1. Pentru umplutură, râșnește macul și pune-l într-o crăticioară cu fund mai gros. Pune zahărul și amestecă apoi toarnă ușor lapte cât să acoperi amestecul. Pune pe foc 10-15 minute, până capătă consistență, și lasă să se răcească.
2. Pentru aluat, prepară maiaua din drojdia frecată cu o linguriță cu zahăr și două linguri cu lapte de soia încălzit. Lasă să crească 10 minute.
3. Amestecă apoi toate ingredientele într-un castron, adaugă maiaua și frământă 10-15 minute. Lasă să crească 60 de minute.
4. Dacă ai tăvi de copt mai mici, împarte aluatul în două și întinde-le cu palmele pe masa unsă cu puțină grăsime.
5. Pune deasupra umplutura de mac, întinde-o cu grijă și răsucește. Pune cozonăceii formați în formele unse cu ulei și lasă-i o oră la crescut.
6. Dă cozonacii de post cu mac la cuptorul preîncălzit și coace-i până trec testul scobitorii. Când sunt aproape gata, unge-i deasupra cu miere diluată și mai lasă-i câteva minute în cuptor.
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
5 linguri cu zahăr
50 g margarină
3 linguri cu ulei
400-500 ml lapte de soia
1 linguriță rasă cu sare
esență de vanilie
miere
Pentru umplutura de mac
150 g mac
4 linguri cu zahăr
1 pliculeț cu zahăr Bourbon
lapte de soia