Home » Blog » Hrana de inspirație asiatică te ajută să trăiești mai mult

Hrana de inspirație asiatică te ajută să trăiești mai mult

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 226 vizualizari 5 minute timp estimat
O dietă bazată pe multe legume, fructe, peşte şi orez se pare că este cheia pentru o viaţă mai îndelungată şi mai puţin expusă la boli, arată un studiu.
Ratele de cancer, boli de inimă şi obezitate sunt mult mai reduse în Asia comparativ cu SUA şi Europa, iar longevitatea mai ridicată. Specialiştii susţin că asta se datorează în mare parte dietei asiatice, un stil alimentar ce ridică la rang de cinste peştele, orezul, legumele şi fructele proaspete şi exclude aproape complet carnea roşie. Rezultatul? Asiaticii se îmbolnăvesc mai puţin şi trăiesc mai mult comparativ cu americanii sau europenii.

Dieta tradiţional asiatică – Alimente recomandate

Nu există o dietă asiatică propriu-zisă, cu exemple de meniu, restricţii alimentare şi număr de calorii recomandate. Oldways, o organizaţie alimentară nonprofit din Boston, a conceput însă o piramidă a dietei asiatice, care se bazează în mare pe consumul frecvent de orez, tăiţei (aşa-numiţii “noodles”), mei, porumb şi alte cereale integrale, fructe, legume şi leguminoase, seminţe, nuci şi uleiuri vegetale.  Principalele categorii de alimente incluse în dieta asiatică sunt:

legume: muguri de bambus, muguri de fasole, morcovi, vinete, praz, cartofi dulci, rădăcina de taro, napi, varză bok choy.

fructe: caise, nucă de cocos, mango, mandarine.

cereale: orz, orez, hrişcă, naan, găluşte, diferite sortimente de noodles (udon, somen, soba etc).

peste şi fructe de mare: scoici, midii, caracatiţă, moluşte, tipar.

ierburi şi condimente: busuioc, cuişoare, mentă, turmeric, frunze de curry, masala, fenicul.

Ouăle, carnea de pui şi dulciurile sunt de consumat doar o dată pe săptămâna, iar carnea roşie, o dată pe lună. În ceea ce priveşte băuturile, sunt recomandate şase pahare de apă sau ceai pe zi, iar alcoolul (vin, sake, bere) trebuie consumat cu moderaţie.

Nefiind o dietă structurată, de tine depinde să-ţi stabileşti meniul zilnic şi câte calorii ar trebui să consumi ca să-ţi menţii greutatea sau să slăbeşti. Trecând de la un regim alimentar european la unul asiatic este foarte probabil să slăbeşti, deoarece o dietă bazată pe multe legume, fructe, cereale integrale şi puţină carne îţi va astâmpăra foamea şi te va ţine sătul fără să îţi furnizeze multe calorii şi grăsimi. În plus, turmericul, un condiment des folosit în bucătăria asiatică, s-a dovedit a fi eficient în prevenirea obezităţii.

Dieta tradiţional asiatică – Avantaje şi dezavantaje

Dieta asiatică e considerată de nutriţionişti ca fiind sănătoasă, sigură şi echilibrată. Îţi oferă dozele recomandate de proteine, carbohidraţi, grăsimi şi restul nutrienţilor de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. În plus, este o dietă care nu înfometează. Se bazează pe consumul regulat de legume şi cereale integrale, care sunt pline de fibre şi sărace în calorii – aşadar, vei mânca puţin şi nu vei suferi de foame.

Unul dintre dezavantajele dietei asiatice este că limitează destul de mult consumul de carne, ceea ce pentru noi, europenii, poate fi o problemă. Dacă nu eşti fanul orezului, tăiţeilor, legumelor şi fructelor, dieta asiatică nu e pentru tine. De asemenea, să mănânci în stil asiatic te poate costa mai mult, având în vedere că unele ingrediente se găsesc mai greu la noi, iar fructele de mare, peştele sau uleiul de măsline pot fi destul de costisitoare. Dar merită…

Foto: Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro