Te-ai întrebat vreodată de ce salata grecească pe care o primești la taverne atunci când ești în vacanță, este mereu proaspătă și răcoritoare, în timp ce varianta pregătită în casă are alt gust?
Ei bine, nu este vorba doar de calitatea ingredientelor: roșii proaspete din zona Mediteranei, feta originală, ulei de măsline extra-virgin, etc. Apoi, mai sunt și castraveții – un soi fără sâmburi răspândit în zonă, care seamănă cu castraveții „Fabio” pe care-i găsim în supermarketurile românești, dar sunt ceva mai mici și mai crocanți. Și ceapa poate fi, uneori, diferită de cea comună în zona noastră.
Dar marele „secret” al celei mai populare salate este ceva destul de banal, pe care noi nu obișnuim să-l luăm în calcul în cazul salatelor „de vară”, „Bulgărească” sau grecească, variațiuni ale salatei de roșii cu castraveți, ardei, ceapă și brânză. Acesta ingredient este zeama de lămâie proaspătă, super-fructul al cărui rol este să împiedice legumele să fermenteze și să-și piardă prospețimea după tăiere, dând un gust „fresh„ amestecului. Sunt necesari cam 100 ml de suc proaspăt stors la o salată medie (2 porții).
Iată și rețeta celebrei salate:
Ingrediente:
- 4 roșii mari, tăiate felii neregulate
- 1 castravete, decojit, cu semințele îndepărtate și tăiat mărunt
- 1/2 ceapă roșie, feliată subțire
- 15 măsline kalamata
- 1 linguriță oregano uscat
- 85 g brânză feta, tăiată în bucăți
- 4 linguri ulei măsline
- 100 g zeamă de lămâie
Modalitate de preparare:
- Pune toate ingredientele pregătite într-un bol și stropește-le cu zeama de lămâie.
- Asezonează salata grecească după gust.
- Servește-o cu pâine prăjită, pita, sau ca atare.
- Salata grecească poate fi servită alături de o friptură sau ca fel principal.