Home » Vegetarian & vegan » Falafel, rețeta clasică pentru acasă

Falafel, rețeta clasică pentru acasă

Autor: Otilia Ignat
1 comentariu 512 vizualizari 5 minute timp estimat

Falafel este bilă ca o chiftea de năut (sau fasole) bine condimentată. Falafel este unul dintre alimentele vegetariene cele mai consumate și își are originea în bucătăria din Orientul Mijlociu. Este o varianta de fast-food foarte populară, dar mult mai complexă și mai nutritivă decât  în întreaga lume, iar vânzătorii îl vând la colțurile străzilor în țări precum Egipt, Siria și Israel, unde este felul de mâncare național.

Cu exteriorul crocant și fraged în interior, falafel are o aromă ușor condimentată datorită usturoiului și pătrunjelului. Condimentele sunt un aspect cheie și pot fi personalizate după gust. 

Ca fel principal, falafelul este adesea servit cu salată verde, roșii și tahini. Ca aperitiv se poate servi pe salata sau cu humus. De asemenea, este adesea servit cu sos iute. Secretul este tocmai adaosul picant. 

Ingrediente 

  • 1 cană de năut uscat
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 3 linguri patrunjel proaspat, tocat
  • 1 lingurita de seminte de chimen
  • 1 lingurita coriandru
  • 1 lingurita sare, sau dupa gust
  • Piper, dupa gust, optional
  • 4 linguri faina
  • Ulei, pentru prăjit

Mod de preparare

Pune năutul uscat într-un bol cu apă rece. Se lasă la peste noapte. Nautul înmuiat se pune la fiert cu apă proaspătă. Se fierbere la foc mic aproximativ 1 ora, dar nu trebuie gătit prea mult, boabele de năut trebuie să rămână ferme. Scurge bine și lasă să se răcească. 

Combină năutul, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, chimenul, coriandru, sare și piper într-un castron mediu. Adaugă făina. Pasează totul până rezultă o pastă groasă. Poți folosi o furculiță, un mixer sau un blender. Ideal este ca la final să fie bine omogenizat dar să nu fie pastă. 

Formează bile de dimensiunea unei mingi de ping-pong pe care le aplatizezi ușor. Prăjește-le timp de 5 până la 7 minute până când se rumenesc. Se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc calde, dar sunt foarte bune și reci. 

Sfaturi și secrete pentru falafel

  • Nautul uscat pe care-l fierbi acasă poate fi înlocuit cu o conservă de năut. Scurge bine boabele și clătește-le cu apă. 
  • Dacă amestecul nu este suficient de ferm, pune făină în plus, câte puțin.
  • Dacă aveți nevoie de un liant, adăugați un ou bătut.

Bilele de falafel pot fi coapte. Este un preparat sănătos, bogat în fibre datorită năutului. Falafel se poate mânca cu legume diverse și poate fi adăugat în tocane de legume.

⭐ O să-ți fie util să descoperi totul despre humus, dar și rețetele cele mai cunoscute. Humusul este o completare perfectă pentru falafel. 

⭐ Descoperă și rețeta de Burger vegan cu falafel

Sursa foto:123rf.com

1 comentariu

Chifteluțe fără carne ( 3 rețete: cu legume, ton și cartofi) 20 iunie 2024 - 10:27 pm

[…] ⭐ Falafel, rețeta clasică pentru acasă […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro