Home » Blog » Cuțite de bucătărie

Cuțite de bucătărie

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 182 vizualizari 6 minute timp estimat

În orice bucătărie există un spațiu destinat depozitării tacâmurilor, în cadrul căruia își au locul lingurile și lingurițele, furculițele și cuțitele și alte ustensile utilizate la gătit. De cele mai multe ori, însă, acest spațiu este îngrămădit cu o mulțime de cuțite, unele mari, altele mici și fine, unele zimțate sau cu găuri sau altele cu vârf ascuțit sau bont.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba să le folosim pe fiecare în scopul pentru care au fost produse, puțini dintre noi cunoaștem care este menirea diferitelor tipuri de lame. Astfel, putem compromite o experiență culinară plăcută, pentru că rezultatul folosirii cuțitelor nu ține numai de îndemânarea celui ce le folosește, ci și de cunoștințele lui referitoare la rolul pentru care acestea au fost proiectate.

Cuțite de bază

Orice bucătar experimentat are în arsenalul său de ustensile patru cuțite de bucătărie de bază, pe care le detaliem mai jos.

Cuțitul bucătarului

Alintat “cel mai bun prieten din bucătărie”, datorită versatilității și ușurinței de mânuire, acest cuțit are o lamă lată de aproximativ 4 cm în punctul de la baza mânerului și ușor curbată spre vârf, cu o lungime obișnuită de 20 cm. Acesta a fost proiectat inițial pentru a ușura tranșarea cărnurilor, însă datorită designului său ergonomic, a ajuns să fie folosit în mod universal pentru orice nevoie de feliere, mărunțire, tocare sau dezosare.

Cuțitul de legume

Pe locul doi ca și frecvență de utilizare se află cuțitul de legume. Cu o lamă care de obicei este mai scurtă decât mânerul, acest cuțit reprezintă alegerea perfectă pentru curățarea legumelor de orice fel, permițând o manevrare ce necesită atenție la detalii și precizie.

Cuțitul de pâine

Nimic nu este mai dificil decât felierea unei franzele proaspete, care se zdrobește sub apăsarea cuțitului necorespunzător. Aici îți sare în ajutor cuțitul de pâine, a cărui lamă lungă este prevăzută cu zimți, obținându-se astfel felii întregi și de aceeași grosime, fără strivirea pâinii.

Cuțitul pentru dezosare și filetare

Cu o lamă curbată, subțire și flexibilă, cuțitul pentru dezosare și filetare este conceput pentru a desprinde carnea de os, ajungând cu ușurință în spații greu de accesat. Gradul de flexibilitate dictează tipul de carne pentru care poate fi folosit – o lamă mai rigidă ajută la filetarea cărnii de vită sau porc, iar o lamă ușor de îndoit este de preferat atunci când se porționează puiul sau peștele.

Cuțite speciale

Mergem mai departe la câteva cuțite speciale, care nu sunt folosite cu aceeași frecvență ca cele de bază, însă care pot face diferența atunci când există în bucătărie, la momentul potrivit.

Satarul

Fiind un cuțit mare, cu o lamă lată, grea și dreptunghiulară, care se îngustează într-un tăiș ascuțit, satarul este folosit cu precădere în măcelărie. Deși nu este o unealtă esențială în bucătărie, acesta poate deveni un ajutor de nădejde în preajma sărbătorilor, atunci când se tranșează bucăți mari de carne.

Cuțitul pentru patiserie

Ideal pentru felierea blaturilor de tort, cuțitul pentru patiserie are o lamă lungă, de aceeași lățime de la bază până la vârf, cu tăiș prevăzut cu zimți fini. Partea neascuțită a lamei poate fi folosită pentru întinderea uniformă a diferitelor creme, ceea ce îl face un aliat al maeștrilor cofetari și al amatorilor de dulciuri făcute în casă.

Cuțitul pentru roșii

Fratele mai mic al cuțitului de pâine, din cauza aspectului lor similar, cuțitul pentru roșii este mai scurt și mai ascuțit. Cu ajutorul acestuia, vei reuși să feliezi roșiile fără a le zdrobi, obținându-se tăieturi curate, care nu rup coaja.

Cuțitul pentru brânză

Cuțitele destinate felierii lactatelor moi ca brânza brie sau Roquefort, cașcavalul, gouda sau emmentaler au lame perforate, care împiedică lipirea brânzei de metalul cuțitului și un vârf rotunjit, care înlesnește întinderea produsului pe o felie de pâine.

Cuțite pentru servire

Vom aprofunda acum categoria cuțitelor pentru servire, care se folosesc în timpul mesei și nu la prepararea acesteia.

Cuțitul pentru friptură

Nelipsit de la masa la care se servește carne, cuțitul pentru friptură are o lamă îngustă, cu vârf ascuțit și care este adesea zimțată, pentru a permite tăierea diferitelor tipuri de carne cu lejeritate.

Cuțitul pentru pește

Folosit la servirea peștelui, acesta este tacâmul care ne pune adesea în dificultate. Design-ul său este foarte atent proiectat, acesta fiind prevăzut cu o lamă lată, asemănătoare unei spatule și cu un vârf ascuțit. Lama cuțitului este destinată ridicării cărnii de pe oase și pentru îndepărtarea pielii sau poate fi folosită pentru sos. Vârful poate să separe bucățile de carne de somon, de exemplu, pentru a le putea transfera apoi în furculiță.

Cuțitul pentru stridii

Creat pentru a desface cele două părți ale cochiliei stridiilor, acest tip de cuțit are o lamă scurtă, însă extrem de ascuțită pe ambele părți, întrucât trebuie să poată desprinde carnea moale și fragilă de carapacea interioară. Mânerul este, de asemenea, scurt, pentru a putea fi manevrat cu ușurință în interiorul palmei.

Acum că știi pentru ce a fost proiectat fiecare tip de cuțit în parte, vei putea să eviți momentele în care o simplă feliere, tocare sau mărunțire riscă să strice preparatul final. Nu uita de siguranță și întreținere! Lamele ascuțite trebuie să fie utilizate cu mare atenție, iar o întreținere corectă (curățarea cu detergenți care nu atacă materialul și ascuțirea frecventă) le poate prelungi uzul. Cel mai important lucru este să exersezi, iar obișnuința va da tonul alegerii cuțitului potrivit fiecărei ocazii.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro