Este foarte simplu să faci clătite americane. Numite și hot cakes, griddle cakes sau flap jacks, clătitele americane, aceste prăjituri la tigaie (pancakes) sunt de obicei servite la micul dejun, așezate unele peste altele, în teanc de două-trei, acoperite cu sirop, miere, iaurt, cu sau fără unt și fructe. Unele variante de clătite americane pot fi servite cu bacon, ouă moi sau prăjite sau chiar cârnați bine rumeniți.
Clătitele americane sunt mai groase și mai pufoase decât cele franțuzești, care sunt mai fine și mai subțiri și care pot fi rulate sau împăturite. Aluatul pentru clătite americane are o altă consistență, conține praf de copt sau albușuri bătute spumă, ceea le oferă, atunci când sunt coapte, în tigaie, o altă consistență finală.
Tipuri de clătite și puțină istorie
Sunt două tipuri de clătite binecunoscute: cele americane, pancakes și cele franțuzești, crêps.
Spre deosebire de clătitele americane, cele subțiri, în stil francez, au apărut în Bretania cu sute de ani în urmă și sunt cunoscute, acum, pe tot globul. Pot fi consumate cu umpluturi sau toppinguri dulci ori sărate și sunt adesea crocante pe margini. Crêpele, clătitele clasice, sunt frecvent consumate în mod tradițional de catolici, în Marțea Seacă, ultima zi de marți înainte de Postul Paștelui
Tradiția vine din anul 600 d.Hr. când Papa Grigorie le-a interzis creștinilor să mai mănânce orice tip de produs de origine animală în timpul Postului Mare. Creștinii au început să facă clătite înainte de Postul Mare pentru a folosi toate ingredientele pe care nu aveau voie să le consume în următoarele 40 de zile (lapte, ouă, mai ales). Chiar dacă majoritatea oamenilor nu mai respectă această regulă, tradiția de a mânca clătite a rămas.
Primele clătite prăjite, numite Alita Dolcia („un alt dulce” în latină) au fost făcute de romani în secolul I d.Hr.
Cuvântul englezesc, care numește varianta de clătite americane, pancake, apare în limba engleză în secolul al XV-lea. William Shakespeare era un mare amator de clătite de acest tip, motiv pentru care acestea sunt des pomenite în piesele sale.
O variantă de clătită, făcute cu cartofi rași, ou și făină și prăjite în ulei sunt un preparat tradițional de Hanukkah, sărbătoarea luminilor la evrei, ce comemorează momentul în care au recucerit Templul, au reconstruit Altarul și au aprins menora, lumina simbol al creaţiei şi cunoaşterii.
⭐ Cornulețele fragede sunt un deliciu și sunt un alt tip de desert bun inclusiv pentru micul dejul și pachețelul de la școală ori de la serviciu.
Am adunat 4 rețete de clătite americane, ca să ai de unde alege varianta cea mai potrivită pentru tine
- Clătite americane, rețeta clasică
- Clătite cu ananas și banane în stil american
- Clatite americane vegane cu banane
- Clătite de ovăz cu banane (fără zahăr)
Clătite americane, rețeta clasică
Sunt simplu de făcut și poți multiplica ușor cantitățile. În plus, le poți servi simple, cu puțin unt sau cu miere, iaurt cu fructe ori diferite siropuri: de arțar sau cu sirop de vișine, căpșuni și chiar cu puțină dulceață. Deși conțin zahăr (pe care-l poți pune în cantitate mai mică), se pot servi și cu ouă ochiuri, bacon sau costiță prăjită.
Ingrediente
- 200 g făină;
- 1 ½ linguriță praf de copt;
- 1 lingură zahăr tos;
- 3 ouă;
- 25 g unt topit, plus suplimentar pentru gătit;
- 200 ml lapte gras;
- ulei vegetal, pentru gătit.
Mod de preparare
Amestecă într-un castron mare 200 g de făină, 1 ½ linguriță de praf de copt, 1 lingură de zahăr tos și un praf de sare. La mijlocul acestui amestec pune 3 ouă, 25 g unt topit și 200 ml lapte. Amestecă cu un tel sau cu mixerul până se omogenizează.
Se încălzește o bucățică mică de unt în tigaie. Adaugă o linguriță de ulei într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu. Când untul este spumos, toarnă rondele de aluat, de aproximativ 8 cm lățime. Asigură-te că nu pui clătitele prea aproape una de cealaltă, deoarece se vor întinde în timpul gătirii. Coace clătitele pe ambele părți timp de aproximativ 1-2 minute sau până când încep să apară o mulțime de bule mici la suprafață.
Servește clătitele stivuite pe o farfurie cu sirop de arțar, dar întâi pune o bucățică de unt pe ultima clătită, îndată ce o scoți din tigaie și este fierbinte.
Clătite cu ananas și banane în stil american
O varianta mai rafinată, dar și mai puțin cunoscută pentru clătitele americane, conține bucățele de ananas. Acesta se potrivește perfect cu aroma de scorțișoară, ingredient inclus în rețetă.
Ingrediente
- 100 g de ananas conservat proaspăt sau scurs;
- 1 banană;
- 100 g făină;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1 linguriță scorțișoară;
- 3 linguri de zahăr;
- 1 ou;
- 100 ml lapte;
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.
Mod de preparare
Taie grosier ananasul și feliază banana. Pune făina, praful de copt, scorțișoara și zahărul într-un bol și amestecă bine. Adaugă oul și pune încet lapte pentru a obține un aluat moale, semi-fluid.
Adaugă ananasul și banana. Pune puțin ulei într-o tigaie antiaderentă și adaugă porții de aluat. Evită ca acestea să se atingă și ține cont că se întind la copt. Când apar bule la suprafață, întoarce clătita și continuă să gătești până devin aurii pe ambele părți.
Le poți servi cu sirop de arțar și puțin unt, cu iaurt sau simple, alături de un pahar cu lapte.
Clatite americane vegane cu banane
Aceste clătite vegane cu banane sunt fără greșeală, deși nu conțin lapte și nici ouă. Au o textură pufoasă și ușoară și un gust perfect echilibrat.
Ingrediente
- 1 banană mare coaptă (aproximativ 150 g);
- 2 linguri de zahăr;
- ¼ linguriță sare;
- 2 linguri ulei vegetal, plus suplimentar pentru gătit;
- 120 g făină;
- ½ linguriță praf de copt;
- 150 ml lapte de ovaz, de migdale sau de soia.
Mod de preparare
Se zdrobește banana într-un bol. Adaugă zahărul, sarea și uleiul. Adăugă făina și praful de copt și amestecă bine. Adăugă treptat laptele. Aluatul trebuie să aibă o consistență groasă, care se poate turna.
Încinge puțin ulei într-o tigaie, pusă la foc mediu. Adaugă 2 linguri de aluat pentru a face clătite în stil american. Veți putea face aproximativ 4-5 o dată. Se prăjesc pe fiecare parte 2-3 minute până devin aurii. Servește-le cu sirop, banane feliate și fructe de pădure.
Clătite americane de ovăz cu banane (fără zahăr)
Această variantă de clătite americane cu banane și ovăz este o alegere sănătoasă. Rețeta nu are zahăr adăugat. Servește clătitele cu iaurt, kefir cremos și fructe proaspete.
Ingrediente
- 125 ml lapte de ovaz;
- 2 ouă;
- 1 banană mică;
- 100 g fulgi de ovăz;
- 2 lingurițe praf de copt;
- vanilie;
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Pune laptele de ovăz, gălbenușurile de ou, banana, ovăzul, praful de copt și vanilia într-un blender și procesează până rezultă un amestec fin. Bate albușurile până devin tari. Adaugă 1-2 linguri de albușuri în aluat, amestecă bine și repede, apoi restul de albuș, adăugat lent.
Încălzește o tigaie antiaderentă, unge tigaie cu ulei și toarnă aproximativ 2 linguri de aluat în tigaie. Coace 1-2 minute, până când baza se fixează și apar bule peste tot. Întoarce și coace și pe cealaltă parte timp de un minut. Repetă până se termină toată compoziția.
Acum ai de unde alege și vei putea face clătite americane, oricând ai chef.
⭐Dacă nu vrei să prăjești, ai putea încerca oricare dintre prăjiturile fără coacere
Sursa foto: 123rf.com