Îți propunem încă o supă rece, ideală pentru zilele cu arșiță ale verii. Este vorba de holodnik, supa rusească, foarte populară în țările slave, dar și în țări învecinate, precum Lituania. I se mai spune și borș rece. Rețeta e pentru 10 porții și se prepară în 15 minute.
INGREDIENTE
1 kg sfecle roșii (3 mari sau 5 mai mici)
2 litri apă
1 litru kefir sau lapte bătut
1 ceapă medie
3 cepe verzi
4 castraveți
Sare, piper
1 linguriță zahăr
1 legătură mărar
1/2 legătură de pătrunjel
4-6 ouă fierte
Smântână
MOD DE PREPARARE
1. Fierbe sfecla timp de 30-60 de minute, până intră ușor furculița în rădăcini, apoi scurge-o și las-o să se răcească. Poți adăuga 1 linguriță de zahăr, pentru un plus de dulceață.
2. Fierbe 2 litri de apă și apoi las-o să se răcească. Poți folosi și zeama de la sfeclă, dar are gust pregnant și poate să nu-ți placă. Amestecă apa răcită cu 1 litru de kefir sau lapte bătut, într-o oală mare.
3. Toacă sfecla și adaug-o în oală, condimenteaz-o cu sare, piper, zeamă de lămâie și zahăr după gust.
4. Adaugă ceapa verde feliată, mărarul și pătrunjelul tocate fin și castraveții tăiați cubulețe în oală, laolaltă cu restul amestecului.
6. Pune supa la frigider, ca să se răcească complet, apoi o servești. În fiecare bol adaugi o jumătate de ou fiert și o lingură de smantană.
Sfat e-cuisine: Adaugă și mujdei de usturoi când o consumi, va fi mult mai gustoasă.
Găsești mai multe rețete de preparate culinare și de băuturi răcoritoare în revista #Practic în Bucătărie! O găsești în magazinele de presă sau o poți comanda în format fizic aici și în format digital aici.
Sursă foto: 123rf.com