Home » Mâncăruri » Cum să devii maestru în ale grătarelor

Cum să devii maestru în ale grătarelor

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 181 vizualizari 4 minute timp estimat

Pregătirea grătarului nu pare o chestie complicată: faci un foc și frigi carnea. Dar, trebuie să recunoști, ai mâncat și preparate mai bune, iar asta înseamnă că alții știu secrete pe care tu nu le-ai aflat despre grătar.

În primul rând, grătarul trebuie să fie perfect curățat, iar lemnele și cărbunii de calitate superioară. Evită să torni lichide inflamabile – carnea poate prinde miros de la acestea. Ai putea chiar să-ți achiziționezi un set de pietre speciale pentru grătar, pe care să le plasezi deasupra jarului.

De asemenea, pentru a-ți găti bine alimentele, plasează grătarul la cel puțin 10 cm distanță de jăratic. E bine ca grătarul să fie uns cu ulei, pentru ca alimentele să nu se lipească. Uleiul e bun și dacă vrei să obții o culoare mai frumoasa a alimentelor: unge-le cu un pic de ulei de măsline, folosind o pensulă curată. Pentru un plus de savoare, folosește un mănunchi de ierburi aromatice.

Când plasezi grătarul deasupra cuvei cu jăratic, grăsimea cărnii se scurge direct peste cărbunii încinși, iar asta alimentează flăcările. Pentru a elimina inconvenientul, e bine să ai la îndemână un mic vaporizator cu apă. Stropește ușor pentru a „calma” flăcările.

Cum se prepară la grătar diferite tipuri de carne

Este foarte important să ții cont de carnea pe care o gătești pentru a avea rezultate bune; este o mare greșeală să prepari toată carnea sau legumele la fel.

Pui și curcan. Aceste cărnuri dau bătăi de cap multor persoane pentru că, de multe ori, exteriorul se arde, însă centrul rămâne crud. De aceea, e bine să strângi cărbunii aprinși într-un colț al grătarului și să plasezi carnea spre centru. Apoi, acoperă grătarul. Nu te grăbi! Lasă carnea de pui sau curcan mai mult timp pe grătar, pentru a permite căldurii să pătrundă în profunzime.

Pește. Învelește peștele într-o bucată de staniol înainte de a-l pune pe grătar sau investește într-un grătar special pentru acest tip de carne. Dacă pregătești jumătăți de pește, așază mai întâi partea cu piele, pentru a permite interiorului să prindă crustă.

Vită. Bucata ideală de vita pentru grătar ar trebui să cântărească în jur de 200 de grame și să fie groasă cât 2 degete. Se ține pe grătar 4 minute pe fiecare parte – dacă nu ești sigur că e gata, fă-i o tăietură mică cu cuțitul, arcuiește-o și vezi cât de pătrunsă este.

Porc. Alege o carne roz-roșu, marmorată – cu fire subțiri de grăsime. La fel ca vita, ar trebui să aibă o grosime de 2 cm. Îți dai seama când e gata apăsând ușor cu o ustensilă de lemn – carnea va ceda ușor.

Toate tipurile de carne se pun pe grătar când sunt la temperatura camerei și niciodată direct pe flacără. După ce sunt gata, se lasă pe un tocător câteva minute pentru a se „odihni”. De asemenea, pentru ca masa să fie un succes, prepară diferite „dip”-uri (sosuri) pentru carne la grătar: iaurt cu usturoi, lămâie și verdeață, pesto din orice verdeață ai prin frigider (pătrunjel, rucola, spanac) sau sos de roșii și ardei cu ceapă și busuioc.

Cum se prepară la grătar legumele

Indiferent ce legume alegi, acestea trebuie să fie preparate la o temperatură ridicată. Ardeii, vinetele, dovleceii, ciupercile și roșiile se coc mai repede, iar cartofii și porumbul mai greu. Dacă vrei să faci frigărui de legume și de carne, e mai eficient să folosești frigărui separate – dacă le combini, taie legumele în felii subțiri.

Sursă foto: Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro