Fiind un puternic antioxidant care neutralizează radicalii liberi ce duc la îmbătrânire prematură şi îmbolnăvire, lipsa acesteia din alimentaţie poate cauza probleme de sănătate în timp.
În general, asociem citricele cu vitamina C, dar știai că există multe alte fructe și legume care conțin acest nutrient esenţial în cantităţi mult mai mari? Iată ce legume şi fructe trebuie să consumi regulat pentru a-ţi asigura doza zilnică recomandată de vitamina C (pentru femei: 90 mg/ zi, bărbaţi: 75 mg/ zi):
Ardei iuţi
În doar o jumătate de ceaşcă de ardei iuţi mărunţiţi există 107.8 mg de vitamina C, adică mai mult decât doza zilnică recomandată. În plus, capsaicina din ardeiul iute te scapă de durerile musculare şi de articulare.
Ardei gras
O ceaşcă de ardei gras roşu mărunţit conţine mai multă vitamina C decât o portocală – 190 mg! Ardeiul verde conţine mai puţină, doar 120 mg, dar tot e peste cantitatea de care avem nevoie zilnic. Ardeii graşi conţin, de asemenea, beta caroten care poate preveni cataracta, formarea cheagurilor de sânge şi infarctul.
Ananas
O asociem cu gustul acrişor, dar ananasul, deşi bogat în această vitamină, este mai degrabă dulce. Conţine 78.9 vitamina C/ porţie, dar şi bromelaină, o enzima digestivă ce reduce balonarea şi acţionează ca anti-inflamator natural pentru a grăbi recuperarea după un efort fizic.
Încearcă: Ananas la grătar cu mentă și nucă de cocos
Broccoli
Crud sau fiert, o porţie de broccoli îţi asigură 90 mg din această vitamină, plus cantităţi însemnate de fibre şi doar 30 de calorii. În plus, este o legumă care detoxifică organismul şi are proprietăţi anti-cancer.
Căpşuni
Gustoase pe cât sunt de sănătoase, aceste fructe sunt printre cele mai bogate în această vitamină. Într-o ceaşcă de căpşuni, sunt 84.7 mg de vitamina C, plus cantităţi importante de fibre şi antioxidanţi ce reduc stresul oxidativ şi protejează inima de colesterolul rău.
Conopida
Deşi nu e la fel de colorată ca alte legume bogate în vitamina C, conopida îţi asigură şi ea o cantitate importantă din acest nutrient: 46 mg/ ceaşcă. Pe lângă aceasta, conţine cantităţi importante de vitamina K, folaţi, fibre şi proteine.
Încearcă: Curry cu conopidă, ou și cartof
Kiwi
Are o catitate mai mare din această vitamină decât portocala (137.2 mg la două fructe), plus potasiu cât într-o banană!
Kale
Pe lângă o mulţime de minerale şi acizi graşi, această legumă-minune îţi asigură dublul dozei recomandate de vitamina A, de şapte ori doza de vitamina K şi 80.4 mg de vitamina C.
Roşii
În 100 de grame de roşii există 100 mg de vitamina C, adică 170% din doza zilnică recomandată. Cele mai concentrate în această vitamină sunt roşiile uscate.
Varză de Bruxelles
Deşi nu are gustul cel mai plăcut, trebuie să mănânci cât mai des varză de Bruxelles. O porţie îţi oferă aproape toată doză de vitamina de care ai nevoie într-o zi (74.8 mg vitamina C/ porţie), plus vitaminele A şi K, mangan, potasiu si fibre.
Încearcă: Salată cu varză de Bruxelles și vinegretă de rodie
Sursă foto: iStock