Peru este renumită pentru delicatesele sale culinare, atât cele tradiționale, cât și cele mai elaborate, prezentate în restaurantele de lux. Practic, am putea spune că, alături de frumusețile naturale, gastronomia reprezintă unul dintre punctele-forte ale acestui minunat și îndepărtat tărâm, care îi atrage pe turiștii de pretutindeni.
Chef Irene Gutiérrez Huamaní din Peru este fondatoarea Restaurantului SUMAQ din Palma de Mallorca, un restaurant celebru, binecunoscut de localnici și de turiști. Domnia sa a avut amabilitatea să ne ofere pentru revista #Practic in Bucătărie rețetele personale pentru două preparate peruane: Causa a la limeña (causa din Lima, capitala statului peru) și Ají de gallina.
Causa este un preparat peruan din cartofi. Se servește rece și este, de fapt, un fel de salată de cartofi condimentată, picantă. Este un fel de mâncare foarte versatil, umplutura variind de la pește, fructe de mare până la carne de pui.
Ají de gallina se compune dintr-o bază alcătuită din ceapă roșie, usturoi și ardei galben peruan (baza se numește sofrito în bucătăria spaniolă și portugheză), căreia i se adaugă carne de pasăre amestecată cu diferite compoziții. Tocana este apoi îngroșată cu pâine înmuiată în lapte sau în aburi de lapte, brânză și nucă măcinată.
Cantitățile din rețetele de mai jos depind de numărul de porții dorit. Poftă bună!
Causa a la limeña
INGREDIENTE
- Cartofi zdrobiți
- Carne de pui
- Maioneză
- Lime
- Ceapă tăiată brunoise (cubulețe foarte mici)
- Avocado
- Roșii tăiate brunoise
- Pastă (piure) de ardei galben peruan (Ají Amarillo)*
- Coriandru mărunțit
- Ardei Rocoto tăiat în stil brunoise
- Ouă fierte
- Măsline
MOD DE PREPARARE
Cartofii zdrobiți îi obții astfel: cureți cartofii, îi tai în bucăți și îi fierbi adăugând în apă puțină sare. Când s-au fiert, îi zdrobești cu o strecurătoare specială care le dă cartofilor fierți formă de macaroane (ricer), apoi îi asezonezi cu sare, ulei, câțiva stropi de suc de lime și pastă de ardei galben peruan.
Pentru umplutura de pui, fierbi piept de pui, după fierbere îl tai în bucăți foarte mici, pe care le amesteci cu ceapa tăiată brunoise și cu maioneza și le asezonezi cu sare, suc de lime și coriandru.
PREZENTARE
Pe o farfurie plată așezi un strat de cartofi zdrobiți, un strat de umplutură de pui, un strat de roșii și avocado, iar apoi pui din nou un strat de cartofi zdrobiți.
Decorezi cu maioneză, măsline, ouă fierte tari tăiate în sferturi și cu bucățele de ardei Rocoto.
* Ají Amarillo (în traducere, ardei galben) este cea mai folosită varietate de ardei iute în bucătăria peruană. Foarte aromată, deosebit de gustoasă și moderat de iute, pasta de Ají Amarillo (piure de ardei galben peruan) este un ingredient de bază în preparate tradiționale peruane ca Tiradito, Causa, Ceviche, Papas a la Huancaina sau Escabeche. Ardeii galbenu mai sunt numiți și Güero Chiles, güero însemnând în spaniolă „deschis la culoare” sau „blond”. Să mai spunem că Peru are aproximativ 350 de soiuri de ardei, cele mai multe dintre ele crescând doar acolo.
Ají de gallina

Ají de gallina cu brânză de capră, prezentată la târgul Peru Mucho Gusto Gastronomic Fair din orașul Tacna, Peru / Foto © PROMPERÚ / Renzo Tasso
INGREDIENTE
- O găină întreagă
- Ardei galben peruan (Ají Amarillo)
- Pâine felii
- Smântână
- Orez fiert
- Cartofi fierți
- Morcovi
- Țelină
- Usturoi
- Ghimbir
- Ceapă
- Nuci
MOD DE PREPARARE
Fierbi găina cu ceapă, usturoi, țelină, morcovi și ghimbir. După ce se fierbe, o scoți din supă și destrami carnea în fâșii.
Strecori supa, adaugi pâine, smântână și nuci, apoi amesteci.
Într-un vas separat, călești usturoi, ceapă și ardei galben peruan. După călire, amesteci bine compoziția.
Adaugi la ardeiul galben supa cu pâine și smântână și fîșiile de carne de găină.
Lași amestecul să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute.
PREZENTARE
Pui pe farfurie câteva felii de cartof fiert, pe care le acoperi apoi cu preparatul de mai sus, cu ají de gallina. Decorezi cu ouă fierte tari. Se servește cu o garnitură de orez alb.
Mulțumiri Ambasadei Republicii Peru în România pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție aceste rețete deosebite!
👉 Citește și Săptămâna Gastronomiei Peruane la București
Găsești o mulțime de idei inedite pentru masa de Paște
în Ediția Specială de Primăvarăa revistei GOOD FOOD.
Revista este acum în toate magazinele de presă din țară!
Poți comanda revista GOOD FOOD Ediția Specială de Primăvară
și online, de pe site-ul publisol.ro.
Găsești alte rețete de mâncăruri delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția aprilie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.