Home » Blog » Leurda, bombă de vitamine

Leurda, bombă de vitamine

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 297 vizualizari 6 minute timp estimat

Înrudită cu usturoiul prin aroma pe care o degajă, leurda este folosită de mai bine de 3.000 de ani pentru calitățile ei aparte. iar martie aprilie este perioada ei de glorie. 

Frunzele leurdei se aseamănă destul de mult cu ale lăcrămioarelor, dar, odată rupte, le recunoști după mirosul foarte asemănător cu al usturoiului. Acum, la început de primăvară, culege aceste frunzele fără ezitare, iar de la începutul lunii aprilie alege-le doar pe ale plantelor neînflorite.

Ce este leurda

Numită și usturoiul-ursului (legenda spune că este preferată de urși imediat ce ies din hibernare), leurda este, alături de urzici, una dintre primele verdețuri de primăvară, foarte bogată în vitamine și substanțe minerale.

Leurda este o plantă erbacee cu frunze lungi și înguste, asemănătoare cu cele ale cepei sau usturoiului. Frunzele emană un miros puternic de usturoi când sunt zdrobite sau tăiate.  Poate fi găsită în sălbăticie în păduri și lunci umede, dar poate fi și cultivată în grădină. Este o plantă perenă, revenind în mod natural în fiecare primăvară.

Consumată zilnic, în perioada în care este disponibilă este un mare beneficiu adus sănătății. 

Leurda are și proprietăți medicinale recunoscute. Este bogată în vitaminele A și C, fier, calciu și alte substanțe nutritive importante pentru sănătate. este remarcabilă pentru compușii sulfurici. Acest grup de compuși, care include alicina, ajoenele și sulfidele, este responsabil pentru mirosul distinct de usturoi al leurdei și are multiple beneficii pentru sănătate. Ei sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antibacteriene, antivirale și antifungice, ajutând la protejarea împotriva infecțiilor.

Este considerată un tonic pentru sistemul circulator și un stimulent al sistemului imunitar. De asemenea, este folosită tradițional pentru tratarea anemiei și a problemelor digestive. Ajută la curățarea sângelui și la revigorarea sistemului imunitar. Este un bun detoxifiant și depurativ, curăță sângele, ficatul, rinichii, intestinele. Scade nivelul colesterolului, împiedică formarea și dizolvă plăcile de colesterol, reglează și stabilizează tensiunea arterială.

Frunzele de leurdă conțin substanțe cu proprietăți vermifuge, astfel că sunt de mare ajutor în eliminarea paraziților intestinali și în refacerea florei intestinale, în tratarea colicilor și a constipațiilor cronice, a balonărilor și indigestiilor.

Consumul de leurdă are efect benefic asupra memoriei și insomniilor, în bolile renale – eliminând excesul de acid uric, mai ales în cazul persoanelor care suferă de gută, curăță rinichii și vezica urinară, împiedică formarea trombusurilor.

Cura cu leurdă se recomandă persoanelor care suferă de astm, bronșită cronică sau pneumonii recidivante, substanțele volatile pe care aceasta le conține având efect bronhodilatator ușor, expectorant și antiseptic.

Dacă ești îngrijorată de efectele trecerii anilor, este bine să știi că o cură cu tinctură de leurdă te ajută să le pui stavilă, fiind un excelent remediu împotriva acțiunii radicalilor liberi. Cura cu leurdă te va ajuta să domolești durerile musculare, să calmezi eventualele dureri articulare și să-ți recapeți mobilitatea.

Consumul acestor frunze este contraindicat în perioada alăptării, putându-le provoca sugarilor colici, și se impune un plus de atenție celor care suferă de gastrită hipoacidă sau colită. De asemenea, nu se recomandă consumul de leurdă înaintea unei intervenții chirurgicale, deoarece leurda subțiază sângele și reduce coagularea sângelui.

Unul dintre cele mai simple moduri de folosire a frunzelor de leurdă este prepararea unei salate. Spălate bine, în mai multe ape reci, rupte sau tăiate potrivit de mici, frunzele de leurdă se asezonează cu ulei de măsline, puțină sare și, în funcție de gust, cu un strop de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Le poți folosi și în omlete matinale, supe, ciorbe, ca umplutură pentru o friptură de pasăre sau porc, sub formă de sos aromat, perfect pentru bruschete delicioase.

👉 O completare a ideilor pe care le ai despre modul în care poate fi consumată leurda poți să găsești în colecția de 3 rețete originale unde leurda este ingredientul principal. 

Foto: Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro