188
Ai un pui mare și nu știi cum să-l pregătești mai bine? Învață de la Gordon Ramsay cum să gătești cea mai delicioasă friptură!
Dificultate: ușor
Timp de preparare: mediu
Porții: 4-6
Ingrediente:
- 1 pui mare la aproximativ 1,6 kg
- sare
- piper măcinat
- 1 lingură ulei măsline
- 1 căpățână usturoi, tăiată în două pe orizontal
- 2 lămâi tăiate în jumătate
- 1 legătură de cimbru
- câteva crenguțe de rozmarin
- 200 g morcovi noi, spălați
- 200 g napi tineri , spălați și tăiați în jumătate dacă sunt prea mari
- 100 ml vin alb sec
- 300 ml supă clară de pui / pasăre
Modalitate de preparare:
- Încingeți cuptorul la 230 grade Celsius.
- Frecați puiul cu sare, piper și stropiți cu ulei de măsline.
- Puneți puiul într-o tavă mare de cuptor și umpleți cu jumătate din căpățâna de usturoi, 2-3 jumătăți de lămâie și câteva fire de ierburi aromatice.
- Frigeți puiul timp de 20 de minute, apoi socateți tava afară și scădeți temperatura la 200 de grade.
- Adăugați morcovii și napii în tavă și amestecați bine legumele, ca să se îmbibe cu sos.
- Puneți în jurul puiului restul de usturoi, jumătățile de lămâie și ierburile.
- Stropiți pasărea și legumele cu ulei de măsline și presărați deasupra sare și piper.
- Puneți din nou tava în cuptor și lăsați puiul 35-40 de minute sau până când se rumenește și este bine pătruns.
- Când este gata scoateți puiul pe un platou cald, acoperiți cu folie și lăsați să se odihnească 10-15 minute la cald.
- Transferați și legumele pe un platou, acoperiți și păstrați-le la cald.
- Între timp adunați grăsimea din tavă și lăsați tava cu sosul rămas pe plită, la temperatură medie.
- Adăugați vinul și răzuiți fundul tăvii pentru a dizolva sedimentele.
- Adăugați si sucul lăsat de la pui și strecurați sosul.
- Tăiați puiul în bucăți și repartizați carnea și legumele pe farfurii fierbinți.
- Serviți cu sos și alte legume la alagere.
Credit Foto: 123RF
*Imaginile sunt cu titlu de prezentare