Așa-numitul cozonac unguresc își are originile în Austria, ajungând apoi un preparat popular în Cehia, Slovacia și Ungaria, mai târziu în Ardeal. Din cauza formei sale, unii nu îl consideră cozonac, ci mai degrabă ruladă. Însă toată lumea e de acord că are un gust delicios!
Cozonacul unguresc, cunoscut și sub numele de cozonac ardelenesc, baigli sau beigli, are un mare avantaj: se pregătește mult mai ușor decât cozonacul nostru tradițional. Poate tocmai de aceea a depășit de mult granițele Transilvaniei, fiind deja cunoscut și în celelalte regiuni ale României.
Rețeta originală este cu mac, dar poate fi umplut și cu nucă. În umplutură pot fi adăugate chiar și stafide sau alte bucăți de fructe uscate.
INGREDIENTE
Pentru aluat
200 g unt gras (minimum 60% grăsime)
1 kg făină (de preferință tip 000)
500 ml lapte gras (3,5%) călduț
170 g zahăr pudră
35 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
4 ouă și încă 2 gălbenușuri
1 sticluță de esență de vanilie
Coajă rasă de la o lămâie
1/2 linguriță de sare fină
Pentru umplutura de nucă
300 g miez de nucă măcinat
100 g zahăr pudră
100 g stafide sau rahat sau alte fructe uscate mărunțite
1 sticlută de esență de vanilie
- Lichefiezi drojdia proaspătă cu zahăr și adaugi câteva linguri de lapte călduț. Pui un pic de făină și bați cu telul, apoi lași să dospească timp de o jumătate de oră, la loc cald.
- Dizolvi zahărul în lapte cald, adaugi sarea, 3 ouă bătute și cele 2 gălbenușuri. Amesteci foarte bine.
- Torni amestecul lichid peste făină, adaugi drojdia și aromele și frămânți aluatul. Când este suficient de moale și flexibil, adaugi treptat untul topit și sleit (doar ușor călduț), încorporându-l puțin câte puțin. Aluatul e frământat îndeajuns atunci când se desprinde ușor de pe mâini și de pe pereții vasului. Îl acoperi cu un șervet curat și îl lași la dospit cel puțin 3 ore.
- Umplura o întinzi pe aluat în strat gros, apoi pui aluatul în forme unse cu unt, lăsându-l la crescut timp de 20 de minute.
- Apoi ungi aluatul de două ori: o dată cu gălbenuș bătut, o dată cu albuș bătut. Presari zahăr pudră și bagi tăvile la cuptor, mai întâi la foc mare, timp de 10 minute, apoi la foc potrivit, încă o jumătate de oră.
- După ce cozonacul s-a copt, îl lași la răcit până la temperatura camerei, ca să nu se sfărâme la tăiere. Poate fi păstrat la rece, fie în frigider, fie în cămară sau pe balcon.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase în revista #Practic în Bucătărie! Ediția aprilie 2025 este acum în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online, de pe site-ul publisol.ro, în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva #Practic în Bucătărie, 123rf.com