Dressingul pentru salată este cel care face salata perfectă și sănătoasă. Preparat corect, acesta îmbunătățește gustul și aroma, aduce un plus de nutrienți și transformă o salată într-o delicatesă.
Practic poți face salată din legume, fructe și frunze verzi, simple sau combinate în fel și chip. Combinațiile sunt mereu cele mai inspirat, nu doar pentru că sunt colorate și aspectuoase, dar și pentru că-ți oferă un pachet complet de minerale și vitamine. Dressingul pentru salată este cel care poate aduce aportul benefic de grăsimi și, eventual proteine, dacă vei folosi iaurt sau brânză.
În principiu nu este deloc o filozofie să faci un dressing pentru salată. Toată lumea știe: ulei, sale, suc de lămâie sau oțet. Dar, tocmai pentru că toată lumea știe, secretele sunt cu atât mai importante. Despre secretele preparării dressingului pentru salată vorbim și în mod cert îți va fi util, pentru dressingul este cel care pune în valoare salata și tot el cel care face din acest fel, banal, un deliciu.
Dressing homemade pentru salată
Salatele oferă posibilitatea să realizăm chiar și experimente culinare deoarece este foarte simplu să adaugi o notă personală. Dressingurile sunt ușor de preparat, și de necesită doar câteva ingrediente. Totul ține de fapt de preferințele personale și de imaginație.
Cel mai bun aliat al unei salate ieșite din comun este dressingul; dressingul este pentru salate ce sunt accesoriile pentru o ținută. Conferă note speciale gustului salatei, combină aromele armonios și încorporează savoarea ingredientelor salatei astfel încât atunci când gustăm, să simțim perfecțiunea tandemului salată-dressing.
Este o idee foarte bună și interesantă să încerci rețete noi de dressinguri pentru salată, dincolo de formula clasică: oțet, ulei, sare și piper, care este deja în categoria celor banale. La fel îți recomandăm să eviți dressingurile gata preparate, care sunt pline de grăsimi nesănătoase, au prea multă sare, conțin conservanți, e-uri și arome artificiale. Nimic nu se compară cu un dressing preparat în casă, aromat natural și perfect personalizat gusturilor tale.
Ce conține un dressing pentru salată
Există trei categorii esențiale de ingrediente pentru un dressing delicios:
Grăsimile care pot fi: ulei, smântână, brânză sau ouă fierte ori crude. Rolul lor este acela de a contribui la asimilarea vitaminelor liposolubile din ingrediente salatei, fie că sunt legume, fructe sau frunze. În absența componentei grase, acestea se pierd.
Acizii reprezentați de oțet, suc de lămâie sau portocală, lime, uneori chiar muștar care dau un gustul acrișor salatelor și intensifică aromă celorlalte ingrediente, dar în același timp balansează grăsimile și stimulează secrețiile gastrice.
Condimentele – a căror listă nu are fără sfârșit, și cu ajutorul cărora salatele capătă aromă, finețe, personalitate, dar și un plus de beneficii. Este știut că toate condimentele vin cu nenumărate componete sănătoase și utile organismului.
Cum amesteci dressingul pentru salată
Calitatea ingredientelor este mereu importantă, dar la fel de important este și modul în care amesteci, combini și prepari efectiv dressingul pentru salată. Unul dintre cele mai importante detali este omogenizarea ingredientelor pentru sos. Pentru ca este vorba, mereu, de o emulsie, adică de combinarea unor ingrediente care au, în mod natural, tendința de a se separa, omogenizarea, sau emulsionarea este fundamentală.
Cel mai potrivit instrument este un borcan cu capac etanș pe care să-l poți agita foarte bine. Poți utiliza și mixerul sau furculița pentru a amesteca, dar borcanul cu capa rămâne secretul care îți garantează reușita.
Dressingul pentru salată perfect este dens, cremos și aerat, iar borcanul cu capac este ideal pentru a obține rapid acest rezultat final.
⭐ Cele mai bune uleiuri pentru gătit
Adaugă un liant în dressingul pentru salată
Atunci când amesteci uleiul cu oțet, nu vei obține un amestec omogen și vei avea nevoie de un liant. Rolul de liant îl poate avea mierea, muștarul, iaurtul, maioneza sau smântâna, ori sosul de soia sau un gălbenuș de ou crud sau fiert – și foarte bine pasat înainte de utilizare, sau orice ingredient care poate susține și menține combinarea ingredientelor și formarea emulsiei.
Mierea sau muștarul pudră se potrivesc perfect în acest rol, iar mierea este un ingredient care îndulcește dressingul, echilibrând gustul acrișor al citricelor sau oțetului și al grăsimilor. Toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură, pentru ca emulsia să fie și să rămână stabilă.
Este bine de știut că dressingurile preparate în casă trebuie consumate imediat, iar dacă este necesară păstrarea lor, trebuie ținute la rece, în recipiente închise ermetic, de preferat din sticlă sau plastic, pentru cel mult 24 de ore.
Cât dressing folosești
Dressingul nu trebuie să înece salata. Acesta se adaugă în cantitate mic, rolul lui fiind acela de a evidenția gustul. O salată bine făcută are gustul dominant al ingredientelor din care este preparată. Oțetul, uleiul și tot ceea ce se mai află în dressing nu trebuie să fie pregnante și nici să domine gustul general.
În general la o porție de salată, indiferent din ce este preparată este suficientă o lingură de dressing. În legumele care au tendința de absorbi dressingul nu va fi necesar să adaugi mai mult. La fel în salatele care conțin paste, carne sau crutoane, nu face greșeala de a adăuga mai mult dressing pentru ca „nu se vede”. Dressingul pentru salată nu trebuie să se scurgă la baza farfuriei, nu trebuie să băltească. Vei pune doar atât cât este necesar pentru a da savoare ingredientelor din care este făcută salata.
Două rețete de dressing pentru salată
Iată și două rețete de dressinguri ce îi aparțin chef-ului Jamie Oliver! Primul dressing se asortează perfect cu salate verzi, radicchio și andive, și îl puteți găsi și în cartea lui „Să gătim cu Jamie”.
Amestecă 5 linguri oțet din vin alb cu 4 linguri de ulei de nuci, 115 mililitri de smântână pentru gătit (28 % grăsimi), adaugă o linguriță de muștar Dijon, sare și piper, frunze de pătrunjel proaspăt și 8 linguri de ulei de măsline extra virgin. Pune totul într-un recipient cu capac, agită bine, gustă și adaugă condimente doar dacă este nevoie.
Pentru a doua rețetă de dressing ai nevoie de: jumătate de cățel de usturoi zdrobit, o mână de semințe de pin prăjite și tocate, o mână de frunze de busuioc proaspăt tocate mărunt, 6 linguri de ulei de măsline, 3 linguri de oțet balsamic roșu, piper negru măcinat și sare de mare.
Un truc interesant ce are legătură cu orele de chimie din liceu este că atunci când prepari un dressing trebuie să ții cont de proporția ideală dintre grăsimi și acizi: o parte acid la trei părți ulei. Astfel vei realiza o emulsie omogenă, echilibrată și savuroasă.
De la o cultură la alta, conceptul de dressing pentru salată variază foarte mult, și spre exemplu, în sudul Europei se folosește foarte mult sosul vinegretă, în Europa de Est și Rusia se folosește cu precădere maioneză, în Danemarca smântâna este ingredientul de bază al dressingurilor pentru salată, iar în America de Nord, rețetele de dressing sunt cele mai variate și deseori atipice pentru că sunt inspirate din toate culturile lumii.
În loc de final trebuie spus că simpla combinație dintre oțet, ule, sare și piper, în proporțiile optime poate fi un dressing minunat. Ca să fie perfect adaugă o plantă aromatică; cimbru, busuioc sau mărar. Finalul este mereu delicios.
Sursa foto: 123rf.com
1 comentariu
[…] Află câteva dintre secretele de preparare a dressingului pentru salată, pentru a obține cele mai spectaculoase și mai gustoase salate de […]