Home » Blog » Lapte de pasăre, desertul copilăriei

Lapte de pasăre, desertul copilăriei

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 1,6K vizualizari 8 minute timp estimat

Unele rețete, printre ele și cea de lapte de pasăre, au puterea de a funcționa ca veritabile mașini ale timpului. Indiferent unde și când ai ocazia să le faci sau să le mănânci te întorc în epoca de aur a copilăriei, pentru că va exista mereu o bunică simpatică care va face lapte de pasăre pentru nepoți. 

Laptele de pasăre este un desert cu origini franceze, fiind creat special pentru aristocrați, dar a ajuns popular în toată Europa. Laptele de pasăre sau île flottante – insula plutitoare – redevine un desert actual, uneori reinterpretat și completat spectaculos cu sirop de fructe, fructe din dulceață sau caramel ori zahăr ars. 

Desertul simplu și elegant de bezea coaptă care plutește pe o bază de crème anglaise a fost unul dintre preparatele pe care celebra Julia Child le-a făcut celebre (sau poate invers, desertul a contribuit la celebritatea ei) și a fost servit la renumitul restaurant Le Cirque din New York. Din anii 1960 până în anii 1980, laptele de pasăre a redevenit un desert „la modă”. 

Editorul de produse alimentare de la Associated Press, Cecily Brownstone a numit acest preparat un „desert cu amintiri”, Leo Schofield de la Sydney Morning Herald l-a descris ca un „adevărat blockbuster”, iar fostul editor ar rubricii de gastronomie al New York Times, Craig Claiborne, a susținut că a fost „preferatul său dintre toate deserturile franceze”. Nici la noi nu este altfel. Adi Hădean recunoaște – în scris, pe blogul său – că-l prepară mereu cu emoție, cu gândul la bunica Anca.   

⭐ Prăjituri fără coacere simple și rapide

lapte de pasare

Contrar aparențelor, este un desert ușor de făcut, a cărui reușită depinde însă de calitatea și prospețimea ingredientelor. Este indicat să folosești un lapte gras și ouă cât mai proaspete, cu gălbenușul foarte galben. Reușita preparatului mai are un secret: aromele. Folosește mereu esență veritabilă de vanilie, sau bețe de vanilie. Unii adaugă lămâie și. Totuși, laptele de pasăre are nevoie doar de vanilie, dar de vanilie adevărată. 

Ingrediente

  • 1 l lapte gras;
  • 6 ouă;
  • 180 g zahăr;
  • 1 pastai de vanilie;
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Pune laptele la foc mic într-o cratiță. Adaugă semințele răzuite din pastaia de vanilie, dar și pastaia. Lasă să se fiarbă laptele, oprește focul, acoperă și lasă vanilia să infuzeze bine laptele 30 de minute. 

Separa albușul de gălbenuș. În castronul cu albușuri, pune un praf de sare și bate compoziția cu mixerul la putere mare. Este important ca vasul să fie foarte rece, pentru ca albușurile să se bată bine. Când spuma este compactă și densă adaugă încet zahărul și continuă să mixezi până obții o consistență ca de bezea. 

Strecoară laptele astfel încât să extragi toate semințele de vanilie din lapte și pune-l din nou la fiert, la foc mic. Laptele trebuie să fie fierbinte, dar să nu clocotească. Cu două linguri, umezite în lapte formează găluște din bezea și pune-le la fiert, în lapte. Ține focul mic. Găluștele de albuș fierb în 2-3 minute, dar trebuie întoarse după 2 minute pe cealaltă parte. 

Scoate găluștele și pune o altă serie până vei termina toată compoziția de albus. Ia în calcul că dacă le faci foarte mari vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se găti. Așează găluștele într-un vas larg. Aici vei pune crema engleză de lapte și gălbenuș, iar găluștele de albuș vor pluti. Poți să le împarți în mai multe vase, exact așa cum le vei servi.   

creama engleaza pentru laptele de pasare

Crema engleaza și consistența acesteia după gătire. Uletrior se va îngroșa încă puțin, pe măsură ce se răcește

Dă laptele deoparte și lasă-l să se răcorească. Bate gălbenușurile cu restul de zahăr până rezultă o cremă fină și zahărul este complet dizolvat. Toarnă laptele încet și treptat peste crema de gălbenușuri. Omogenizează din nou compoziția cu mixerul la cea mai mică viteză. Pune crema într-un vas care poate sta pe foc și, amestecând continuu, fierbe crema până ce se îngroașă. Este gata când are consistența pe care o are smântâna pentru gătit. 

Lasă-o să se răcească și toarn-o încet în vasul (sau vasele) unde sunt găluștele de albuș. 

Laptele de pasăre are nevoie de 2-3 ore la frigider înainte de a fi servit. Decorează când este perfect rece. Poți folosi fulgi de migdale, amestec de nuci mărunțite, sirop de fructe, caramel subțire, ciocolată rasă. O bucurie, desertul acesta! 

⭐ Prăjituri de casa. Rețete simple și ușor de făcut acasă

Notă

Laptele de pasăre nu este o rețetă românească. Nici măcar numele nu este al nostru, iar rețeta este una autentic franțuzească și a fost creată de Auguste Escoffier, un celebru bucătar francez, cel care a popularizat prin cărțile sale de bucate principiile care stau la baza bucătăriei franceze, precum și unele dintre preparatele etalon. 

Laptele de pasăre este un desert faimos, care se prepară în toată lumea, fiind cunoscut mai ales ca „œufs à la neige” (ouă de zăpadă) sau „île flottante”. In majoritatea culturilor, numele este tradus din franceza: englezii ii spun „floating island”, italienii „uova di neve”, spaniolii „isla flotante”.  Noi și ungurii am inventat un nume nou. În ungurește i se spune „madártej”, ceea ce tradus mot-a-mot în română exact asta înseamnă: lapte de pasăre.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro