Înrudită cu usturoiul prin aroma pe care o degajă, leurda este folosită de mai bine de 3.000 de ani pentru calitățile ei aparte. iar martie aprilie este perioada ei de glorie.
Frunzele leurdei se aseamănă destul de mult cu ale lăcrămioarelor, dar, odată rupte, le recunoști după mirosul foarte asemănător cu al usturoiului. Acum, la început de primăvară, culege aceste frunzele fără ezitare, iar de la începutul lunii aprilie alege-le doar pe ale plantelor neînflorite.
Ce este leurda
Cura cu leurdă se recomandă persoanelor care suferă de astm, bronșită cronică sau pneumonii recidivante, substanțele volatile pe care aceasta le conține având efect bronhodilatator ușor, expectorant și antiseptic.
Dacă ești îngrijorată de efectele trecerii anilor, este bine să știi că o cură cu tinctură de leurdă te ajută să le pui stavilă, fiind un excelent remediu împotriva acțiunii radicalilor liberi. Cura cu leurdă te va ajuta să domolești durerile musculare, să calmezi eventualele dureri articulare și să-ți recapeți mobilitatea.
Consumul acestor frunze este contraindicat în perioada alăptării, putându-le provoca sugarilor colici, și se impune un plus de atenție celor care suferă de gastrită hipoacidă sau colită. De asemenea, nu se recomandă consumul de leurdă înaintea unei intervenții chirurgicale, deoarece leurda subțiază sângele și reduce coagularea sângelui.
Unul dintre cele mai simple moduri de folosire a frunzelor de leurdă este prepararea unei salate. Spălate bine, în mai multe ape reci, rupte sau tăiate potrivit de mici, frunzele de leurdă se asezonează cu ulei de măsline, puțină sare și, în funcție de gust, cu un strop de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Le poți folosi și în omlete matinale, supe, ciorbe, ca umplutură pentru o friptură de pasăre sau porc, sub formă de sos aromat, perfect pentru bruschete delicioase.
👉 O completare a ideilor pe care le ai despre modul în care poate fi consumată leurda poți să găsești în colecția de 3 rețete originale unde leurda este ingredientul principal.
Foto: Pixabay