Home » Blog » Cum se marinează carnea de porc

Cum se marinează carnea de porc

Autor: Otilia Ignat
2 comentarii 3,2K vizualizari 14 minute timp estimat

Îți va fi de folos să afli câteva detalii despre cum se marinează carnea de porc, dar și câteva rețete de marinadă. Această etapă din pregătirea cărnii de porc, fie că o vei gati la cuptor sau pe grătar, îmbunătățește gustul și textura cărnii, o frăgezește și o face mai suculentă. 

Ce este marinada

Marinada (este important a face diferența dintre marinată și marinadă: prima este baițul lichid sau semilichid, iar marinarea este procesul prin care trece carnea pusă în marinadă – dar nu numai)  preparatul lichid sau semilichid, care conține grăsimi vegetale, suc de lămâie sau oțet balsamic, ori altă componentă acidă, condimente și ierburi aromatice, care are rolul de a da gust și aromă cărnii, înainte de a fi gătită prin coacere, prăjire sau pe grătar. Poți utiliza o marinadă pentru orice tip de carne, dar și pentru diferite preparate pe bază de soia, cum este tofu de exemplu. 

Rolul marinadei nu este doar acela de a da gust și aromă. Aceasta contribuie la frăgezirea cărnii, ceea ce face ca timpul de gătire să fie mai scurt. În plus,  limitează formarea unor compuși nocivi în cursul prăjirii cărnii.

Carnea marinată își păstrează sucurile și umiditatea. Carnea de porc face parte dintre cele care, deși sunt gustoase indiferent de modul de gătire (grătar, în tigaie sau la cuptor),  primește un plus de gust dacă este ținută în marinadă. Totodată este mai sănătoasă pentru organism.

Marinarea frăgezește cărnea de porc

Rețetele de marinadă pentru carnea de porc includ:

  • oțetul balsamic;
  • sucul de lămâie;
  • vinul;
  • berea;
  • iaurtul;
  • sucuri de fructe ori alte componente care interacționează prin enzimele conținute (sucul de ananas, de exemplu).

Rolul lor este de a frăgezi carnea de porc, prin declanșarea procesul de gătire, acesta fiind efectul sănătos al marinării. Acizii desfac și descompun legăturile dintre fibrele cărnii, favorizează pătrunderea lichidelor, a condimentelor și aromelor în carne. Aceasta face ca, produsul final , indiferent de modul în care a fost gătit să fie mai suculent, mai fraged și mult mai aromată.

Tipuri de marinade

Când prepari o marinadă este important să ții cont de tipul cărnii. Pe lângă mirodenii sosul pentru marinat va avea în compoziție următoarele:

  • grăsime (ulei, lapte, iaurt gras etc);
  • acidă (vin, bere, suc de lâmie, oțet), în proporții variabile, în funcție de  tipul de carne; 
  • sare și mirodenii. 

O carne grasă are nevoie de o marinadă acidă, iar carnea slabă, de mai mult ulei vegetal.

Timpul este un alt element care face diferența. Marinada are nevoie de timp  ca să „lucreze”, astfel că bucata de carne trebuie să stea în baiț cel puțin o oră, interval minim pentru ca preparatul să acționeze. Carnea slabă poate fi pusă la marinat feliată (porționată), în timp ce carnea grasă, în bucată întreagă.

Cu cât bucata este mai mare, timpul de marinare va crește și poate ajunge la 4-6 ore. Ceafa și pulpa pot sta  și 10 ore. Nu trebuie depășită limita a 12 ore, însă. Criteriul care face departajarea este densitatea cărnii.

Carnea pusă la marinat, în marinadă va sta mereu la frigider, iar vasul va fi acoperit cât mai etanș posibil.  După marinare, carnea de porc trebuie să stea la temperatura mediului ambiant pentru circa 30-40 de minute înainte de a fi gătită. Temperatura cărnii este foarte importantă, iar acești timpi (rece/cald) trebuie respectați pentru oricare tip de carne albă sau roșie, care trece prin procesul de marinare 

5 rețete de baiț pentru marinadă

Cantitățile sunt estimative și pot varia după preferință, dar și în funcție de cantitatea de carne pusă la marinat. De regulă pentru fiecare kilogram de carne baițul pentru marinadă trebuie să aibă circa 400-500 ml, cel puțin. 

Carne de porc marinată în bere

  • 750 ml de bere;
  • usturoi pisați;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 2 linguri de oțet balsamic;
  • rozmarin sau cimbru uscat. 

Marinada este perfectă pentru carne slabă, dar și pentru bucăți mai grase, porționate. Timp de marinare minim 2 ore. 

Baiț pentru ceafa de porc la cuptor

Varianta aceasta de marinadă este specială pentru că folosește un ingredient atipic: sucul de ananas. Cu acest baiț pentru ceafa de porc la cuptor vei obține o friptură cu un gust unic și o aromă exotică. Carnea va fi fragedă și suculentă. 

  • 300 ml suc de ananas fără zahăr;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 3 lingurițe de ghimbir măcinat;
  • 1 linguriță sare;
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat;
  • 1 linguriță pudră de usturoi;
  • praf de fulgi de ardei roșu iute sau dulce, după gust.

Carnea se pune în marinată pentru 3 ore, feliată. Sucul de ananas poate fi înlocuit cu suc de portocale sau mere dintr-un soi mai acru.

Marinadă de vin roșu

Vinul roșu este ingredientul cel mai potrivit pentru pulpa de porc marinată la cuptor. Alege un vin sec. Și ceafa de porc poate fi marinată cu acest baiț, care este perfect și pentru carnea de porc pe care urmează să o pregătești pe grătarul cu cărbuni. 

  • 1 ¼ cană de vin roșu sec;
  • 3 linguri de oțet balsamic; 
  • 1 lingură de zahăr;
  • 1 lingură de miere;
  • 1 linguriță scorțișoară pudră;
  • 2 lingurițe de ghimbir pudră;
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat;
  • 4 căței de usturoi tocat.

Cu aceste ingrediente se poate marina circa un kilogram și jumătate de pulpă sau ceafă. Marinarea durează între 2 și 6 ore. 

Marinadă cu suc de lămâie

Marinada cu lămâie este perfectă pentru cotlete. În plus, această marinadă este din categoria celor rapide, carnea fiind gata pentru a fi gătită în cel mult o oră, așa că nu mai trebuie ținută la rece. 

  • 5 linguri de ulei de măsline;
  • sucul proaspăt stors de la 3 lămâi;
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
  • ½ linguriță oregano uscat;
  • ¼ linguriță sare;
  • ¼ linguriță piper;
  • 1 linguriță zahăr.

Din toate ingredientele rezultă un baiț pentru 6-8 cotlete. Pentru un plus de savoare, se mai pot adăuga și coaja de la o lămâie și o linguriță rasă de fulgi de ardei iuți. Exact aceeași marinadă poate fi folosită pentru coaste și pentru frigărui din piept de porc, tipuri de carne ceva mai grase.

Marinada pentru friptură de porc la cuptor

Una dintre cele mai interesante marinade este cea cu saramură și suc de roșii.

  • 4-6 linguri de ulei vegetal;
  • 3 lingurițe cu vârf de sare grunjoasă;
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 2 lingurițe de cimbru uscat;
  • 1 de cană de suc de roșii;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • ½ cană de apă.

Carnea se ține în baițul acesta pentru circa 8-10 ore. La cuptor se pune doar bucata de carne stropită cu puțin ulei vegetal, pe un pat de cartofi. Se coace acoperită cu folie de aluminiu pentru 40 de minute, apoi alte 15 minute descoperită, pentru a se rumeni frumos.

Chiar dacă etapa marinatului ți se pare complicată, află că este o etapă mai mult decât necesară pentru a avea cele mai gustoase și mai savuroase fripturi și în plus, acum știi cum se marinează carnea de porc. 

⭐ Încearcă și varianta aceasta! 

Marinadă pentru carne cu ierburi aromatice și usturoi

Sursa foto: 123rf.com

2 comentarii

Pasta de soia fermentată. Ce este și cum folosești miso 16 decembrie 2023 - 1:08 pm

[…] vinegretă pentru salate sau marinadă Miso, pasta de soia fermentată. Ce este și cum o… Cum se marinează carnea de porc Magic Christmas Show: seara în care radioul lui Moș Crăciun… Noua ediție a revistei […]

Raspunde
Carnea de porc și secretele ei 26 decembrie 2023 - 3:19 pm

[…] ⭐ Cum se marinează carnea de porc și ce avantaje îți aduce. Rețete de marinadă […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro