Home » Blog » Laptele vegetal. Tipuri de lapte vegetal și beneficii

Laptele vegetal. Tipuri de lapte vegetal și beneficii

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 609 vizualizari 22 minute timp estimat

Lapte vegetal, o alternativa pentru laptele din surse animale. Deși are o compoziție diferită de laptele clasic, laptele vegetal este plăcut la gust, are o compoziție nutrițională complexă și are marele beneficiu de a fi mai prietenos cu mediu, chiar dacă ingredientele din care este preparat provin din culturi intensive. 

Există nenumărate tipuri de lapte din plante, astfel încât oricine poate găsi o varinată confortabilă în ceea ce privește gustul și beneficiile pe care le aduce. 

  • Ce este laptele vegetal
  • Tipuri de lapte vegetal
  • Cele mai bune tipuri de lapte vegetal
  • Alte tipuri de lapte vegetal
  • Beneficiile laptelui vegetal 
  • Cum alegi și cum consumi laptele vegetal

Ce este laptele vegetal

Ca principiu, laptele vegetal este realizat din plante și este cea mai bună alternativă pentru cei care nu pot sau nu doresc să consume tradițional provenit de la vaci, oi sau capre. Laptele vegetal este ales de cei care au alergie sau intoleranță la lactatele clasice, dar și de cei care au optat pentru o alimentație vegană și care nu consumă alimente de origine animală.  

Laptele pe bază de plante a făcut parte din alimentația oamenilor, practic, dintotdeauna. Unul dintre cele mai utilizate tipuri de lapte vegetal este cel de cocos, intens utilizat în gastronomia din India și Asia de Sud-Est. Există documente care atestă că utilizarea laptelui de soia, în China, datează din 1365.

Laptele este obținut din fierberea plantelor, urmată de omogenizare și stoarcere. Metodele diferă însă în funcție de tipul materiei prime. Rezultatul este un lichid alb, cu un grad de opacitate variabilă, care păstrează nutrienții, mineralele și vitaminele plantelor din care provine. În funcție de producător, laptele vegetal poate fi comercializat ca atare, pasteurizat sau proaspăt, ori poate fi îmbogățit cu arome, proteine, îndulcit și omogenizat. 

lapte vegetal

Tipuri de lapte vegetal

Specialistii împart tipurile de lapte după natura plantelor din care sunt obtinuțe. Astfel, exista lapte pe baza de: 

  • cereale: lapte de ovaz, orez, porumb, alac;
  • legume: lapte de soia, mazare, lupin;
  • nuci: lapte de migdale, cocos, nuci, fistic;
  • semințe: lapte de susan, canepa, floarea-soarelui;
  • pseudo-cereale: lapte de quinoa, teff.

Există și lapte vegetal preparat din banane, cartofi, iar oferta este încontinuu îmbunătățită, rezultatele obținute fiind mereu spectaculoase, atât din punct de vedere al gustului cât și al proprietăților. 

Există însă câteva variante de lapte vegetal care au devenit foarte populare și care sunt consumate frecvent și au intrat în stilul alimentar uzual, fie că este vorba despre vegetarieni, perioade de post, ca soluție pentru cei cu intoleranță la lactoză sau pur și simplu de dragul gustului și al proprietăților nutritive.  

⭐ Pate vegetal – 2 rețete delicioase și sănătoase

Cele mai bune tipuri de lapte vegetal

Una dintre limitele laptelui din plante este că are un gust variabil atunci când este utilizat la gătit și coacere. Dintre toate multele variante de lapte vegetal, 3 sunt de departe cele mai stabile atunci când sunt gătite, tot ele fiind și cele mai larg utilizate. 

Lapte vegetal de soia

Este un tip de lapte vegetal ideal pentru gătit și pentru a fi utilizat în preparate sărate. Are o culoarea palidă, aromă neutră și un conținut de proteine și grăsimi care este cel mai apropiat de laptele clasic, de origine animală. 

Proteinele și grăsimile din laptele de soia păstrează preparatele fragede și permite rumenirea aluaturilor. Este ideal pentru brioșe, checuri și poate fi utilizat cu succes la prepararea cozonacului. Este perfect pentru a fo adăugat în sume, sosuri sau diferite alte preparate care sunt fierte sau coapte. Laptele de soia poate înlocui perfect lapte tradițional pentru piureuri. 

Laptele vegetal de nucă

Din foarte multe puncte de vedere este cel mai bun și cel mai fin lapte din plante. Poate fi preparat din nucă, nuci caju, migdale, alune. Aroma nucilor din care este preparat se păstrează subtil în laptele vegetal, ceea ce conferă acestora un gust specific foarte plăcut. 

Toate tipurile de lapte de nucă sunt excelente pentru a fi consumate ca atare sau a fi folosite pentru prepararea unor produse de patiserie, clătite, creme și sosuri. Este ideal pentru a fi consumat dimineața, la micul dejun cu cereale sau în cafea ori ceai.

Lapte de migdale – are o aromă dulce și este printre cele mai consumate variante de lapte din plante. Laptele de migdale are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. În plus, este o sursă bună de vitamina E și calciu. Din păcate, este greu de obținut și implică costuri ridicate. 

Laptele de alune – Mult mai ușor de preparat, comparativ cu cel de migdale, laptele de alune conține o multitudine de beneficii pentru sănătate și este o sursă deosebit de bună de antioxidanți și vitamina E. Se prepară prin înmuierea, amestecarea și strecurarea amestecului. Pulpa rămasă poate fi consumată ca atare sau combinată cu alte ingrediente pentru aluaturi și diferite preparate dulci. 

Laptele de arahide – Are un gust foarte particular, extrem de plăcut și o aromă puternică. Este considerat un veritabil lapte al viitorului. Arahidele se cultivă ușor nu necesită un aport de apă ridicat, ba chiar dimpotrivă, se simt bine în medii mai uscate, sunt ieftine și la fel de sănătoase pentru inimă ca și nucile caju, migdalele și alunele. În plus are un procent ridicat de proteine, comparabil cu cel al laptelui de soia. 

lapte vegetal

Este bine de știut! 

Este corect de făcut diferența dintre oleaginoase și leguminoase: 

  • Alunele: sunt fructele tari ale alunului și sunt în categoria „nuci”. Din punct de vedere nutritiv, alunele sunt bogate în proteine, vitaminele B și E, calciu, potasiu, fosfor, antioxidanți, grăsimi nesaturate, vitamine și fibre. 
  • Arahidele: arahidele sunt din punct de vedere biologic legume (leguminoase), nu sunt nuci, și cresc sub pământ. Li se mai spune alune de pământ, de unde și frecvent, în mod greșit sunt încluse în rândul nucilor. Conțin apă, grăsime, celuloză si vitamina B1 și B2, magneziu, calciu, fier, potasiu, iar miezul are grăsimi sănătoase. 

Lapte de fistic – Este considerat ca fiind cea mai delicioasă și luxoasă alternativă de lapte vegetal. Are o aromă excepțională și o nuanță fermecătoare de bej spre verde, o consistență cremoasă și este ideal pentru toate preparatele dulci cremoase (creme, înghețată sau smoothie). Laptele de fistic este și unul dintre cele mai ecologice tipuri de lapte vegetal, dar rămâne una dintre cele mai scumpe variante, dat fiind faptul că producția de fistic este mică, iar cea mai mare parte a boabelor sunt folosite pentru consum direct sau pentru diferite preparate, foarte puțin fiind transformat în lapte vegetal. 

Laptele de nucă – Este bogat în nutrienți și mai ales omega 3 și are o aromă inconfortabilă, mai ales când este îndulcit cu sirop de arțar.

Lapte de nuci de Macadamia – Este incredibil de cremos și plin de grăsimi mononesaturate prietenoase cu inima, fiind o alegere excelentă pentru cei care urmează diete keto sau paleo, spre deosebire de alte băuturi populare pe bază de plante, cum ar fi laptele de ovăz, orez sau soia. Din păcate, prețul său îl face mai mult o delicatesă decât un înlocuitor eficient al lactatelor tradiționale. 

Laptele vegetal de ovăz

Este prima alegere pentru preparate coapte și aluaturi, supe, sosuri sau pentru consum ca atare. Dintre toate tipurile de lapte vegetal disponibile, laptele de ovăz este cel mai bogat în zaharuri naturale, astfel că va adăuga puțină dulceață la toate preparatele unde este utilizat. Laptele de ovăz se asociază perfect cu deserturi cu ciocolată. Un inconvenient, care este minor, poate să fie tenta usor maronie a laptelui de ovăz și textura sa foarte fluidă,

Alte tipuri de lapte vegetal

În ultimul deceniu, alternativele la laptele tradițional s-au înmulțit spectaculos. Lactate vegetale au câștigat din ce în ce mai mulți adepți, iar consumul a crescut și crește constant. Principalele motive au fost legate de beneficiile nutriționale pe care le au diferitele tipuri de lapte vegetal și amprenta de carbon mult mai mică. 

Un alt aspect este diversitatea de gust, fiecare tip de lapte fiind unic în felul său, tocmai pentru că poartă amprenta ingredientului principal din care este făcut. 

lapte de banane

Lapte vegetal de banane

Laptele de banane este o variantă relativ nouă, deși probabil l-ai preparat pur și simplu fără să-l numești așa. Are o textură incredibil de bogată și catifelată și un gust dulce. Acest lapte este bogat în calciu și potasiu, iar aroma sa provine direct din fructe. Poți adăuga scorțișoară. 

Este o variantă simplă pe care o poți face acasă foarte simplu combinând într-un blender o banană bine coaptă și o cană de apă. Pune un pic de sare. Este perfect pentru consum imediat, ca atare, pate fi solist în preparate dulci, dar nu este o alegere bună pentru a fi combinat cu cafea. 

Laptele din semințe de in

Are un conținut scăzut de calorii, este plin de acizi grași omega-3 pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Are o aromă neutră ceea ce-l face un ingredient versatil. Semințele bin înmuiate în apă se omogenizează cu un blender. Produsul se strecoară bine. Presează conținutul gros pentru a extrage toți nutrienții și partea mai cremoasă din semințe. 

Laptele vegetal din semințe de susan

Laptele de susan nu numai că este una dintre alternativele lactate bogate în proteine, cu 8 grame per porție, dar este și mai ecologic decât alte tipuri de lapte vegetal. Aroma bogată, de nucă și textura cremoasă îl fac un înlocuitor excelent pentru lactate, mai ales atunci când este asociat cu tahini.

Lapte din semințe de dovleac

Este un tip de lapte pe care merită să-l încerci, mai ales că poți găsi ușor semințe de dovleac crude. Este bogat în mangan și magneziu și este o sursă bună de fier, potasiu și antioxidanți.

Omogenizează cu un blender semințele împreună cu apă. Strecoară și stoarce produsul rezultat. Laptele de semințe de dovleac trebuie indulcit, fiind ușor amar, sau îl poți săra ușor pentru a atenua tenta amăruie. Îl poți bea, îl poți amestecă în smoothie-uri sau îl poți folosi în sosuri sărate dacă nu este îndulcit. 

Lapte din semințe de floarea soarelui

Laptele din semințe de floarea soarelui este perfect pentru cei alergici la lactate, soia, arahide, gluten și nuci. Este ieftin și accesibil și-l poți prepara acasă. 100 de grame de semințe se combină cu 250 ml apă. Semințele pot fi rehidratate timp de 24 de ore înainte. Omogenizează intens cu un blender apoi strecoară și stoarce bine partea care rămâne. Nu o arunca, este perfectă pentru a face granola de casă (la fel și alte resturi de la prepararea altor tipuri de lapte vegetal). Poate fi consumat în toate felurile posibile și are o aromă foarte plăcută. 

Lapte de mazăre

Laptele de mazăre a devenit destul de popular în ultimii ani. Este foarte bogate în proteine, cu un nivel comparabil cu laptele de vacă. Proprietățile benefice ale acestei alternative de lactate sunt derivate din mazărea galbenă, care sunt leguminoase pline de proteine și nutrienți precum calciu, fier și potasiu. Are o aromă și o consistență similară cu a laptelui de vacă. 

Se prepară din boabe de mazăre galbenă uscată, prin rehidratare, omogenizare și filtrare. Îl poți prepara acasă. 

Lapte vegetal de nucă de cocos

Laptele de nucă de cocos este o alternativă cu gust tropical. Este folosit în mod obișnuit în gătit, în special în bucătăria din Asia de Sud-Est și Africa. Textura cremoasă a laptelui de cocos îl potrivit pentru a fi folosit în creme, supe, sosuri. De asemenea, se comportă foarte bine la copt.

Îl poți face acasă, procesând fulgii de cocos cu apă. 

seminte de floarea soarelui

Beneficiile laptelui vegetal

Consumul de lapte care au plantele ca materie primă are mai multe beneficii, atât pentru propria ta sănătate, cât și pentru mediu. Pe lângă faptul că este util ca aliment celor cu intoleranță la produsele lactate de origine animală, laptele vegetal are o durată de valabilitate mai mare și oferă un pachet complet de nutrienți și are doar grăsimi sănătoase. Singurul minus – deși și acesta poate fi compensat – este că toate tipurile de lapte vegetal au un conținut de proteine mai redus decât cel de origine animală. 

În linii mari, și în proporții mai mult sau mai puțin variabile, toate tipurile de lapte din plante conțin: 

  • Vitamina B12
  • Tot complexul de vitamine B 
  • Calciu
  • Vitamina A
  • Vitamina E
  • Vitamina D
  • Zinc
  • Seleniu
  • Fosfor
  • Iod
  • Potasiu
  • Acid pantotenic
  • Omega 3

⭐ Dieta vegetariană, o soluție pentru perioada de post

Cum alegi și cum consumi laptele vegetal

  • Optează pentru tipurile de lapte fără zahăr adăugat. 
  • Unele tipuri pot fi îmbogățite cu minerale, vitamine și proteine. Alege în funcție de etichetă și conținutul nutrițional, mai ales dacă laptele vegetal face parte din dieta ta zilnică. 
  • Optează, de fiecare dată când este posibil pentru un tip de lapte pe care să-l poți prepara acasă. Poate părea mai dificil să-l faci, dar va deveni repede o rutină. În plus, poți face mai mult o dată, dat fiind faptul că este stabil și se poate păstra la rece, 5-7 zile fără să-și schimbe gustul sau proprietățile. 
  • Adaugă puțină sare, scorțișoară sau puțin zahăr, în felul acesta vei lungi perioada de valabilitatea cu alte 2-3 zile. Toate aceste adaosuri funcționează ca eficienți conservanți naturali. 

Este important să alegi 2-4 tipuri de lapte din plante, dintre cele care există sau pe care le preferi și să le folosești alternativ sau să le combini între ele. În felul acesta vei avea beneficiul unui pachet complet de nutrienți, fără a risca supradozele.  

⭐ Cum gătești fără zahăr. Substitut pentru zahăr

  • Sursa info: webmd.com/tastingtable.com
  • Sursa foto: 123rf.com

1 comentariu

Șarlotă - rețete vechi, fără gelatină 23 mai 2024 - 11:24 pm

[…] Poți face șarlotă și cu oricare dintre tipurile de laptele vegetal. Rezultatul nu depinde de lapte, ci de ouă și agetul de […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro