Legumele din alimentaţia micuţului tău reprezintă un element esenţial în construirea unei imunităţi puternice. Ele reduc riscul apariţiei diferitelor boli cronice şi întăresc sistemul de apărare. Aşa că ai grijă să nu-i lipsească din meniu legumele, mai ales unele dintre ele.
Legumele crucifere
Deşi este cunoscut faptul că toate legumele sunt extrem de bogate în vitamine, legumele crucifere au o compoziţie chimică specială, bogată în compuşi sulfurici, cu efect imunostimulent. Şi vorbim aici despre rucola, varză roşie şi de Bruxelles, gulie, măcriş, napi, broccoli, hrean, conopidă, ridichi. Sunt bogate în agenţi antivirali şi antibacterieni, care ţin bolile departe. Oricât de sănătoase sunt, ţine cont de vârsta la care începi să i le oferi, schema diversificării rămânând valabilă.
Usturoiul
Este cu siguranţă unul dintre cele mai eficiente „medicamente” din lume, fiind considerat un antibiotic natural. Este antiseptic, previne cancerul, luptă împotriva infecţiilor şi previne răceala. Conţine uleiuri volatile, vitaminele B şi C, alicină şi garlicină, cu proprietăţi antibiotice, bacterioscopice şi cu acţiune antistafilococică.
De asemenea, are în compoziţie şi săruri minerale, de sulf, siliciu, iod, sodiu, glucide, celuloză, zinc şi mangan. De obicei, contrar gustului puternic, micuţii îl acceptă cu plăcere, aşa că foloseşte-l pentru a condimenta mâncarea sau dă-i să muşte chiar dintr-un căţel de usturoi.
Ceapa
Bogată în quercitină şi alicină, antioxidanţi puternici, ceapa reduce riscul de cancer, sporeşte rezistenţa organismului şi reduce inflamaţiile, având proprietăţi antimicrobiene. În plus, quercitina este şi un bun aliat împotriva alergiilor, ajută la prevenirea bolilor de inimă şi scade tensiunea arterială.
Ceapa e bogată în substanţe nutritive, vitaminele C, B şi A, potasiu, calciu şi fibre, oferind numeroase beneficii organismului. Pentru asta, însă, este important să fie consumată crudă, căci prin fierbere îşi pierde din virtuţile terapeutice. Obişnuieşte-ţi puiul să pape ceapă încă de mic, aşa încât să fie apărat de boli în mod natural.
Ciupercile
Puterea lor vindecătoare provine din capacitatea pe care o au de a spori activitatea celulelor T, limfocite care atacă şi elimină celulele care sunt deteriorate sau infectate cu un virus, dar şi celulele maligne. Tocmai de aceea, ciupercile sunt asociate şi cu reducerea semnificativă a riscului de cancer de sân la femei. Ele previn deteriorarea ADN-ului, şi au efectantiviral, antibacterian şi imunostimulativ.
Deşi sunt greu de digerat, aceste alimente pot fi consumate de micuţi după ce împlinesc vârsta de un an.
Citește și: Ciupercile, o sursă importană de vitamina D și proteine
Roșiile
Delicioasele roșii sunt o bogată sursă de licopen, antioxidant puternic ce previne cancerul. Tomatele au, de asemenea, un nivel ridicat de betacaroten, un antioxidant care sprijină sistemul imunitar. Conţin multă vitamina A şi C, care stimulează metabolismul şi reduc efectele nocive ale radicalilor liberi. Roşiile sunt pline de fibre esenţiale în digestia corectă şi au un gust delicios, crude sau fierte.
Sfecla roșie
Recunoscută ca fiind un purificator natural al sângelui, sfecla roșie este foarte bogată în fier. Ea poate stimula celulele roşii din sânge pentru a îmbunătăţi furnizarea de oxigen. Sfecla previne cancerul şi bolile de inimă. Are proprietăţi detoxifiante şi e bogată în fibre necesare pentru sănătatea aparatului digestiv.
Spanacul
Spanacul este bogat în betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, declanşând răspunsul imunitar, pentru o sănătate de invidiat. O cană de spanac conţine 337 de unităţi din doza zilnică recomandată de vitamina A, care întăreşte anumite „puncte” de intrare a viruşilor în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intestinal. Spanacul previne cancerul sau bolile de inimă şi este bogat în zinc, minerale şi vitamina C.
Sparanghelul
Ajută organismul în eliminarea toxinelor datorită abilităţilor diuretice naturale. Are proprietăţi antiinflamatoare şi conţine un antioxidant puternic, ce reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi cancer. Pentru a păstra cât mai mult din calitatea nutrimentelor pe care le conţine, sparanghelul trebuie fript sau copt. Nu-i adăuga sare, unt sau sosuri… profitaţi din plin de gustul lui bogat, natural.
Ardeiul gras roșu
Este mai sănătos decât cel verde deoarece conţine o cantitate de două ori mai mare de vitamina A şi C, ceea ce îl transformă într-o adevărată piatră de rezistenţă în clădirea unei imunităţi puternice. În plus, conţine licopen şi alţi fitonutrienţi (luteină şi zeaxantină), are un conţinut redus de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu.
Cartofii dulci
Tuturor copiilor le plac cartofii, însă cei dulci sunt superiori cartofilor albi din punct de vedere al sănătăţii, fiind legume cu valori nutritive consistente. Conţin betacaroten, fibre și vitamina E, esenţială pentru o piele sănătoasă. Textura şi gustul lor seamănă mai degrabă cu ale morcovului.