o tigaie și călește ceapa până se caramelizează. Acest pas va aduce aromă. Adaugă usturoiul și ciupercile și gătește 3-5 minute.Pune sosul de soia, piper negru măcinat și adaugă alcoolul (dacă alegi să-l folosești – oricum va rămâne doar aroma, alcoolul se evaporă) și gătește încă 2-3 minute. Da deoparte.
Pune caju într-un blender și amestecă până obții făină de caju. Este în regulă dacă rămân niște bucăți mai mari. Vor adăuga textura pateului. Adaugă în blender ciupercile, pâinea înmuiată (stoarsă), untul vegan topit, pudra de cacao, zahărul, rozmarinul, cimbru, nucșoara și sarea și omogenizează.
Dacă vrei ca pateul să fie mai fin, amestecă mai mult. În final transferă-l în borcane cu capac și coace-le în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute. Lasă-le să se răcească lent și abia apoi pune-le la rece. Acest paté poate fi consumat rece cu pâine prăjită, în sandvișuri. Pateul se poate păstra până la 7 zile la frigider.
- Nu procesa excesiv. Pentru un pate rustic, nu amesteca prea mult amestecul. În caz contrar, își va pierde textura și nu va fi la fel de suculent.
- Gustă și ajustează condimentele. După ce amesteci compoziția, gust-o și ajustează nivelul de sare după preferințele tale. De asemenea, poți adăuga mai multe ierburi sau condimente dacă dorești.
Pate vegetal de linte roșie și cartofi dulci
Această rețetă vegetariană ușoară este o alternativă sănătoasă la hummus și merge de minune cu crudități sau ca pastă tartinabilă.
Ingrediente
- 1 lingură ulei de măsline;
- ½ ceapă, tocată fin;
- 1 linguriță boia de ardei afumată;
- 1 cartof dulce mic, curățat și tăiat cubulețe;
- 140 g linte roșie;
- cimbru, sare, piper;
- 500 ml supă de legume;
- 1 linguriță oțet de vin roșu.
Mod de preparare
Gătește încet ceapa până devine moale și aurie. Adaugă pătrunjelul și gătește încă 2 minute Adaugă cartoful dulce, linte, cimbru și supa și lasă să dea în clocot. Gătește timp de 20 de minute sau până când cartofii și lintea sunt moi. Scurge zeama rămasă dacă nu s-a evaporat toată. Păstrează supa.
Adaugă oțetul și puțină sare. Zdrobește grosier amestecul până când obțineți o textură care să-ți placă. Răcește timp de 1 oră, stropește cu ulei de măsline, presară boia afumată și decorați cu crenguțe de cimbru, dacă dorești. Servește cu lipii și bastonașe de legume. Delicios!
⭐ Ce nu știai despre humus și 4 rețete originale
Sursa foto:http://www.123rf.com