Granola este o gustare care seamănă cu amestecurile de tip musli din magazine, dar care, preparată în casă, este mult mai gustoasă și mult mai sănătoasă. În plus, ai posibilitatea să variezi și să adaugi ingrediente sau să folosești aroma preferată. Granola, ca principiu, se pregătește din fulgi de ovăz, care sunt copți și îndulciți cu un sirop de miere.
Este important să plecăm de la o bază de fulgi de ovăz, la care apoi se adaugă, de exemplu, nuci, semințe și fructe uscate. Apoi, peste toate aceste bunătăți, o să punem miere, un pic de ulei de rapiță și un vârf de sare de mare. După ce este coapt amestecul, poți adăuga stafide, caise uscate sau orice alte fructe deshidratate preferi.
Poți să înlocuiești o parte din fulgii de ovăz cu fulgi de secară, grâu sau orz. Secretul pentru a avea o granola sănătoasă și reușită este să utilizezi doar cereale integrale.
Granola se poate consuma foarte bine cu iaurt, lapte sau ca atare alături de fructe proaspete. Poate fi folosită ca topping pentru diferite preparate, poate fi adăugată în salata de fructe sau poate fi presată și grazurată pentru a obține batoane dulci sănătoase.
Ingrediente pentru granola clasică
- fulgi de ovăz (300 de grame),
- amestec de semințe (nuci, semințe de floarea soarelui, dovleac, in, alune, toate crude) circa 150 de grame,
- fulgi de migdale,
- fulgi de cocos (două-trei linguri, dacă vrei),
- un vârf de cuțit de sare,
- o linguriță rasă de pudră de scorțișoară,
- trei linguri cu miere,
- două linguri de ulei de rapiță sau alt ulei (de floarea soarelui, cocos).
Mod de preparare
Amestecă fulgii de ovăz cu semințele și fulgii. Separat, pune mierea cu puțină apă pe foc, adaugă scorțișoara și sarea și lasă pe foc atât cât să se dizolve și să se încingă bine. Poți înlocui scorțișoara cu ce fel de aromă vrei. Poți adăuga coajă de lămâie sau de portocală rasă.
Siropul se toarnă peste amestecul uscat. Adaugă uleiul și amestecă bine până ce totul se uniformizează. Întinde amestecul pe o hârtie de copt, pusă într-o tavă care merge la cuptor și coace totul 30 de minute la foc mediu. Amestecă în timpul coptului la fiecare 10 minute ca să se coacă uniform. Lasă să se răcească și adaugă fructele uscate, apoi pune granola într-un borcan uscat cu capac. Se poate păstra în dulapul din bucătărie circa 10-15 zile.
Ingrediente pentru alta variantă de musil
- 2 linguri ulei vegetal,
- 125 ml sirop de arțar,
- 2 linguri de miere,
- 1 linguriță de extract de vanilie,
- 300 g ovăz,
- 50 g semințe de floarea-soarelui,
- 4 linguri semințe de susan,
- 50 g semințe de dovleac,
- 100 g fulgi de migdale,
- 100 g fructe uscate (stafide, caise, merișoare),
- 50 g nucă de cocos.
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 150°C. Se amestecă uleiul, siropul de arțar, mierea și vanilia într-un castron mare. Adaugă toate celelalte ingrediente rămase, cu excepția fructelor uscate și a nucii de cocos, și amestecă bine.
Întinde amestecul pe hârtie de copt în două tăvi care merg la cuptor. Stratul de granola pus la copt trebuie să fie cât mai subțire. Coace timp de 15 minute, apoi adaugă fructele uscate și nucă de cocos, amestecă totul bine și coace încă 10-15 minute.
Se lasă la răcit în tava apoi se desfac în bucățele. Se pot păstra într-un borcan închis ermetic până la o lună de zile.
⭐ Biscuiți sărați de casă cu parmezan
Sursa foto: 123rf.com
1 comentariu
[…] ⭐ Granola de casă, poate complta perfect șarlota. Un strat de granola, unul de șarlotă. Rezultatul este perfect! […]