Home » Mâncăruri » Cotlete de miel. Cele mai bune 6 rețete pentru Paște

Cotlete de miel. Cele mai bune 6 rețete pentru Paște

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 839 vizualizari 23 minute timp estimat

Am adunat cele mai bune rețete de cotlete de miel. Probabil, cotletele sunt una dintre cele mai bună părți ale mielului, dar ca să te bucuri pe deplin de gustul lor este important să le pregătești corect și să ai cele mai bune rețete, explicate pas cu pas. 

Rețetele de cotlete de miel sunt cu atât mai necesară cu cât nu gătim miel în fiecare zi, este o carne fină și prețioasă și diferența dintre cotlete perfecte și cele ratate este foarte mică. Preparate corect, cotletele de miel sunt fragede și aromate. Este important ce condimente alegi, pentru a evidenția gustul natural al cărnii, dar și cum le prăjești (în tigaie, pe grătar sau coapte) dacă le marinezi sau nu. 

Ne-am gândit la rețete simple, perfecte pentru Paște, dar oricare dintre acestea poate fi alegerea ta de fiecare dată când ai ocazia să gătești miel. 

👉 Pentru reușita rețetelor află și câteva detalii despre felul în care trebuie preparată carnea de miel, dar și informații importante despre ce conține. 

cotlete de miel

Coaste de berbecuț la cuptor

Acesta este o rețetă simplă, dar foarte rafinată, care va pune perfect în valoarea gustul fin și aroma naturală pe care o care carnea de berbecuț.

Ingrediente:

  • 1-1,5 kg coaste de berbecuț
  • 4-5 linguri de muștar (dulce și picant)
  • 1-2 linguri de miere
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 100 ml vin alb
  • 1 lămâie
  • cimbru uscat, sare, piper proaspăt măcinat
  • usturoi verde
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • roșii cherry
  • 2-3 mere

Mod de preparare:

Lasă bucata întreabă de cotlet cu coaste. Învelește în folie de aluminiu fiecare coastă. Curăță excesul de grăsime, dacă este necesar, dar nu complet.  

Amestecă muștarul cu mierea, zeama de lămâie și uleiul. Unge carnea foarte bine și așaz-o într-o tavă. Toarnă vinul peste carne, pune sare, piper, firele de usturoi verde, cimbru după gust, acoperă cu folie și dă la cuptor o jumătate de oră.

Îndepărtează folia, pune de jur împrejur roșiile și merele cu tot cu coajă, dar tăiate în patru, crenguțe de rozmarin și lasă la cuptor încă 15-20 de minute, până capătă culoarea potrivită.

Truc suplimentar: Roșiile, usturoiul verde și merele coapte, împreună cu sosul din tavă omogenizează-le cu un blender. În crema obținută pune sucul de la o lămâie și 100 ml vin roșu. Pune o bucățică de unt într-o tigaie și adaugă sosul. Amestecă și lasă-l să fiarbă 2-3 minute pentru a evapora alcoolul. Dă deoparte și adaugă 50 ml smântână pentru gătit. Potrivește de sare și piper. Poți adauga suc de lămâie sau puțin zahăr (sau miere) pentru a echilibra gustul. 

Lasă carnea să se odihnească, serveste-o întreagă pe un platou cald, și porționează-o direct la masă. Servește cu salată (salată castraveți verzi, ceapă verde). Este superlativul unei mese de Paște!  

cotlete de miel in crustă crocanta

Cotlete de miel în crustă 

Dacă vrei să-ți uimești familia și prietenii încearcă această rețetă deosebită și gustoasă!

Ingrediente:

  • 6 cotlete de miel
  • câțiva ardei copți (sunt perfecți cei conservați în ulei) 
  • 100 g nuci zdrobite
  • 100 g pesmet
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 50 ml vin roșu dulce
  • 2 ouă
  • 1 ceapă mică
  • 100 g unt
  • maghiran (pentru aroma specială) sau rozmarin ori cimbru
  • sare, piper

Mod de preparare

Pune cotletele la marinat într-o marinadă formată din: ulei de măsline, rozmarin și cimbru, sare și vin roșu. Lasă-le să stea o oră.

Striveste cu furculița ardeiul copt (scurs bine inainte). Bate ouale bine. Combină piureul de ardei copt cu nuca, pesmetul si oul bătut. Trece fiecare cotlet prin acest amestec (trebuie săaibă consistența unui aluat). Pune bucățile de cotlet în tavă pe hârtie de copt și dă-le la copt o jumătate de oră. Întoarcere cu grijă și mai ține-le în cuptor 3-4 minute. 

Servește cotletele alături de salată verde cu roșii și ardei gras. 

cotlet cu garnitura de cuscus

Cotlet de miel la tigaie cu garnitură de cușcuș și legume

Combinația dintre cotlet de miel și cușcuș este printre cele mai inspirate. Legumele vor aduce un plus de culoare și gust, deși mielul le are deja pe toate. Savuroasă combinație și foarte simplu de făcut. 

Ingrediente:

  • 6 cotlete de miel
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de usturoi pisat
  • 3 linguri zahăr brun
  • 80 ml oțet balsamic
  • 2 batoane de scorțișoară
  • ¼ linguriță de piper cayenne (dacă vrei)
  • sare

Pentru cușcuș

  • 60 g cușcuș
  • 1 morcov fiert
  • 50 stafide
  • 1 legătură de verdeață în amestec
  • ulei de măsline
  • sare, apă/supă clară 

Mod de preparare

Pune cușcușul și stafidele într-un castron de sticlă, toarnă lichid fierbinte cât să-l acopere, amestecă și acoperă. Lasă-l deoparte 15-20 de minute. 

Între timp, pune uleiul într-o tigaie și rumenește cotletele de miel (deja asezonate) câte două minute pe fiecare parte. Începe cu partea exterioară care are grăsime. Folosește un clește și nu înțepa deloc carnea. Cotletele trebuie să prindă o culoare arămie frumoasă. Poți, dacă stratul de grăsime este mai mare să o crestezi ușor și să nu pui ulei în tigaie. Vei rumeni cotletele în grăsimea topită. Poate fi nevoie să ții cotletele mai mult pe fiecare parte, în funcție de grosimea lor. 

Ține tigaia la foc mediu. Cotlete trebuie să se pătrundă, nu doar să se rumenească, iar asta vei obține atunci când temperatura este medie, evitând arderea cărnii la exterior. Când sunt făcute pune-le într-un castron și acoperă. Ține-le la cad. Pentru a menține temperatura ceea ce va continua gătirea lentă a acestora. 

Pune în aceeași tigaie usturoiul și rumenește-l un minut, la foc mic. Completează cu zahăr, oțet, pune bețele de scorțișoară, sare și piper. Lasă cât să obții un sos ușor lipicios. Adaugă puțină apă (2-3 linguri). Pune cotletele și ține-le puțin pe foc mic, în sos, pentru circa 5 minute. Dă deoparte, acoperă și lasă să stea 5 minute înainte să servești. 

Taie morcovul cubulețe și adaugă-l în salata de cușcuș împreună cu verdeața tocată fin, sare și ulei de măsline după gust.

Servește cotletele cu garnitură de cușcuș și sos din belșug.

cotlet de miel cu cartofi

Cotlet de miel la cuptor cu cartofi

Această rețetă este o modalitate fabuloasă de a savura carnea de miel. Combinația este pur și simplu irezisteibilă, aromele se îmbină perfect, iar prepararea este simplă. Lucrul grozav la această rețetă este că grăsimea din carnea de miel este cea care dă gust cartofilor. Carnea este fragedă, foarte aromată și crocantă. 

Ingrediente

  • 1,5 kg. cotlete de miel

Pentru marinadă: 

  • 100 ml ulei de măsline extravirgin; 
  • 1 ceapa medie, trecută prin răzătoarea fină (trebuie să fie semilichidă)
  • 8-10 catei de usturoi, tocați foarte mărunt sau striviți
  • sucul de la o lămâie
  • 2 linguri de muștarDijon
  • cimbru proaspat
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 4 lingurițe de sare
  • 1,5 linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 lingură rozmarin proaspăt tocat

Pentru cartofi: 

  • aproximativ 12 cartofi galbeni, decojiți și tăiați în sferturi pe lungime
  • 1 cană se supă fierbinte de pui  sau legume (originală sa preparată dintr-un concetrat) 
  • sare, piper măcinat
  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele pentru marinată într-o pungă groasă și care se poate închide ermetic. Amestecă bine ingrediente. Gustă și ajustează condimentele. Pune cotletele porționate în marinadă. Sigilează și pune punga la rece pentru 6 -12 ore. Este un timp mai mare decît de obicei, dare aceasta va găti parțial carnea. 

Când trebuie să pregătești carnea, scoateți carnea din frigider și las-o să ajungă la temperatura camerei. Pune într-o tigaie care merge la cuptor cartofii împreună cu sare, piper, supa și sucul de lămâie și amestecă, pentru a uniformiza. 

Pune cotletele deasupra cartofilor și toată marinada în care a stat carnea. Acoperă cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt – udă hârtia foarte bine, stoarce-o și tizează- deasupra tăvii) Pune tava la cuptor la 200 grade Celsius, timp de circa 40 de minute. Scoate tava întoarce bucățile de miel și ține din nou la cuptor pentru 15 minute, tot acoperit. pentru încă 45 de minute. Scoate folia si ține totul la cuptor înca 10 minute pentru a se rumeni. 

Preparat în acest fel acest cotlet de miel la cuptor cu cartofi este pur și simplu irezistibil! 

cotlet de miel la gratar

Cotlet de miel la grătar

Preparate la grătarul cu cărbuni, cotletele de miel au un gust cu totul special. Merită să încerci și această variantă.

Ingrediente: 

  • 8 cotlete de miel de 3-4 centimetri grosime
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură rozmarin proaspăt tocat mărunt
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1 linguriță de sare 
  • piper negru proaspăt măcinat după gust

Mod de preparare

Preîncălzește grătarul la nivel mediu. Poți face cotletele și pe grilul de fontă încins pe flacăra aragazului. 

Combină toate ingredientele pentru marinată (ulei de măsline, usturoi, sare, piper și rozmarin) într-un castron mic. Unge fiecare cotlet cu acest amestec, cât mai uniform pe ambele părți ale cotletelor.

Gătiți cotletele de miel timp de 2 până la 4 minute pe fiecare parte. Când sunt făcute pune-le pe un platou cald să se odihnească timp de 5 minute înainte de servire.

Dacă vă plac cotletele de miel gătite mediu 3-4 minute pe fiecare parte sunt suficiente.

Servește cotletele cu salată sau legume coapte pe grătar (dovlecei, morcovi tineri, vinete, sparanghel).

cotlet cu rosii

Cotlete de miel (fără os) cu roșii

Foarte simplu de făcut, fără complicații și un rezultat perfect din punct de vedere al gustului. Cotletele de miel, fără os vor fi fragede și aromate. Ar fi păcat să nu încerci rețeta noastră!

Ingrediente

  • 4 cotlete de miel fără os
  • 500 g roşii cherry
  • 1 cutie cu bere
  • 50 g unt
  • 1 vârf de cuţit nucşoară
  • 1 vârf de cuţit cuişoare măcinate
  • 1 vârf de cuţit cimbru uscat
  • sare și piper

Mod de preparare

Condimentează bine carnea cu toate mirodeniile și prăjește-o în unt topit. Când este bine rumenită pe fiecare parte (2 minute pe fiecare parte), pune berea, atât cât să acopere puțin carnea. Pune roșiile pe fiecare bucată de carne.

Acoperă cratiţa cu folie de aluminiu și lasă-o la cuptorul pentru circa 20 de minute. Servește cu salată și sosul din tigaie.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro