Gutui umplute cu carne
O rețetă din Ardeal, pentru 6 porții. Timp de preparare: 1 oră și 50 de minute.
INGREDIENTE
6 gutui
200-300 g carne tocată de vită sau amestec de vită cu porc
4 linguri ulei (una pentru carne și restul în sosul de roșii)
1/2 pahar de suc de roșii cu pulpă
Puțină apă (dacă este nevoie, pentru diluat sosul de roșii)
Sare
Piper
Nucșoară
Cuișoare
Pătrunjel tocat mărunt
Ceapă (opțional)
1 ceapă verde
1/4 de ardei roșu
MOD DE PREPARARE
1. Speli gutuile și le tai pe jumătate, pe lungime, apoi le fierbi 30 de minute în apă cu sucul de la jumătate de lămâie să se înmoaie, apoi le scobești.
2. Pui în tigaie câteva lingurițe de ulei și ceapa (după gust) tăiată mărunt, să se călească. Adaugi miezul de la gutui, tăiat mărunt și carnea tocată. Călești împreună, până când carnea capătă o culoare albicioasă. Pui sare, piper, nucșoara și cuișoarele, dar câte puțin, pentru că au arome puternice. Adaugi și pătrunjelul tocat mărunt (dacă îți place).
3. Umpli gutuile cu carnea, apăsând cu lingura, să intre mai multă compoziție, le așezi într-o tavă sau cratiță care merge dată la cuptor, torni în jurul lor un amestec de suc de roșii și puțin ulei (cam 3/4 din înălțimea fructelor) și le dai la cuptor acoperite cu folie de aluminiu.
4. Când sunt coapte (dai la foc moderat), adică intră furculița ușor în gutui, îndepărtezi folia și le lași să se rumenească puțin. Poți îngroșa sosul cu puțină făină (amestecată cu câteva linguri de sos luat din vas, înainte de a le lăsa la rumenit fără folie). Decorezi cu bucățele de ceapă verde și cubulețe de ardei roșu.
Gulii umplute cu ciuperci
O rețetă din Banat, pentru 6 porții. Timp de preparare: 1 oră.
INGREDIENTE
6 gulii
500 g ciuperci (champignon, mânătărci, ghebe, pleurotus)
2 linguri orez
1 ceapă
200 ml ulei
Sare
Piper
Pătrunjel
MOD DE PREPARARE
1. Cureți guliile de coajă și le scobești miezul. Speli și cureți ciupercile, apoi le toci mărunt și le înăbuși în ulei împreună cu ceapa tocată mărunt.
2. Când ciupercile sunt aproape gata, adaugi orezul bine spălat, pui un pahar de apă și lași pe foc până scade zeama.
3. Condimentezi cu sare și piper după gust, adaugi pătrunjelul tocat și umpli guliile cu acest amestec.
4. Așezi guliile într-o cratiță cu ulei și cu un pahar de apă și le introduci la cuptor până când se pătrunde, atât orezul, cât și gulia.
Foarte bune sunt și guliile umplute cu carne tocată.
Descoperă mai multe rețete de preparate culinare și de băuturi răcoritoare în revista #Practic în Bucătărie! O găsești în magazinele de presă sau o poți comanda în format print aici și în format digital aici.
Sursă foto: 123rf.com