Înghețata de casă a fost și rămâne unul dintre bucuriile verii. Diferită în ceea ce privește textura, aroma și ingredientele de înghețata din comerț, cea preparată în casă pe baza unor rețete clasice are un gust unic, pe care nu-l poți obține decât preparând înghețată de casă. Rețetele de mai jos sunt un astfel de demers, pentru bucuria gustului și a aromelor.
- Rețeta înghețată ca pe vremuri
- Rețeta înghețată de casă cu fructe
- Rețeta înghețată de casă cu lapte și ouă
- Înghețată de casă ca la bunica
- Rețeta înghețată de casă cu frișcă
- Rețeta înghețată de casă cu ciocolată
- Trucuri de preparate pentru înghețata de casă
Rețeta înghețată ca pe vremuri
Rețeta de înghețată ca pe vremuri este și una dintre cele mai cremoase pentru că folosește frișcă naturală.
Ingrediente:
- 250 ml frișcă din smântână naturală;
- 250 ml lapte integral (de preferat lapte gras cu minim 3% grăsime sau mai mult);
- 4 gălbenușuri mari (pune 5, eventual);
- 150 g zahăr;
- ½ păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Taie păstaia de vanilie în două, pe lungime și scoate semințele. Pune laptele și vanilia într-un vas, la fiert. Nu trebuie să clocoteasca, doar să se încingă ușor. Dă deoparte și lasă vanilia să infuzeze. Poți pune și păstaia de vanilie, dar ulterior aceasta va trebui scoasă. Acoperă vasul.
Separat, amestecă gălbenușurile cu zahărul, cu mixerul la viteză medie, până rezultă o cremă densă. După omogenizare, redu viteza mixerului și adaugă, treptat, laptele cald. Pune crema obținută la fiert pe baie de aburi, până se îngroașă. Amestecă continuu regulat cu un tel.
Când devine ca o smântână groasă – de fapt ai preparat o cremă de vanilie, dă deoparte și lasă să se răcească. După răcire, dă crema la frigider pentru 30 de minute;
După ce ai scos-o de la frigider, amestec-o bine cu mixerul, la viteză mare, pentru a o înspuma.
Bate frișca. Puine puțin zahăr. Va contribui la stabilitatea finală. Pune frișca bătută peste crema de ou și amestecă ușor, dar bine pentru ca ingredientele să se combine bine. .
După omogenizare, compoziția se toarnă în recipiente și se dă la congelator peste noapte.
⭐ O alternativă la înghețata clască este cea vegană. Rețetele de înghețată vegană sunt simple, de regulă conțin avocado sau banane, completate cu unt de cocos, lapte de cocos sau de migdale, miere și combinații de fructe.
Varianta de înghețată ca pe vremuri cu ciocolată
Ca să faci înghețată de ciocolată completează ingredientele din rețeta de bază cu o lingură de pudră de cacao și o tabletă de ciocolată cu lapte. Topește ciocolata împreună cu pudra de cacao și o lingură de smântână. Când este rece adaugă amestecul în crema de ouă, pe care o prepari din 6 gălbenușuri.
⭐Completează opțiunile cu rețetele de înghețată de casă cu mascarpone. Vei putea face ce mai fină și mai delicată înghețată.
Rețeta înghețată de casă cu fructe
Varianta de înghețata de casă cu fructe este practic infinită. Poți folosi căpșune, lămâie, zmeruă au chiar banane. Acesta din urmă are o tentă mai modernă, dar este la fel de gustoasă și cremoasă și deja a devenit un clasic.
Înghețată de căpșune
Ingrediente:
- 250 g de căpșune tăiate bucăți;
- 150 g de zahăr;
- 200 g de frișcă naturală;
- 200 g smântână cu minim 30% grăsime.
Mod de preparare
Amestecă bucățile de căpșuni cu 75 g de zahăr într-un bol. Lasă pentru 15 minute pentru a permite căpșunelor să își elibereze sucul. Omogenizează totul cu un blender. Adaugă smântâna și amestecă.
Bate frișca cu zahărul până devine densă și tare. Adaugă frișca în compoziția de bază și amestecă bine. Pune la congelator pentru cel puțin 10-12 ore.
Înghețată de zmerură
Ingrediente
- 500 g zmeură
- 200 g zahăr pudră
- 250 g iaurt gras (minim 8%)
- 3 albușuri de ou.
Mod de preparare
Dacă nu ai iaurt gras, adaugă în acesta o lingură, două de smântână. Omogenizează-l bine.
Mixează cu un blender zmeură și zahărul. Pune peste sosul rezultat iaurtul și amestecă.
Bate albușurile spumă, apoi pune-le încet peste amestecul de zmeură, amestecând. Congelează pentru minim 6 ore.
Iese perfect în mașina de înghețată. Dacă nu o ai, după trei pre scoate înghețata și folosind un blender pasează totul foarte bine. Pune din nou la congelat. Va fi cremoasă și fină.
Înghetață de caise
În varianta noastră, caisele nu sunt procesate termic. Astfel, te poți bucura nu doar de un desert sățios, ci și de toate beneficiile consumului de caise crude. Nu uita că ele sunt printre cele mai sănătoase fructe de vară. Caisele conțin potasiu, beta-caroten și sunt o sursă importantă de vitamina A.
Ingrediente
- 6 caise mari și bine coapte
- 250 g smântână
- 250 ml lapte gras
- 150 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 3 ouă întregi
- 1 lingură amidon alimentar
Mod de preparare
Spală caisele, îndepărtează sâmburii, cozile și taie-le cubulețe mici. Pune puțin zahăr și dă-le deoparte.
Pune laptele la fiert împreună cu zahărul vanilat timp de 10 minute, într-un vas acoperit. Între timp, bate ouăle cu zahărul și cu amidonul. Ia laptele de pe foc după ce s-a fiert și adaugă amestecul pe care tocmai l-ai făcut.
Compoziția rezultată trebuie fiartă în continuare, însă acum este recomandat să muți vasul pe o baie de aburi. Continuă să amesteci până când crema capătă consistență. Ia oala de pe baia de aburi și așteaptă până când crema se răcește.
Amestecă apoi crema rece cu smântână. cu caisele tăiate bucăți. Caisele pregătite anterior pasează-le bine cu un blender. Piureul rezultat adaugă-l în compoziția deja pregătită. Amestecă Pune totul la congelator. În 4-5 ore vei avea o înghețată naturală și aromată.
Trucuri utile și folositoare
- În loc de caise, poți folosi orice fel de alte fructe dorești. Poți utiliza și fructe congelate sau fructe din dulceață ori compor (scuse foarte bine). Poți adăuga nucă măcinată sau fistic mărunțit. În loc de fructe poți pune ciocolată pe care ai topit-o în prealabil.
- Rețeta iese perfect și fără mașină de înghețată.
Înghețată de banane
Ingrediente:
- 3 banane coapte;
- 3 linguri unt de arahide fără zahăr;
- ¼ linguriță esență de vanilie;
- un vârf de sare și scorțișoară.
Mod de preparare
Taie bananele în bucăți mici și dă-le la congelator pentru două ore. Scoate bananele de la congelator și amestecă-le la blender până obții o cremă. Poate dura câteva minute și necesită luarea unei pauze la fiecare 20-30 de secunde.
Adaugă untul de arahide, vanilia, scorțișoara și sarea. Amestecă încă 20-30 de secunde;
Se poate servi imediat după pregătire sau poate fi pusă din nou la congelator.
Rețeta înghețată de casă cu lapte și ouă și căpșuni
Înghețata de căpșuni după rețeta de înghețată de casă cu lapte și ouă este variana perfectă de înghețată. Este un desert răcoritor de vară pe care toată lumea îl iubește. Nicio altă variantă nu se potrivește cu înghețată de casă, preparată după rețeta de mai jos
Ingrediente
- 500 g capşuni
- 100 g frişcă bătută
- 5 ouă
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
- 1 linguriţă cu esenţă de vanilie
Mod de preparare
Cu ajutorul unui mixer, bate ouăle împreună cu zahărul și laptele. Fierbe compoziţia astfel obţinută la bain-marie până începe să se îngroașe. După ce s-a răcit, adaugă frișca, esenţa de vanilie și căpșunile pasate. Amestecă din nou cu mixerul. Toarnă compoziţia în păhărele mici. Înfige în fiecare păhăruţ câte un băţ de îngheţată. Lasă la rece cel puţin 3-4 ore.
Înghețată de casă ca la bunica
O nebunie de arome și gusturi, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.
Ingrediente
- 4 ouă
- 1 cană de zahăr
- 1 baton de vanilie
- 250 ml smântână
- 250 g frișcă
- 150 g migdale caramelizate
- 300 g zmeură
Mod de preparare
Întinde într-o tavă de chec hârtie de copt. Taie migdalele sau fărâmă-le cu un făcăleț. Zdrobește și zmeura cu o furculiță. Folosind un cuțit ascuțit, taie pe lungime păstaia de vanilie și scoate semințele.
Sparge ouăle într-un bol mare și adaugă zahărul și semințele de vanilie. Pune amestecul la baie de aburi, având grijă ca baza bolului să nu atingă apa. Amestecă folosind un mixer până ce umplutura devine pală, densă și închegată.
Amestecă bine smântâna până ce se întărește. Amestecă bine și frișca. Adăugă zmeura în compoziția cu ouă pregătită anterior și apoi, treptat, frișca și smântâna.
Toarnă jumătate din amestec în tavă, presară câteva migdale și apoi restul compoziției. Acoperă totul cu un șervet și lasă la congelator timp de 6-8 ore.
Rețeta înghețată de casă cu frișcă
Ca să fie perfectă pe lână frișcă naturală și ouă am adăugat nuci și esență de rom. Rezultatul este o poveste de vară!
Ingrediente
- 200 g nuci, tocate mărunt
- 500 ml frișcă lichidă
- 4 gălbenușuri de ou
- 150 g zahăr
- 250 ml lapte integral
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 lingurițe esență de rom
Mod de preparare
Toarnă laptele într-o cratiță și încălzește-l la foc mediu. Într-un bol mare, bate gălbenușurile împreună cu zahărul până obții o compoziție cremoasă. Adaugă treptat laptele încălzit peste amestecul de gălbenușuri, amestecând încontinuu pentru a evita coagularea.
Toarnă amestecul obținut înapoi în cratiță și gătește la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă și acoperă spatele lingurii. După ce s-a îngroșat, îndepărtează cratița de pe foc și lasă crema să se răcească la temperatura camerei.
Bate frișca lichidă până se formează vârfuri moi. Adaugă esența de rom și nucile tocate în frișcă și amestecă ușor pentru a le combina. Adaugă amestecul de frișcă și rom în crema de ouă răcită și amestecă ușor până la omogenizare.
Toarnă amestecul într-un recipient de plastic sau metal și acoperă-l cu folie de plastic. Pune recipientul în congelator și lasă-l să se solidifice timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Scoate înghețata din congelator cu aproximativ 10-15 minute înainte de a servi pentru a se înmuia puțin.
Rețeta înghețată de casă cu ciocolată
Se spune că uneori tot ceea ce este bun este ilegal, imoral sau îngrașă. Rețeta de înghețată de casă cu ciocolată este imoral și ilegal de bună! Faptul că îngrașă, deja nu mai contează.
Ingrediente:
- 200 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 500 ml frișcă lichidă (smântână pentru frișcă)
- 4 gălbenușuri de ou
- 150 g zahăr
- 250 ml lapte integral
- 1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare
Toacă ciocolata mărunt și pune-o într-un bol rezistent la căldură. Separă gălbenușurile de albușuri. Într-o cratiță medie, încălzește laptele la foc mediu până începe să fiarbă ușor. Adaugă extractul de vanilie.
Într-un bol mare, bate gălbenușurile cu zahărul până devin palide și cremoase. Toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu pentru a preveni coagularea. Toarnă amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mic, amestecând constant cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon, până când crema se îngroașă și acoperă spatele lingurii. Nu lăsa să ajungă la punctul de fierbere pentru a evita coagularea ouălor.
Scoate cratița de pe foc și toarnă crema peste ciocolata tocată. Lasă să stea un minut, apoi amestecă până se omogenizează și ciocolata este complet topită.
Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei, apoi transferă-l în frigider pentru a se răci complet, cel puțin 2 ore. Bate frișca lichidă până devine fermă și formează vârfuri moi.
Încet, încorporează frișca bătută în amestecul de ciocolată răcit, folosind mișcări de jos în sus pentru a menține compoziția aerată. Toarnă amestecul într-un recipient de plastic sau metal și acoperă-l cu folie de plastic. Pune recipientul în congelator pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte. Pentru o textură mai fină, amestecă înghețata cu o furculiță la fiecare 30 de minute în primele 2 ore pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.
Scoate înghețata din congelator cu 10-15 minute înainte de a o servi pentru a se înmuia puțin.
Trucuri de preparate pentru înghețata de casă
Când mercurul din termometre nu e deloc prietenos, înghețata de casă devine desertul preferat. În cupe, în cornete de napolitană ori fie direct dintr-un castronel, înghețata de casă ne răcorește și ne încântă papilele gustative. Cu toate că este mult mai simplu să o cumperi, iată câteva trucuri pentru reușita celei mai bune înghețate de casă:
- Pentru a nu se forma ace de gheață, scoate înghețata din congelator din oră în oră și folosește o furculiță pentru a o amesteca, astfel încât să spargi cristalele formate.
- Dacă folosești fructe la prepararea înghețatei de casă, lasă-le să se scurgă bine după ce le-ai spălat – apa determină apariția acelor de gheață.
- Pentru o înghețată cât mai fină și cremoasă, folosește în prepararea înghețatei de casă iaurt mai gras (foarte bine scurs de zer) în combinație cu brânză mascarpone sau smântână.
- Înlocuiește fără teamă zahărul cu miere. Pentru a se incorpora cât mai ușor în compoziție, este important ca mierea să fie lichidă și nu zaharisită.
- Tot pentru a obține o înghețată de casă aerată, încorporează la final o parte de frișcă bătută.
- Toarnă compoziția de înghețată în forme late și încăpătoare. Cu cât grosimea stratului de compoziție va fi mai puțin înalt, cu atât înghețata se va răci mai repede și va face mai puține ace de gheață
- După ce compoziția de înghețată de casă s-a îngrosat și răcit, acoperă vasul cu o folie de plastic. Aceasta previne apariția acelor de gheață.
- Avocado, miere sau gălbenușuri sunt ingrediente care ajută ca textura să fie mai cremoasă.
- Dacă pui ceva alcool în înghețata de casă, folosește o cantitate mică. Nu pune mai mult de 50 ml, altfel desertul va îngheța mai greu.
Sursa foto:123rf.com
3 comentarii
[…] mai 2024 Top Posts Înghețată de casă. Rețete clasice, ca pe vremuri Rețete de prăjituri cu căpșuni Rețete sărate cu căpșuni Tort negresă cu zmeură 3 […]
[…] mai 2024 Top Posts Înghețată cu mascarpone Înghețată de casă. Rețete clasice, ca pe vremuri Rețete de prăjituri cu căpșuni Rețete sărate cu căpșuni Tort negresă cu zmeură 3 […]
[…] Poți completa această colecție cu cea de înghețată de casă, unde vei găsi rețete clasice, ca pe vremuri perfecte pentru a fi preparate rapid, acasă din ingrediente naturale (lapte și derivate, ouă, […]