Indiferent de conținut, orice variantă de ouă umplute intră în categoria „irezistibil”. Au ceva special care transformă orice masă la care se servește acest preparat într-un eveniment. Partea cea mai frumoasă este că se pregătesc ușor, iar umplutura poate fi foarte variată.
Se mai numesc și ouă rusești sau ouă îmbrăcate și sunt ouă fierte, decojite, tăiate în jumătate și umplute cu o pastă făcută din gălbenuș amestecat cu alte ingrediente, de la maioneză la muștar sau diferite tipuri de brânză, creme cu pește sau carne. Compoziția pentru ouă umplute poate fi preparată, practic, din orice. Secretul reușitei este ca, în final, crema să fie fină, onctuoasă și densă.
Este un aperitiv care datează din vremea Romei Antice, ouăle fierte fiind nelipsite de pe mesele romanilor.
Noi avem pentru tine 3 rețete:
- Ouă umplute cu pastă de pește
- Ouă umplute cu pate de ficat
- Ouă umplute cu pastă de măsline
Ouă umplute cu pastă de pește
Această variantă nu este doar foarte gustoasă, ci și sănătoasă și potrivită pentru orice eveniment. Nu pot să lipsească de pe masa de Paște, dar sunt perfecte de Crăciun și, cu oricare altă ocazie în care vrei să impresionezi.
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare, curățate și tăiate în două;
- gălbenușul ouălor fierte;
- 200 g file de sardine sau șprot afumat sau somon în suc propriu;
- 50 g unt gras;
- sare, piper;
- o ceapă roșie;
- suc și coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare
Scurge bine de ulei sau suc propriu conserva de pește. Fileurile de pește, untul moale și gălbenușurile se pasează într-un blender sau cu un robot, până rezultă o pastă fină, omogenă.
Adaugă sucul și coaja de lămâie (după gust), sare și piper. La final pune ceapa care a fost dată prin răzătoare și scursă bine înainte și amesteca bine. Poți înlocui ceapa cu câteva fire de mărar tocate mărunt. Cu această compoziție umple jumătățile de oua fierte. Decorează cu piper roșu măcinat grosier.
Altă variantă de pastă de pește
Combină părți egale de pește din conservă (bine scurs înainte de ulei sau sucul propriu), maioneză și unt gras, la care se adaugă sare, piper și, eventual, ceapă fin tocată. Peștele, maioneza și untul moale se mixează bine până devin o cremă densă. Se adaugă sare și piper după gust și ceapă foarte fin tăiată.
Ouă umplute cu pate de ficat
Sunt multe variante de rețete, dar pentru tine am ales una dintre cele care se fac ușor și au un gust perfect.
Ingrediente
- 500 de grame de ficat de pui;
- o frunză de dafin;
- boabe de piper;
- 100 de grame de unt moale;
- 4-5 gălbenușuri bine fierte;
- piper, sare;
- muștar (opțional);
- 2-3 linguri de lapte;
- 2-3 linguri de coniac (opțional).
Mod de preparare
Fierbe, în apă cu sare, ficatul de pui, bine curățat, în care se pun o frunză de dafin și boabe de piper. Ficatul se poate fierbe și în lapte, ceea ce-l va face mai dulce și mai fin. Sau îl poți găti în tigaie, cu ulei, usturoi și puțin apă.
Când este bine făcut, scurge lichidul și clătește rapid ficățeii sub jet de apă rece. Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu un blender, mixează ficățeii, împreună cu untul moale și gălbenușurile bine fierte. Se potrivește de sare și piper. Se poate adăuga, după gust, și puțin muștar. Consistența perfectă se obține adăugând o linguriță, două de lapte (separat de porția copiilor, se poate pune în compoziție o lingură, două de coniac, pentru o aromă specială).
Ouăle pot fi umplute și cu o pastă de pui cu maioneză (se combină carne de pui fiartă cu: muștar, maioneză, sare, piper, usturoi).
⭐Pune puțin carne în plus când faci supa de pui, pe care să o folosești apoi pentru a face o pastă pentru ouă umplute
Ouă umplute cu pastă de măsline
Această pastă de măsline este delicioasă pe pâine prăjită sau ca topping pentru paste și pizza, dar va fi o revelație în varinata pentru ouă umplute.
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare;
- 100 g unt;
- 250 g de măsline fără sâmburi;
- 2 căței de usturoi, mărunțiți;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin;
- 1 linguriță de oregano uscat;
- 2 linguri de mascarpone sau ricotta;
- sare și piper negru măcinat, după gust.
Mod de preparate
Începe prin a clăti măslinele sub apă rece pentru a le îndepărta excesul de sare sau alte reziduuri. Pune măslinele, usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, uleiul de măsline, oregano-ul, sare și piper într-un blender sau un procesor de alimente și omogenizează.
Adaugă mascarpone și 4-5 gălbenușuri și mixează din nou. Dacă este prea densă adaugă puțin lapte sau smântână pentru gătit. La final pune untul și amestecă intens pentru a obține o cremă foarte fină. Potrivește gustul final cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper
Ce alegi? Care dintre variantele de ouă umplute a fost preferata ta și care a avut succes maxim?
⭐ Ai putea completa și rafina custul cremelor pentru ouă umplute cu miso, pasta de soia fermentată. Află ce este miso și cum o folosești
Sursa foto:123rf.com